Galleria Lapinlahti

Galleria Lapinlahti

10.-28.5.2017
Anastasia Artemeva: Sentences – Kiven sisään kirjoitettu
Kaisa Eriksson: Varjopuutarha
Laura Laukkanen: Kohtelias ystävä
Reetta Partanen: Hoidossa
Mari Mäkiö: Kehrääjät

Tervetuloa avajaisiin tiistaina 9.5. klo 17-19
Yhteinen taiteilijatapaaminen sunnuntaina 21.5. klo 13.

Anastasia Artemeva: Sentences – Kiven sisään kirjoitettu 
Niin kauan kuin olemme lakeja kirjoittaneet, olemme tuominneet ihmisiä vankeuteen. Vaikka eri maiden rikosoikeudelliset järjestelmät ja vankilaolosuhteet eroavat toisistaan dramaattisesti, kaikkialla maailmassa on miehiä, naisia ja lapsia, jotka elävät vapautensa menettäneinä ja tarkkailtuina rankaisemista, kuntoutusta ja eristämistä varten rakennetuissa tiloissa. Pitkät vankeustuomiot tuottavat syrjäytymistä ja integroitumisvaikeuksia, kun monen kiven sisässä vietetyn vuoden jälkeen entiset vangit tulevat usein sysätyiksi yhteiskunnan marginaaliin.
Kirjeenvaihto on yleisin ja saatavilla olevin tapa mahdollistaa vangeille suhteiden ylläpitäminen ulkomaailmaan. Tämä yhteydenpidon muoto on vankilamaailmassa pysynyt käytössä vuosisatojen ajan. Ulkomaailmassa uusia kommunikaation tapoja syntyy jatkuvasti, ja kaltereiden takana elävien eristyneisyys syvenee huomattavasti nopeammin kuin koskaan aiemmin. Kun entisen Neuvostoliiton vankileireillä kirjeenvaihto estettiin, vangit purkivat lankaa sukistaan ja kalanruotoa neulana käyttäen kirjoivat viestejä nenäliinoihin, jotka he heittivät heitä työleirille kuljettavan junan ikkunasta. Vankien oli luotettava paikallisten solidaarisuuteen, siihen että he noukkisivat viestin maasta ja lähettäisivät sen ompeleilla huolellisesti kankaaseen kirjailtuun osoitteeseen.  Kuratointi – Anastasia Isakova

Anastasia Artemeva (s. 1989, Moskova) on Helsingissä asuva ja työskentelevä kuvataiteilija. Hän on valmistunut Aalto – yliopistosta ja Limerickin taide- ja muotoilukoulusta (Irlanti). Artemeva tutkii vuorovaikutusta ja luo puitteita sille. Hän on kiinnostunut sosiaalisten normien koodistosta ja hyväksytyistä totuuksista, kyseenalaistaen saavutettavuuden ja yksinoikeuden suhteessa kulttuurisiin ja henkilökohtaisiin rajoitteisiin. Tutkimusprojektissaan Prison Outside – Vankila ulkona Anastasia Artemeva tarkastelee ulkopuolisen suhdetta vankilamaailmaan ja kommunikaatiota tuomittujen kanssa. Sentences – Kiven sisään kirjoitettu on tämän prosessin taiteellinen ilmentymä.
www.anastasia-artemeva.com

Anastasia Artemevan näyttelyn oheisohjelmana:
Prison Outside – Vankila ulkona #1 – Avoin keskustelutilaisuus
Lapinlahden Lähteen auditoriossa
tiistaina 23.5.2017 klo 17-20

Prison Outside – Vankila ulkona #1 avaa vankila-aiheisia taideprojekteja käsittelevien avointen keskustelutilaisuuksien sarjan. Tilaisuudessa kansainväliset puhujat esittelevät tapoja, joilla vankilassa olijat ja vankilamaailman ulkopuolinen väestö voivat toimia yhteistyössä. Keskustelemme siitä, miten me ulkopuolisina miellämme vankilassa olijat, ja miten nykyisiä ja entisiä vankeja kohtaan koettu antipatia voidaan haastaa ja korvata empatialla ja solidaarisuudella. Mikä on vangitsemisen tarkoitus, ja kuinka taide voi haastaa vankeuden synnyttämän stigman? Yhteistyökumppanit Suomesta, Venäjältä ja Yhdysvalloista käsittelevät taiteilijoiden, vankien ja kolmannen sektorin toimijoiden henkilökohtaista, avointa ja empaattista lähestymistapaa painottavaa kanssakäymistä.

Tilaisuuden kielinä englanti, suomi ja venäjä. Tilaisuuteen on vapaa pääsy.
Prison Outside – Vankila ulkona -projektia tukee Koneen Säätiö.

 

Kaisa Eriksson: Varjopuutarha
Suomen luonnon punaisella listalla on tällä hetkellä 179 uhanalaista putkilokasvia, joista 85 on merkitty erityisesti suojeltaviksi. Olen kaivertanut kaikki viimeksimainitut läpinäkyville levyille. Kaiverrukset näkyvät levyltä heikosti, mutta levyä valaistaessa syntyy tarkka varjokuva kasvista.
Galleria Lapinlahteen ripustan esille osan näistä levyistä sekä liikkuvan valonlähteen, joka nostaa kasvien varjokuvat esille aina ohikiitäväksi hetkeksi kerrallaan.
Minulle Galleria Lapinlahdessa on erityistä tilan historiallinen kerroksellisuus ja aikakausien jättämät jäljet. Kasvit ilmestyvät osaksi tilassa olevia jälkiä, kohtiin joissa eri aikakaudet ja kuluma näkyvät, täydentävät niitä ja näin kietoutuvat osaksi arkkitehtuuria.

Kaisa Eriksson on valmistunut kuvataideakatemian taidegrafiikan laitokselta. Aika, muisti, unohdus ja katoavaisuus ovat Erikssonin töissä toistuvia teemoja. Hän on työskennellyt erilaisten materiaalien kanssa ja viime vuosina pääasiallinen työskentelytekniikka on ollut piirustus. Teokset ovat usein sarjallisia kokonaisuuksia tai installaatioita
Kaisa Erikssonin www-sivut

 

Laura Laukkanen: Kohtelias ystävä
Kohtelias ystävä on videoinstallaatio kahden sosiaalisen käyttäytymismallin sekoittumisesta. Mihin loppuu kohteliaisuus ja mistä alkaa ystävällisyys? Teos yhdistelee ystävällisiksi ja kohteliaiksi koettuja eleitä ja sanoja. Samalla se on epäsuora kuvaus kohteliaasta ihmisestä, jolle ystävällisyys on tekninen suoritus. Kokonaisuutta on inspiroinut sitaatti kirjasta Siilin eleganssi (Muriel Barbery 2006). Eri kerrosten ja yhteiskuntaluokiien välissä työskentelevä portinvartija toteaa: ”Olen harvoin ystävällinen, mutta aina kohtelias”. Portinvartijan toteamus on helppo uskoa, mutta vaikeampi toteuttaa.
Kohtelias ystävä -näyttely koostuu kolmesta toisiaan kommentoivasta osasta. Galleria Lapinlahteen installoitu kokonaisuus on sarjan ensimmäinen kattaus. Seuraavat osat ovat esillä heinäkuussa B-galleriassa Turussa ja syyskuussa Galleria Rajatilassa Tampereella.

Laura Laukkanen (s.1984) on tamperelainen kuvataiteilija. Hän on valmistunut Tampereen ammattikorkeakoulusta kuvataiteilijaksi vuonna 2013 ja työskentelee pääasiallisesti installaation keinoin. Laukkanen käsittelee teoksissa arkisia itsestäänselvyyksiä ja käyttää installaatioissa kodinomaisia materiaaleja, joille olemme sokeita. Laukkanen on jäsen Tehonrakentajat-kollektiivissa ja Tampereen Taidehalli -työhuoneyhteisössä.
www.lauralaukkanen.com

 

Reetta Partanen: Hoidossa
Kuvataiteilija Reetta Partasen osallistava yhteisötaidenäyttely Hoidossa tutkii kolmen teoksen voimin nykyaikaista käsitystä hoidosta sekä ihmisen ja ympäristön hyvinvoinnista. Näyttelyn teokset liikkuvat taiteen kentällä erilaisilla rajapinnoilla saaden vaikutuksia muun muassa installaatio-, ympäristö-, yhteisö-, prosessi- ja performanssitaiteesta. Osa näyttelyn etukäteisvalmisteluista on tehty yhdessä Suomussalmelaisen kunnan Sosiaalisen osallisuuden ja työllisyyden kehittämishanke Kujelman asiakkaiden kanssa ja myös ripustus tapahtuu yhteisöllisesti. Näyttely rikkoo perinteistä kaavaa, jossa taiteilija tuo valmiin teoksensa yleisön eteen. Hoidossa-näyttely käykin esilläolonsa aikana kehityskaaren jossain alun ja lopun välimaastossa. Jokainen teoksista kutsuu näyttelyvieraan osallistumaan taideprojektiin.

Reetta Partanen on suomussalmelainen kuvataiteilija, joka työskentelee ennen kaikkea installaation, kuvanveiston ja yhteisötaiteen parissa. Partanen on valmistunut kuvataiteilijaksi Kankaanpään taidekoulusta ja lisäksi hän on sosionomi ja taideterapeuttisten menetelmien ohjaaja.
Hoidossa-näyttelyä on tukenut Taiteen edistämiskeskuksen Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun taidetoimikunta.
Reetta Partasen www-sivut

 

Mari Mäkiö: Kehrääjät

Potilas J. -30.1.1875 On alkanut kehrätä, hiljaa. –
(Professori A. Th. Saelanin muistikirjat)

Teos Kehrääjät pohjautuu Lapinlahden sairaalan ylilääkärinä vuosina 1869-1904 toimineen Professori A. Th. Saelanin muistikirjoihin ja niistä poimittuihin tekstiotteisiin. Teoksessa muistikirjoista poimitut naispotilaiden työtä, kehräystä, kuvaavat tekstiotteet sekä monikanavainen äänimaailma rakentavat galleriatilaan kehrääjien kuoron, paljastaen palan sairaalan menneisyydestä.

Mari Mäkiö (s.1982) on Helsingissä asuva ja työskentelevä taiteilija, jolla on työhuone Lapinlahden sairaalassa. Mäkiö on valmistunut Taiteen maisteriksi Aalto-yliopiston Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulusta. Taiteen tekemisen välineinä Mäkiö käyttää monipuolisesti ääntä, videota, valokuvaa, tekstiä ja keramiikkaa, teosten ollessa yleensä tilaan rakentuvia installaatioita.
www.marimakio.com

Tervetuloa näyttelyihin!

Galleria Lapinlahti

Lapinlahdentie 1, 2.krs, 00180 Helsinki
Avoinna: ti-pe klo 12-18, la-su klo 12-17.
info(at)gallerialapinlahti.com
Galleria Lapinlahti Facebookissa
Galleria Lapinlahti Instagramissa

Galleria Lapinlahti on n.135m² kokoinen, useista huoneista koostuva avoin nykytaiteen tila, joka poikkeaa hillitystä galleriasta. Siinä näkyy historian kerroksellisuus ja aikakausien jättämät jäljet. Vanhoja tapettikerroksia ja kattorakenteita on näkyvissä. Yleisö on löytänyt Galleria Lapinlahden hyvin. Näyttelyissämme on käynyt ensimmäisen 5kk:n aikana n. 10 000 taiteen katsojaa ja kokijaa. Galleria Lapinlahti on eräänlainen koelaboratorio, se luo mahdollisuuden luoda uutta ja tehdä jotain toisin. Tutustu Galleria Lapinlahden näyttelykalenteriinNäyttelyihin on vapaa pääsy. Galleria Lapinlahden sisäänkäynti kulkee Kahvila Lähteen kautta. Huomaathan, että kulku näyttelyihin 2. kerrokseen ei ole esteetön.

Gallery Lapinlahti

Lapinlahdentie 1, 2. floor, 00180 Helsinki
The exhibitions are open:
tue – fri: 12am – 6pm, sat – sun: 12am – 5pm
e-mail: info(at)gallerialapinlahti.com
Gallery Lapinlahti in Facebook

Taiteilijakollektiivi Kunst

KUNST--logo_300pxGalleria Lapinlahtea koordinoiva ja näyttelyitä kuratoiva Taiteilijakollektiivi KUNST on keväällä 2013 perustettu yhteistoiminnallinen yksikkö. Kollektiivissa toimivat taiteilijat Christina Holmlund, Pia Paldanius, Jarmo Palola, Sirpa Päivinen, Anu Suhonen ja Julia Weckman. Yhdessä teemme, puhumme ja suunnittelemme, myös toteutamme. Järjestämme näyttelyitä, kehittelemme projekteja ja hankkeita, saamme aikaan asioita, jotka vievät taiteen sanomaa tai sen tekemistä eteenpäin.
Suunnittelemme Galleria Lapinlahden toimintaa, järjestämme näyttelyhakuja ja valitsemme gallerian taiteilijat. Välillä on hyvä tehdä yhteistyötä, vaikkapa erilaisten, eri asioita osaavien ihmisten kanssa. Olemme avoimia kaikenlaiselle yhteistyölle – kaupunkien, koulujen, yhdistysten, yritysten, tai yksittäisten ihmisten kanssa. Kaikesta voi syntyä jotain mielenkiintoista! Tutustu meihin!

Näyttelykalenteri
Näyttelyhaku
Tekniset tiedot
Käytävägalleria