Mediatiedote 11.1.2019

LAPINLAHDEN VUOKRANEUVOTTELUT JATKUVAT
Kaupunki jättää kompromissiehdotuksen tammikuun 24. päivä

Lapinlahden sairaalan väliaikaiset päävuokralaiset Lapinlahden Lähde ja Osuuskunta Tilajakamo kokoontuivat tänään neuvonpitoon kaupunkiympäristön kanssa. Neuvotteluissa käytiin läpi mm. päävuokralaisten jättämää vastatarjousta uudeksi neliövuokrahinnaksi. Neuvotteluja tiedettiin jo ennalta mutkistavan kaupungin jättämä irtisanomisilmoitus, joka toteutuessaan tarkoittaisi talon tyhjentämistä ja kaikkien alivuokralaisten irtisanomista heinäkuun alkuun mennessä.

Päävuokralaiset hylkäsivät viime vuoden lopulla kaupungin vuokratarjouksen, joka oli 9 e/neliö ja perustui kaupungin teettämiin korjauksiin rakennuksessa sekä puistoalueella. Vuokralaisten vastatarjous on 5 euroa neliöltä. Vuokralaisten mukaan kaupunki pyrkii maksattamaan väliaikaisilla vuokralaisilla talon varhaisempaa laiminlyöntiä ja siitä aiheutuneita korjauskustannuksia. Vuokralaisille ei myöskään kuulu sellaiset korjaukset, jotka tehdään tulevia pysyviä vuokralaisia/omistajia varten. Tällaisia ovat olleet mm. kaupungin tekemät rakennuksen ulkomaalaus ja käytävien ennallistus. Yleisen puiston kunnostus ei ole kuulunut vuokralaisille.

Nykyinen vuokrataso on 3,62 euroa neliöltä, koska vuokralaiset ovat itse vastanneet rakennuksen sisäosien kunnosta ja ylläpidosta. Kaupungin oman laskelman mukaan voimassa oleva neliövuokra kattaa hoitokulut, jotka koostuvat lämmityksestä, sähköstä sekä vedestä. Kaupunki ei tästä huolimatta ollut tämän päivän neuvotteluissa valmis laskemaan omaa pyyntöään 9 eurosta, eikä lämmennyt päävuokralaisten jättämään vastatarjoukseen. Kaupunki ilmoitti laativansa lisälaskelmia, ja jatkavansa neuvotteluja sekä tekevänsä kompromissiehdotuksen 24.1.2019.

Kaupunki on avannut 4.1.2019 avoimen ideakilpailun Lapinlahden sairaalarakennuksen korjaussuunnitelmasta ja tulevasta käytöstä. Sairaalakiinteistö siirtyy kilpailuvoittajan hallintaan arviolta vuoden 2021 alussa.

Artikkelikuva: Risto Ruuth

Romanikulttuurin museo Lapinlahteen

Mediatiedote

HELSINKIIN AVATAAN ROMANIKULTTUURIN MUSEO
Matalan kynnyksen museo tarjoaa elävää nykypäivän kulttuuria sekä tietoa romaniperinteestä

Elokuvaosuuskunta Camera Cagliostro on saanut Museoviraston myöntämän aineettoman kulttuuriperinnön yhteistyö- ja kehittämishankkeiden avustuksen Romanikulttuurin museon kehittämiseen. Museo avataan Lapinlahden historialliseen sairaalarakennukseen keväällä. Museon toiminnasta vastaa Romanikulttuurin Museon Tuki ry, jonka puheenjohtaja on Suomen romanimusiikin kiintotähti Hilja Grönfors.

Romanikulttuurin tallentamiseen erikoistunut elokuvaosuuskunta Camera Cagliostron on pitkään toiminut oman toimintansa ohella myös pienten erikoismuseoiden mentorina. – Tulossa on muun muassa romanikulttuurin museon oma julkaisusarja, kertoo kuraattori Katariina Lillqvist. Ensimmäisenä julkaistavissa kahdessa teoksessa on luvassa kurkistus romanimusiikkiin, sekä romanikeittiön resepteihin ja perinneruokiin. – Suunnitelmissa on, että kesällä Lapinlahdessa toteutetaan perinnetyöpajoja, joissa yleisö voi tutustua romaniruokien kokkaukseen, romanimusiikkiin ja perinteisiin käsitöihin.

Lisäksi huhtikuussa Lapinlahden Venetsia-talon näyttelytilassa avataan installaationäyttely, joka kertoo Savon ja Pohjois-Karjalan romanien arjesta 60- ja 70-luvuilla. Näyttelyn oheistapahtumana nähdään romanien hevostalousperinnettä esittelevä esinekokoelma.

Romanikulttuurin museo tarjoaa matalalla kynnyksellä tietoa romaniperinteestä, sekä elävästä nykypäivän kulttuurista monin medioin. Museolla on myös omat verkkosivut osoitteessa www.romanikulttuurinmuseo.com. Blogit, historiakatsaukset ja museokaupan tarjoamat elokuvat rikastuttavat ja täydentävät romaniperinteen tuntemusta.

Maailmalla on muutamia romanikulttuurin museoita, mm. Brnossa, Tsekeissä, sekä Tarnowissa, Puolassa.
Suomessa romanikulttuuriin voi tutustua museoissa mm. Pietarsaaressa ja Nurmeksessa, joissa on esillä pukuja sekä esineistöä.

 

 

Lisätietoja:

Katariina Lillqvist, Camera Cagliostro
040 329 3750

KAUPUNKI IRTISANOI LAPINLAHDEN VUOKRALAISET

Kiinteistö tyhjäksi kesäkuun 2019 loppuun mennessä?

Helsingin kaupunkiympäristön yritysvuokraus esitti ennen joulua Lapinlahden päävuokralaisille Lapinlahden Lähde Oy:lle ja Osuuskunta Tilajakamolle noin 150 % vuokran korotusta ja vuokrasopimuksen jatkoa siihen saakka, kunnes alueen tulevasta käytöstä järjestettävän ideakilpailun voittaja ottaa kiinteistön haltuunsa. Päävuokralaisten 27.12. jättämä vastatarjous 40 % vuokran korotuksesta ei kelvannut kaupungille. Nykyisen toiminnan myötä Helsingille on kertynyt vuokratuloja noin 300 000 € vuodessa aikaisemmin pitkään tyhjänä olleesta sairaalasta. Nyt kaupunki on irtisanonut vuokrasopimuksen ilman suunnitelmaa kiinteistön käytöstä.

Koska kyseessä on väliaikaisvuokraus alueen ideakilpailua ja sen tuloksia odotellessa, Lapinlahden Lähteen ja Tilajakamon mukaan on kohtuutonta pyrkiä maksattamaan suojeltujen rakennusten kymmenien vuosien korjausvelkaa ja huollon laiminlyöntiä nykyisillä vuokralaisilla. Kaupungin vuokraesitys perustuu laskelmaan, jossa on huomioitu vain kaupungin suorittamien korjaustoimien kustannukset. Molemmat päävuokralaiset ovat kuitenkin tehneet mittavia kunnostustoimia, joiden osuutta ei ole kaupungin vuokralaskelmassa huomioitu. Kaupungin laskelmassa ei eritellä myöskään sitä, miten kustannukset jakautuvat rakennusten ja puiston osalta.

Nykyinen vuokrausmalli perustuu sopimukseen, jonka mukaan vuokralainen vastaa kiinteistön kunnosta.  Kaupungin esittämä vuokran korotus edellyttää Lapinlahden Lähteen ja Tilajakamon mielestä siirtymistä yleisesti käytössä olevaan malliin, jossa omistaja vastaa kiinteistön ylläpidosta.

Päävuokralaisten jättämä vuokratarjous etenee kaupunkiympäristölautakunnan käsittelyyn tammikuussa. Vuokralaiset toivovat tarjoukselleen myönteistä päätöstä, jotta nykyinen toiminta voisi jatkua ja kehittyä, kunnes ideakilpailun voittaja on valittu, eli vuoden 2020 loppuun saakka.

Lisätietoja:

LAPINLAHDEN LÄHDE
Tuula Sundman
projektipäällikkö
0400 454 782

OSUUSKUNTA LAPINLAHDEN TILAJAKAMO
Teemu Lehto
hallituksen puheenjohtaja
044 544 5268