10.-28.1.2018 Johanna Ilvessalo, Paula Tella ja Anne Tompuri
17:00 - 17:00
maanantai 08.01.2018 - sunnuntai 28.01.2018

Galleria Lapinlahti 10.-28.1.2018 / Johanna Ilvessalo, Paula Tella ja Anne Tompuri

Näyttelyn avajaiset tiistaina 9.1.2018 klo 17-19.
Avajaisissa musiikkiesitys klo 18: Therman, saksofoni, Rannikko, koskettimet, Peltonen, kitara. Tervetuloa!

Galleria Lapinlahdessa on tammikuussa esillä kolmen taiteilijan ryhmänäyttely; Anne Tompurin maalauksia, Johanna Ilvessalon tilateoksia ja Paula Tellan valokuvia.
Näyttelyn teokset näyttävät itsepintaisesti, mutta hiljaisesti kehottavan meitä ajattelemaan yksityisyyttämme yleisellä tasolla.

Johanna Ilvesalon kuvissa ihmisten kasvot ovat piilossa tai kuluneet pois, jolloin heistä on jäljellä vain epämääräinen hahmo, joukko etäisiä muistoja. Valokuvat lakkaavat olemasta muiston tallettajia ja ne saavat uuden roolin unohduksen, hylkäämisen ja vieraantumisen symboleina. Materiaalin valinnoilla on keskeinen rooli teosten merkityksen muodostuksessa; materiaalit joita Ilvessalo käyttää ohjaavat katsojaa kohti teoksen sisältöä ja tulkintaa. Teräs, lasi ja siihen yhdistetty kuva ovat vertauskuvia elämän ja ihmismielen kovuudelle ja hauraudella. Meistä kaikista löytyy teräksenlujuutta, mutta lasin tavoin kaikki voi särkyä hetkessä.

Paula Tellan kuvissa katseen kohteena on nainen. Tella ei kuitenkaan suostu annettuun katsomistapaan, vaan katsoo toisin. Tella rikkoo häpeämättömästi  tabuja ja konventioita, pilke silmäkulmassa, saman aikaisesti kuitenkin vakavana. Tellan kuvissa Nainen on vahva, itsetietoinen, häpeämätön ja rohkea. Hän merkitsee itse oman reviirinsä ja haastaa katsojan. Tellan kuvissa katsomiskokemus kääntyy ylösalaisin ja tuntuu siltä että kuvien naiset esittävät kysymyksen katsojalle: miten katsot meitä?

Anne Tompurin maalaukset rakentuvat vastakohdille; valolle ja pimeydelle. Vaikka ne ensisilmäykselellä näyttävätkin pelkiltä maisemamaalauksilta, joissa näkyy myös ihmisen läsnäolo, maisema on vain lähtökohta kuvalliselle ja teemalliselle kehittelylle. Teokset kuvaavat henkilökohtaisia kokemuksia ja tunteita. Anne Tompuri  työskentelee intuitiivisesti ja toivoo, että maalaukset koetaan emotionaalisesti.

Johanna Ilvessalo on valmistunut Kuvataiteen maisteriksi Kuvataideakatemiasta 2012. Ilvessalo on osallistunut useisiin yhteisnäyttelyihin 1990-luvun alusta lähtien, viimeisimpinä näyttely Galerie Toolboxissa Berliinissä  2017.Viimeisin yksityisnäyttely oli 2016 Galleria Sculptorissa, Helsingissä. Vuonna 2008 William Thuring-palkinnolla palkitun Ilvessalon teoksia on useiden säätiöiden ja  kaupunkien sekä Nykytaiteen museo Kiasman ja Espoon modernin taiteen museo Emman kokoelmissa. Vuonna 2014 häneltä valmistui ulkoteos Vilnaan ja uusin julkinen teos valmistui 2017 Vantaan Jokiuoman puistoon, teos on Vantaan taidemuseo Artsin kokoelmissa.

Kuvataiteilija ja esitystaiteilija Paula Tella on valmistunut Kuvataiteen maisteriksi Kuvataideakatemiasta kuvanveiston osastolta vuonna 2008. Tella työskentelee laaja-alaisesti sekä kuvataiteen että esitystaiteen kentällä. Teoksissaan Tella on kiinnostunut mm. toiston merkitystä prosessissa, erilaisista välitiloista sekä siitä, miten ruumiin sisäinen olemus tai kokemus näyttäytyy ulkoisesti. Paula Tella on naiskuvanveistäjistä koostuvan Piirakkakerho – yhteisötaiteen ryhmän aktiivinen perustajajäsen (alk. 2006). Toisissa tiloissa – esitystaiteen kollektiivin jäsenenä Paula Tella on toiminut aktiivisesti vuosina 2009-2017. Joogaohjaajana Tella on toiminut vuodesta 2007 alkaen.

Anne Tompuri on valmistunut kuvataideakatemiasta 1987. Tompuri on osallistunut lukuisiin yhteisnäyttelyihin  1980-luvun alusta lähtien. Viimeisimpänä Stadtgalleria Kielissä, Kouvolan taidemuseossa, Espoon modernin taiteen museo EMMAssa ja Kiasmassa 2017. Hän on pitänyt useita yksityisnäyttelyitä, joista viisi Galleria Heinossa, Helsingissä, viimeisin 2015. Anne Tompurin teoksia on useiden säätiöiden, yksityiskokoelmien ja museoiden kokoelmissa mm. Kiasman, Espoon modernin taiteen museon EMMAn, Sara Hildenin ja Kuntsin modernin taiteen museon kokoelmissa.

Yhteinen taiteiljatapaaminen pidetään sunnuntaina 28.1. klo 15. Tervetuloa!

Galleria Lapinlahti
Lapinlahdentie 1, 2.krs, Helsinki
www.gallerialapinlahti.com