5.–23.9. OUTI TÖRMÄLÄ: Kehtaanko mennä kauppaan /// NETTA TÖRMÄLÄ: burst / repeat
17:00 - 17:00
tiistai 04.09.2018 - sunnuntai 23.09.2018

Galleria Lapinlahti 5.–23.9. Tervetuloa avajaisiin tiistaina 4.9. klo 17–19!
Näyttelyn oheisohjelmana keskustelutilaisuus Galleria Lapinlahdessa lauantaina 8.9. klo 14.

OUTI TÖRMÄLÄ: Kehtaanko mennä kauppaan – ulkonäköönsä tyytymättömät naiset -valokuvanäyttely, haastattelut ja tekstit toimittaja Venla Rossi

Netta Törmälä: burst / repeat

—-

OUTI TÖRMÄLÄ: Kehtaanko mennä kauppaan – ulkonäköönsä tyytymättömät naiset -valokuvanäyttely

“Ahdistus oli läsnä joka päivä. Mietin, kehtaanko mennä edes kauppaan tai viemään roskia, kun näytän tältä.”

Valokuvaaja Outi Törmälä on kahden vuoden ajan kuvannut naisia, jotka eivät pidä omasta ulkonäöstään tai jopa inhoavat sitä. Kymmenet eri-ikäiset ja eri puolelta Suomea kotoisin olevat naiset vastasivat Törmälän sosiaalisessa mediassa jakamaan hakuilmoitukseen. Kuvista on nyt koottu näyttely, joka koostuu yhteensä 20 naisen muotokuvasta ja heidän tarinoistaan. Törmälä on henkilö- ja muotokuvaukseen erikoistunut valokuvaaja. Hän on huomannut, että ihmisille on nykyään yhä vaikeampaa tulla kameran eteen. Sosiaalisen median aikakautena sekä ulkonäkö että ihmisistä otetut valokuvat ovat nousseet yhä tärkeämmiksi asioiksi. Se aiheuttaa ulkonäköpaineita ja lisääntyvää tyytymättömyyttä. Tästä huomiosta projekti lähti liikkeelle syksyllä 2016. “Jostakin tyytymättömyys ulkonäköön voi tuntua pinnalliselta, mutta minä en näe siinä mitään sellaista. Tämä on iso asia”, Törmälä kertoo.

Projektin naiset on myös haastateltu, ja näyttelyyn kootuissa teksteissä he kertovat omin sanoin siitä, miltä tuntuu inhota itseään. Haastattelut ja tekstit on tehnyt toimittaja Venla Rossi. “Kipuilu oman ulkonäön kanssa on vaikuttanut monien naisten elämään dramaattisemmin kuin olisin aluksi osannut kuvitella. He ovat sekä tehneet että jättäneet tekemättä monia asioita sen takia. Eräs osallistuja kertoi esimerkiksi väitelleensä tohtoriksi siksi, että jos ei kerran ole nätti, pitää ainakin todistaa olevansa fiksu”, Rossi sanoo.

Outi Törmälä (s. 1971) on espoolainen valokuvaaja.
Venla Rossi (s.1986) on helsinkiläinen toimittaja.

Lisätiedot ja haastattelupyynnöt:
Outi Törmälä, outi(at)quiet.fi, 040-558 5859
Venla Rossi, venla.h.rossi(at)gmail.com, 050-3092966

Näyttelyn oheisohjelmana keskustelutilaisuus Galleria Lapinlahdessa lauantaina 8.9. klo 14.
Keskustelijoina valokuvaaja Outi Törmälä, toimittaja Venla Rossi, Katja Heikkiläinen, yksi kuvatuista naisista, sekä asiantuntijana tutkija, taiteilija Saara Särmä. Tilaisuuteen on vapaa pääsy. Tervetuloa!

– – –

NETTA TÖRMÄLÄ: burst / repeat

Netta Törmälän teossarja burst / repeat tulkitsee arkipäiväisten, yleisesti kotiympäristöön liitettyjen elementtien avulla ihmisen sisäistä tunnekirjoa. Maalauksissa perinteikkäät kaksiulotteiset kuosipinnat yhdistyvät läpitunkeviin, outouden rajamailla liikkuviin kasviaiheisiin ja värimaailmoihin. Järjestys ja kaaos kohtaavat toisensa kollaasihenkisissä asetelmissa. Koti on latautunut tila: kodilta vaaditaan harmoniaa, rauhaa. Kotona oleillaan läheisten kanssa, ja siellä on lupa olla oma itsensä. Joskus latautuneisuus saattaa olla negatiivista: seinät kaatuvat päälle – entä jos et pääsisikään enää ulos? Mitä tapahtuu, jos arjen tasainen jatkuvuus säröilee? Mitä tapahtuu, kun sattuu yllättävä purkaus?

Tavanomaiset kodinesineet ja kuviot saavat teoksissa uusia merkityksiä. Niihin liitetyt muistot, arvo-, sekä tunnelataukset muovaavat tutuista objekteista yllättäviä ja vieraita. Ne kietoutuvat toisiinsa ajatusten ja tunteiden lailla. Lopulta ne vääristyvät ja alkavat muuttaa muotoaan, kuten ihmismielikin toisinaan tekee. Elämän rajoitteisen, joskus kaoottisenkin epätäydellisyyden kohtaaminen on ilon ja vapauden kannalta keskeistä. Teosten keskeinen viesti liittyy kysymykseen tasapainon löytämisestä – ottamatta kuitenkaan kantaa millaista sen pitäisi olla. Vastaus on väistämättä jokaiselle henkilökohtainen.

Netta Törmälä (s. 1989) on helsinkiläinen kuosisuunnittelija. Hän suorittaa maisteriopintojaan Aalto-yliopiston taiteiden ja suunnittelun korkeakoulussa.

Lisätietoja: Netta Törmälä, netta.tormala(at)aalto.fi

– – –

Huom! Käynti Galleria Lapinlahteen on poikkeusreitillä remontin takia. Kulku tapahtuu klo 12-16 kahvila Lähteen ovesta, ja klo 16 jälkeen päärakennuksen vasemmasta, eli Ruoholahden puoleisesta sisäänkäynnistä, ja sieltä portaikosta yläkertaan. Seuraa opasteita!
Helsingin kaupunki kunnostaa yhdessä Museoviraston kanssa Lapinlahden Lähteen 1.krs:n käytävää, josta kulku on ohjautunut myös Galleria Lapinlahteen. Remontti on alkanut maanantaina 27.8. ja käytävä on siltä osin suljettu. Remontti jatkuu syyskuun loppuun. Pahoittelemme remontin aiheuttamaa vaivaa!

The entrance to Gallery Lapinlahti is on detour due to renovation. From 12am-4pm you can use the door of Kahvila Lähde, after 4pm take the door on the left side of the main building (from Ruoholahti side) to a close by staircase and from there upstairs to the gallery space. The renovation is on until the end of September. We are very sorry for the disturbance due to the renovation. Follow the signs!

– – –

Galleria Lapinlahti
Lapinlahdentie 1, 2.krs, 00180 Helsinki
Avoinna: ti-pe klo 12-18, la-su klo 12-17.
info(at)gallerialapinlahti.com
Galleria Lapinlahti Facebookissa
Galleria Lapinlahti Instagramissa