9.-26.3. SJÄHLÖ9 – Heijastuksia toiseudesta
17:00 - 17:00
keskiviikko 08.03.2017 - sunnuntai 26.03.2017

SJÄHLÖ9 – Heijastuksia toiseudesta / Galleria Lapinlahdessa 9.-26.3.

Lennart Berggren, Christine Candolin, Juhani Ihanus, Catharina Kajander,
Tellervo Kalleinen, Oliver Kochta-Kalleinen, Tuija Lampinen, Solveig
Lehtonen, Leena Mäki-Patola, Kirsi Poutanen ja Rolf Simon-Weidner

Tervetuloa näyttelyn avajaisiin keskiviikkona 8.3. klo 17-19

Puhujana avajaisissa: dosentti, FT, psykologi, kirjailija, Juhani Ihanus

Poikkitaiteellinen/-tieteellinen SJÄHLÖ 9 -ryhmä kiinnostui vuoden 2011 alkupuolella Nauvon kunnassa sijaitsevasta eristyneestä Seilin saaresta. 1600-luvun alkupuolelta lähtien Seilin saari toimi lepraan sairastuneiden säilöönottopaikkana. Houruinhuoneena eli mielisairaalana Seili mainitaan asiakirjoissa ensimmäisen kerran jo 1600-luvun lopulla. Suomen ensimmäinen valtiollinen mielisairaala Seilistä tuli virallisesti vuonna 1755. Vuodesta 1785 lähtien mielisairaiksi luokiteltujen lisäksi hospitaaliin eristettiin myös kehitysvammaisia, kaatumatautisia ja vanhuksia. Vuonna 1889 miespuoliset hoidokit lähetettiin juuri valmistuneeseen mielisairaalaan Käkisalmeen. Naispuoliset potilaat jäivät Seiliin. Vuosien 1889-1944 aikana hospitaalissa oli yhteensä 192 naispotilasta. Sairaalan toiminta päättyi vuonna 1962. SJÄHLÖ 9 -ryhmä aloitti työskentelynsä perehtymällä saareen ja sen historiaan siitä tehdyn tutkimuksen valossa ja piti siellä seminaareja.

Seilin potilaiden kohtaloista kerätty dokumentaatio antaa mahdollisuuden tutkia mielikuvia hulluudesta ja erilaisuudesta. Seilin potilasaineistosta SJÄHLÖ 9 -ryhmä on nostanut esiin vastakohtaisia ja samalla toisiinsa limittyviä teemoja: normaali – epänormaali; kulttuuri – luonto; järki – järjettömyys; mieli – keho; terveys – sairaus. Ryhmän taiteilijat ja tieteentekijät työskentelevät yhdessä ja luotaavat yleismaailmallisia ulkopuolisuuden, erilaisuuden, poikkeavuuden ja eristämisen ilmiöitä.

Ryhmässä olevat taiteilijat edustavat useita taiteen tulokulmia kuten installaatiotaidetta, performanssia, dokumenttiesityksiä, maalaustaidetta, grafiikkaa, kuvanveistoa, videotaidetta, tanssia ja äänitaidetta. Lisäksi ryhmän jäseninä olevat tieteentekijät kommentoivat omien aihepiiriensä kautta esitelmissään toiseuden ilmiöitä.

Ryhmän tavoitteena on ylittää rajoja kulttuurien välillä ja tehdä kulttuurista yhteistyötä sekä taiteen että tieteen keinoin ajankohtaisten aihepiirien parissa myös ulkomaisten taiteilijoiden ja tieteentekijöiden kanssa. Tähän näyttelyyn ryhmä on kutsunut mukaan taidemaalari Lennart Berggrenin Ruotsista ja kuvanveistäjä Rolf Simon-Weidnerin Saksasta.

Taiteen edistämiskeskus on tukenut näyttelyä.

Näyttelyyn liittyvä oheisohjelmisto Lapinlahden Lähteen auditoriossa  19.3. ja 26.3.

19.3. klo 14-  Lauri Danska: Markku & Me (lyhytelokuva tutkii kahden veljen välistä suhdetta, johon on kymmenen vuoden ajan vaikuttanut toisen veljen sairastuminen skitsofreniaan; 2016, 24 min). Lauri Danska tulee esittämään elokuvansa ja keskustelemaan siitä.

19.3.  klo 15-  Tellervo Kalleinen ja Oliver Kochta-Kalleinen: dokumenttielokuva People in White

26.3.   klo 14-17  Suomen itsenäisyyden juhlavuoteen ja Jean Sibeliukseen liittyvä teema-iltapäivä. Sibeliuksen sävellyksiä esittävät sopraanot Marika Krook ja Reeta Viljamaa sekä pianisti Virpi Vähäpassi ja viulisti Elisa Järvelä. Konsertin yhteydessä Juhani Ihanus puhuu aiheesta Sisarusdraama: Jean, Christian ja Linda Sibelius ja Sofia Aminoff näytelmästään Den älskande, en pjäs om Linda Sibelius.

Lisätietoa Sjählö9-ryhmästä:
www.sjahlo9.wordpress.com

Galleria Lapinlahti
Lapinlahdentie 1, 2.krs
00180 Helsinki

Galleria on avoinna ti-pe klo 12-18, la-su klo 12-17

www.gallerialapinlahti.com
www.facebook.com/gallerialapinlahti