31.1.-18.2. Meriläinen, Nykänen, Sarkima, Kuisma
17:00 - 17:00
tiistai 30.01.2018 - sunnuntai 18.02.2018

Galleria Lapinlahti 31.1.-18.2.2018

Tuuli Meriläinen: Tie vie
Veera Nykänen: Linna
Nina Sarkima: Soft Place to Fall
Milla Kuisma: Tutkimusretkiä hylätyn puutarhan poluilla

Tervetuloa neljän näyttelyn avajaisiin Galleria Lapinlahteen tiistaina 30.1.2018 klo 17-19.

Tuuli Meriläinen: Tie vie
Tuuli Meriläisen akryylimaalausten teemana ovat venäläiset kulkukoirat. Meriläinen vieraili Petroskoin residenssissä elokuussa 2017. Hänen huomionsa kiinnitti kaduilla asuvat kodittomat koirat. Koirien elekieli ja kulkeminen oli aivan erilaista verrattuna lemmikkikoiriin. Koirien katseissa ja olemuksissa oli jotain vangitsevaa. Meriläinen kuvasi ja luonnosteli koirien elämää. Petroskoissa hän myös tutustui paikalliseen koiratarhaan ja kuuli sinne päätyneiden koirien tarinoita. Näistä tarinoista, kuvista ja luonnoksista syntyivät Tie vie -näyttelyn teokset.
Yhdestä näyttelyssä olleesta myydystä teoksesta myyntisumma lahjoitetaan lyhentämättömänä Venäjän kulkukoirien hyväksi. (viipurinkoirat.fi)
Tuuli Meriläinen on Lieksalainen kuvataiteilija, joka on valmistunut Saimaan Ammattikorkeakoulusta taidemaalariksi keväällä 2015. Meriläinen asuu ja työskentelee tällä hetkellä Lieksassa. Hänen maalaustensa teemana on ollut lähiluonto ja -eläimet.
www.tuulimerilainen.portfoliobox.net

—-

Veera Nykänen: Linna
Veera Nykäsen tussipiirustukset Galleria Lapinlahdessa ovat huoneessa, jonka seiniin on jätetty vanhojen tapettien suikaleita sairaala-ajoilta. Piirustuksessa jylhän kallion seinämistä nousevat esiin poimut ja onkalot, välillä kadoten. ”Tussi välineenä kiinnostaa minua erityisesti, sillä se jättää pysyvän jäljen, jota ei voi pyyhkiä pois; joka vastustaa korjauksia. Työt syntyvät hitaasti ja lopputulos on itsellenikin mysteeri ennen valmistumistaan. Teoksessa voi kokea kaksi tilaa: lähellä ja kaukana.”
“Piirustuksiini ammennan unistani, sekä pelostani luontoa kohtaan ja kaipuustani sinne. Teoksissani on läsnä samanaikaisesti hiljaisuus ja liike, halu ja pelko, vieras ja turvallinen. Haluaisin, että katsoja tulee imaistuksi piirustukseen.”
Turun taideakatemiasta 2009 valmistunut Veera Nykänen tunnetaan nimenomaan piirtäjänä, mutta hän on tehnyt myös grafiikkaa (litografioita). Tämä on Nykäsen ensimmäinen yksityisnäyttely kotikaupungissaan Helsingissä.

—-

Nina Sarkima : Soft Place to Fall
Nina Sarkima tavoittelee maalauksissaan herkkyyden ilmaisua, olemalla avoin sille mikä aidosti pyrkii esiin. Sarkimalle maalaus on paikka jossa on mahdollisuus päästä kosketuksiin sisäisen olemuksensa kanssa. Maalausprosessi etenee teoksen ehdoilla, oikein sijoittunut maalitahra kankaalla tai muu työstämisestä aiheutunut jälki toimii impulssina johon mieli tarttuu ja ryhtyy hahmottamaan kuvaa. Maalaus rakentuu lisäämällä ja poistamalla kunnes olennainen tulee esiin. Näyttelyssä esillä olevat maalaukset ovat eräänlaisia lohdun ja levon maisemia sisältäen tunnelmia ja vaikutelmia koetusta elämästä.
Nina Sarkima (s.1965) on Espoossa asuva ja työskentelevä kuvataiteilija. Sarkima on opiskellut Taidekoulu Maassa vuosina 2001 – 2005 sekä täydentänyt opintojaan suorittamalla kuvataiteilijan AMK -tutkinnon Tampereen ammattikorkeakoulussa 2011. Opinnoissaan hän on erikoistunnut media- ja yhteisötaiteisiin, maalaus on kuitenkin hänelle läheisin ilmaisumuoto, joka on kulkenut vahvasti mukana läpi uran. Kuvataiteellisen työskentelyn rinnalla hän on toiminut digitaalisen taiteen opettajana Espoon kuvataidekoulussa vuodesta 2010 alkaen ja kuva-/mediataiteen opettajana Kauniaisten kuvataidekoulussa vuodesta 2012 alkaen. Sarkima on osallistunut useisiin yhteisnäyttelyihin ja tehnyt omia yhteisöllisiä mediataidetaideprojekteja vuodesta 2003 alkaen. Viimeisin yksityisnäyttely oli 2014 Rakkauskirjeitä (kollaaseja/maalauksiaI) Studio Aarnissa, Espoossa. Nina Sarkiman teoksia on useissa yksityiskokoelmissa.
ninasarkima.wixsite.com/website

—-

Milla Kuisma: Tutkimusretkiä hylätyn puutarhan poluilla
Milla Kuisman näyttelyn teokset ovat syntyneet tutkimusretkistä metsäpoluille ja joutomaille, hylättyihin rakennuksiin ja niiden villiintyneisiin puutarhoihin. Retkipäiväkirjan keskeinen sisältö on jatkuva ja väistämätön muutos. Asiat haurastuvat, murtuvat, ruostuvat, sortuvat ja pehmenevät. Ihmisen luovuttua kontrollista, kosteus, kasvillisuus, eliöt ja eläimet jatkavat elämää rakennuksissa ja niiden pihoilla. Hoitamatta jääneet kukat kuihtuvat ruukkuihinsa mutta sammalet ja sienet löytävät kasvualustan vinksahtaneesta sohvapöydästä tai haperoituvasta matosta.
Teoksissa on käsitelty paikkakokemuksen kerroksellisuutta. Autiotalon revityt tapettikerrokset paljastavat suikaleita eletystä elämästä. Paikan historiasta löytyvät vihjeet sekä kokijan muistot, unet ja tunteet limittyvät päällekkäin ja liimaavat osansa kokemuksen epäloogiseen kollaasiin.
Maalausten ohella näyttelyssä on esillä kirjontaa ja keramiikkaa. Katoavien paikkojen dokumentointi hitailla tavoilla on sallinut viipyilyn rakennusten yksityiskohdissa, ikkunoiden pielissä, ihmisen ja ajan jättämissä jäljissä. Neulan pistoihin ja maalikerroksiin kulunut aika on tallentunut osaksi teoksia ja tekijän paikkakokemusta. Tehtyjä retkiä ja taiteen tekemistä yhdistää halu vaalia uteliaisuutta, ihmettelyä ja löytämisen iloa.
Milla Kuisma on 1980 syntynyt kuvataitelija, joka asuu ja työskentelee Helsingissä. Kuisma on Taidemaalariliiton sekä Helsingin taiteilijaseuran ja Lahden taiteilijaseuran jäsen. Hänen maalauksiaan on ollut esillä yksityisnäyttelyissä ja ryhmänäyttelyissä eri puolilla Suomea. Kuisman maalauksia on mm. Suomen valtion taidekokoelmissa ja Ruotsin valtion taideneuvoston kokoelmissa.
www.millakuisma.com