17.10–4.11. Eeva Honkanen, Kastehelmi Korpijaakko, Helena Björk
12:00 - 17:00
keskiviikko 17.10.2018 - sunnuntai 04.11.2018

Eeva Honkanen /// Kastehelmi Korpijaakko /// Helena Björk
Galleria Lapinlahdessa 17.10–4.11.2018

Näyttely on avoinna yleisölle keskiviikosta 17.10. alkaen klo 12-.
Tervetuloa avajaisiin keskiviikkona 17.10. klo 17-19.

Eeva Honkanen: Impakti
“Viisi vuotta sitten Venäjän ylle ilmatilaan törmäsi asteroidi. Kappaleen lähestyessä ja lopulta hajotessa siitä sinkoutui pieniä meteoriitteja myös maanpinnalle. Yksi näistä palasista tippui lähelle lapsuuden kotiani. Tapahtuneen jälkeen olen monta kertaa miettinyt kysymystä ”mitä jos…”?
Piirrosinstallaationi tiivistyy sanaan ’impakti’, jolla tarkoitetaan avaruudesta tulevan kappaleen törmäystä maahan. Minulle impakti merkitsee laajemmin tietynlaista uhkaa ja epävarmuutta, mutta on muistutus myös läsnä olemisen tärkeydestä ja hetkessä elämisestä.
Mitä jos yksittäistä katastrofia ei tulekaan, mutta se on jo käynnissä juuri nyt joka puolella maailmaa – ihmisen aikaansaamana? Pienet syyt voivat aikaansaada suuria vaikutuksia. Ympäröivä kaaos ja ennalta-arvaamattomuus saa Galleria Lapinlahdessa uuden olomuodon 20 metriä leveän ja gallerian kattoon asti kurottuvan tussipiirroksen kautta. Pimennetyssä tilassa teosta tutkitaan valon avulla.
Käsittelen piirrosteni kautta ihmisen sisintä olemusta ja pelkoja sekä pohdin elämän hallitsemattomuutta. Seiniä muinaisten kalliopiirrosten tavoin syleilevä tussipiirros kutsuu tarkastelemaan vertauskuvallisesti impaktia, siihen sisältyviä uhkia, ehkä siristämään silmiään valon avulla nähdäkseen kaikki ne yksityiskohdat, jota tilan pimeys alleen kätkee, ehkä hetken ajan pohtimaan myös kysymystä ”mitä jos”? ”

Eeva Honkanen on Aalto-yliopistosta v. 2010 (TaM, Taiteen laitos) valmistunut kuvataiteilija. Honkasen taiteellinen työskentely pohjaa huoleen luonnon monimuotoisuuden katoamisesta. Teoksissaan hän käsittelee globaaleja ja tässä hetkessä vahvasti läsnä olevia teemoja. Vuonna 2017 Honkanen työskenteli Suomen New Yorkin kulttuuri-instituutin residenssissä, jossa teos sai alkunsa kaupunkiympäristöön liittyvistä havainnoista sekä ihmisistä, joiden kautta kaupunki näyttäytyi käsinkosketeltavan pysähtyneisyyden ja intimiteetin näkökulmasta. Honkasen työskentelyä on viime vuosina tukenut Koneen Säätiö, Taiteen edistämiskeskus, Paulon säätiö sekä Helsingin kaupunki.

Eeva Honkanen
www.eevahonkanen.com / @eevahnkn

* * *

Kastehelmi Korpijaakko: Preachin’ To The Choir
“Elämme ajassa, joka ei aseta helppoja reunaehtoja eettisille pohdinnoille. Koko arkisen toimintamme piiri on mahdollinen heijastuspinta tiedoille, joita saamme omaan elämäämme kiinnittyvistä globaaleista muutoksista. Erilaisten ihmis- ja eliöyhteisöjen hyvä limittyy omien lähiyhteisöjemme hyvään. Se merkitsee jatkuvaa jäsennystyötä: Kenen hyvä saa olla toisen hyvää tärkeämpi? Kuinka yhteisöt kietoutuvat toisiinsa?
Tutkin teoksissani aikomusten ja tekojen välistä jättömaata; sitä, kuinka kauas kirkkaat ajatukset ja jalot puheet jäävät konkreettisten ratkaisujen ja luopumisten vaateiden edessä. Kuinka paljon puhetta tarvitaan jotta teonsanat muuttuvat konkretiaksi? Mikä on pienin tunnetta tai aikomusta välittävä liikahdus? Ja mitä tapahtuu silloin kun puhe lakkaa?
Me kaikki kannamme huolta tulevasta tavalla tai toisella. Silti monet puheet kaikuvat kuuroille korville. Kuinka kommunikoida huoli tulevaisuudesta olematta ilonpilaaja? Kuinka kommunikoida huoli siten, että se kääntyy rakentaviksi teoiksi? Kenelle osoittaa sanansa?
Nämä lauseet mielessäni kohtaan Lapinlahden suojellut galleriahuoneet kuin ajankululle ja ihmisyyden monimutkaisuudelle pyhitetyn temppelin. Viritän seinien välille liturgisen liikkeen – kevyen saarnan ennakoivasta surusta, turhamaisuudesta, turhautumisesta, hitaudesta ja maailmanlopun läheisyydestä.”

Kastehelmi Korpijaakko (s.1984) on helsinkiläinen kuvataiteilija, jonka työskentely nojautuu valokuvaan ja tilallisiin teoskokonaisuuksiin. Teoksissaan hän keskittyy etsimään visuaalisia vasteita ja mietiskelyn tiloja muuttuvaan maailmantilanteeseen liittyville ristiriitaisille tunteille ja eettiselle painolastille. Korpijaakon teoksia on nähty yksityis- ja yhteisnäyttelyissä Suomessa ja kansainvälisesti. Hänen viimeisin yksityisnäyttelynsä Raskas Huoleton oli esillä Galleria Hippolytessa (2016) sekä Valokuvakeskus PERI:ssä Turussa (2017). Korpijaakko valmistui taiteen maisteriksi Aalto-yliopiston valokuvataiteen koulutusohjelmasta keväällä 2018.

Kastehelmi Korpijaakko
www.kastehelmikorpijaakko.com

* * *

Helena Björk: Nimetön kutsu
Näyttelyn lähtökohtia ovat:
– lukemattomat tunnit taidemuseoissa, havainnot niiden toimintatavoista ja osallistuminen niihin
– taiteilijoiden harjoittama instituutiokritiikki
– työskentely tällä vuosituhannella syntyneiden ihmisten parissa
– Bertolt Brechtin eeppinen teatteri, jossa katsojaa puhutellaan suoraan
– Yoko Onon ja Sol LeWittin kaltaisten taiteilijoiden ohjemuotoiset teokset
– t-paitojen tekstit kaupungilla ja kuvataideluokassani
– maailman tila

Helena Björk on kuvataideopettaja ja itsenäinen kuraattori, jonka toiminta kytkeytyy käsitetaiteeseen, kirjoittamiseen ja instituutioiden mielikuvitukselliseen tarkasteluun. Hänen aikaisempaan työskentelyynsä kuuluu mm. teosohjeita ja niihin perustuvia työpajoja. Tämä näyttely kutsuu mukaan tutkimaan näyttelytilan mahdollisuuksia.

* * *

Kuva: Maija Toivanen