Lace and Sparkles
12:00 - 18:00
tiistai 07.08.2018 - torstai 30.08.2018

Suvi Lantelan maalauksia Venetsia-talon Avoimessa tilassa, Lapinlahden Lähteellä.

Auki
ti-to 12-18
la 12-16

Osoite
Fahlanderinpuistokuja

LACE AND SPARKLES
Koen väreillä ja kauneudella olevan terapeuttinen vaikutus minuun ja muutamana viime vuotena olen löytänyt maalaamisen kautta oman tapani toteuttaa sitä. Yleensä vaikeinakin aikoina töissäni on paljon värejä ja jostain syystä kimalteet ovat muodostuneet osaksi töitäni. Koen, että värit ja hohde ovat keinoja hoitaa itseä. Ne ovat kuin portti Mikä Mikä -maahan, jossa minkään ei tarvitse olla hillittyä, hallittua, arkista ja järkevää. Maailma saa olla ihmeellinen, vailla todellisuuden rajoituksia. Samalla luominen on tila, jossa aika ja paikka katoaa. Se on hetki, jolloin unohtaa itsensä ja silti samalla elää puhtaimmillaan omaa minuuttaan.

Maalaamisen kautta olen myös käsitellyt kuolemaa ja surua. Työt ovat ehkä olleet oma tapa jättää hyvästit ja kunnioittaa pois menneen muistoa.

Joihinkin töihin olen sisällyttänyt tekstejä, jotka ovat jollain tavalla työstämisen alla, keino muistuttaa itseään sillä hetkellä itselle olennaisimmista asioista. Lisäksi kivet ovat tulleet osaksi maalauksia ja koen, että niillä on myös hoitava vaikutus.

Intuition pohjalta olen innostunut kokeilemaan erilaisia tapoja työskennellä. Tämän vuoden aikana innostuin testaamaan pitsillä painamista. Löysin vanhoja liinoja, joille en ensin keksinyt mitään käyttöä, kunnes sain idean kokeilla niiden käyttämisestä töissä. Idea lähti kankaan painamisesta, sillä olen jo vuosien tehnyt kuvia pääasiassa paitoihin. Lopulta innostuin menetelmästä niin paljon, että pitsiliinoista, sekä eri materiaalien, esimerkiksi struktuuripastan yhdistämisestä maalauksiin tuli niin mielenkiintoisia projekteja, että niiden kanssa työskentelemistä ja leikkimistä on ollut mahdotonta lopettaa.

En ole halunnut ainakaan vielä opiskella taidetta, vaan antaa intuition ja tunteen johdattaa. En ole halunnut taiteesta suorittamista ja perfektionistisenä ihmisenä kadottaa luomisen iloa. Usein mieleen ilmestyy kuva tai väri, joka toistaa itseään uudestaan ja uudestaan, kunnes toteutan sen. Visio saattaa muuttua työskentelyn aikana ja työ alkaa elää omaa elämäänsä.

Joskus kuvan ”menessä pieleen” alkuperäisestä ajatuksesta, annan sen kasvaa ja muuttua joksikin muuksi, virheet ohjaat kohti kuvan oikeaa tarkoitusta. Yleensä vasta maalauksen valmistuttua, ymmärrän sen todellisen tarkoituksen ja sen mitä sisäinen minä haluaa kertoa tai tuoda esille. Tiedostamaton alitajunta saa tulla esiin arkiminän ja järjen ohi. Tämä lienee oppia myös ihmisenä elämisessä. Jälkeenpäin katsottuna juuri ”virheet” ja epäonnistumiset” ovat olleet niitä tärkeimpiä kohtia, jotka ovat tuoneet esiin jotain itselle merkityksellistä, samalla tavalla kuin koettelemukset ja vaikeudet ihmisessä opettavat meille elämästä asioita, joita ilman ei olisi viisautta ja ymmärrystä nähdä maailmaa sen monissa eri muodoissa.

-Suvi Lantela

Lisätietoja: lantelasuvi(a)gmail.com

Näyttelytilaan liittyvät tiedustelut: laura.kontiala(a)lapinlahdenlahde.fi/040-550 9069