Galleria Lapinlahti

Galleria Lapinlahti

14.3.-1.4.2018

Vesa Mäkinen: Viivapiirustuksia
Anni Terävä: Taktaktak!
Hanne Ivars: Keskusteluja

VESA MÄKINEN: Viivapiirustuksia

Inspiraation töihini saan orgaanisista kehitysprosesseista ja elämästä itsessään – erityisesti sen monimuotoisuudesta ja ennalta arvaamattomuudesta. Yksilöllinen mutta universaali; elämä joka koostuu lukemattomista hetkistä, kokemuksista ja vaikutteista, jotka muokkaavat ja luovat monitahoisten tapahtumaketjujen kautta nykyhetkessä olevan ja kokevan kokonaisuuden.
Yhdenviivanpiirustukseni koostuvat yhdestä tai useammista vapaalla kädellä piirretyistä viivoista. Piirtämiseen käytän tussikynää, mikä estää muutosten tekemisen jälkikäteen sekä pakottaa hyväksymään virheet ja epätäydellisyydet. Lähtökohtana on että viivan tulee kulkea mahdollisimman lähellä kuitenkin koskematta itseään. Suurikokoisten piirustuksen tekeminen on aikaa vievä prosessi, minkä aikana kuvio kasvaa hitaasti, käännös kerrallaan. Kuviot siis rakentuvat yksilöllisten, toisiinsa yhteydessä olevien yksityiskohtien kautta, joista jokainen vaikuttaa osaltaan siihen miten kuvio kehittyy ja näyttäytyy katsojalle.

Vesa Mäkinen on helsinkiläinen kuvataiteilija. Hän on opiskelut valokuvausta Pekka Halosen Akatemiassa, minkä jälkeen hän muutti viideksi vuodeksi Iso-Britanniaan opiskelemaan kuvataidetta sekä valokuvausta ja valmistui maisteriksi vuonna 2016 Swansea College of Art:sta. Kuvataiteen lisäksi Mäkinen on tehnyt performanssi teoksia.

Teoskuva: Vesa Mäkinen, Yhden viivan piirustus nro 3, muste paperille, 200 x 150 cm, 2016

—-

ANNI TERÄVÄ: Taktaktak!

“Meniköhän tää nyt taas ihan överiksi?” 
“No musta se on nyt aika sun näkönen.” 
“Ai siis ei menny liian pitkälle?” 
“No en mä niin sanonu.” 

Suhteeni väreihin ja elämään on hetkittäin kaoottinen ja levoton. Leviän joka suuntaan. Mitään en hallitse. Yritän olla hallitsematta kaikkea. ”Pelkistä!”, sanoi isäni ja on varmasti oikeassa, mutta minkäs teet. Enemmän on enemmän. Välillä tekisi mieli juosta seinän läpi. 
Sininen, punanen, keltanen, vihree! 
Maalaaminen on reagointia ympäröiviin ärsykkeisiin, kuin vastine kirjoitukseen, mutta vailla sanoja. Heitän kimmokkeita kankaalle, ja vähitellen maalaus alkaa ottaa osaa keskusteluun. 
Lopulta se muodostaa oman mielipiteensä ja sanoo: jätä minut rauhaan! 
Maalaus on rytmejä. Koetan löytää kakofoniasta sävelkuvion. Temponi tempoilee. 

Anni Terävä (s.1981) on Helsinkiläinen kuvataiteilija, joka työskentelee maalauksen, valokuvauksen ja videon parissa. Terävä käsittelee työskentelyssään kehollisuuteen liittyviä teemoja, fyysisyyttä, fyysisiä rajoitteita, ihmistenvälistä ei-kielellistä kommunikaatiota ja kehonkieltä. Terävä on valmistunut valokuvataiteen kandidaatiksi Kent Institute of Art and Designista, Englannista 2006 ja taidemaalariksi Vapaasta Taidekoulusta 2016.

—-

HANNE IVARS: Keskusteluja

Teoksissani Keskusteluja olen työskennellyt erityisesti väriä ja valoa animoiden. Olen käyttänyt assemblage tekniikkaa. Se tarkoittaa yksinkertaisia lavasteenomaisia muotoja joihin olen projisoinut värivaloanimaatioita. Projisointi ja sen fyysinen esillepano muodostavat esityksen, performatiivisen esityksen, joka saa vahvistusta esillepanosta.
Olen kiinnostunut esityksen eri muodoista, näyttämöstä, lavastuksesta ja performatiivisuudesta. Viime töissäni on myös itse esillepano saanut performatiivisen merkityksen. Esim. videoprojektorit seisovat kamerajalustoilla. Installaatiossani galleria Lapinlahteen projisoin kaksi eri värivalo-animaatiotani lavastuksiin, jotka muodostavat kaksi eri näyttämöä. Näyttää siltä että lavastuksen eri osat keskustelevat tai kommunikovat keskenään toistensa kanssa, eri näyttämöissä.
Jos tarkastelee teoksiani galleria Lapinlahdessa suhteessa vanhempiin töihini nukkeanimaatioihini, on ikään kuin nuket olisivat muuttaneet muotoa abstraktiksi muodoksi (lavasteeksi), joihin värivalo animaatiot projisoidaan, ja nämä muodot seisovat nyt näyttämöllä.
Olen kiinnostunut psykologiasta ja buddhistisesta psykologiasta. Kun meditaation avulla “tarkastelee mieltään” ja huomaa ajatuksensa, se on kuin katsoisi esitystä, vaikka sen jälkeen luopuu ajatuksesta. Teoksissani olen myös kiinnostunut muista käsitteistä, jotka juontuvat Buddhismin Dharmasta. Näissä pienimuotoisissa animaatioissani olen ollut kiinnostunut hengityksestä ja meditaatiosta, myös käsitteitä niin kun vapaudesta, tilaa antamisesta, nykyhetkessä eläämisestä ja rakkaudesta inspiroivat minua. Visuaalisesti Tantra maalaukset ovat inspiroineet minua, erityisesti modernit Tantra maalaukset. Kyse on hengellisistä, Intialaisista abstrakteista maalauksista, jotka maalaataan paperille, joka on ennen ollut muussa käytössa, esim kirjan sivulle. Mahdollisia tahroja joka paperilla on, tulee siten osa teosta. Näyttelyni kahdessa animoidussa näyttämössä myös vaneerilevyjen puunsyyt ja oksankuviot saavat oman merkityksensä keskustelussa.

Hanne Ivars on vuodesta 2008 työskennellyt nukkeanimaatioiden parissa. Vuodesta 2016 hän on myös työskennellyt väri- ja valoanimaatioiden kanssa. Hänen teoksiaan on ollut esillä ympäri maailmaa näyttelyissä ja festivaaleilla. Hänen viimeinen yksityisnäyttelynsä oli galleria Sculptorissa 2017 ja Kluuvin galleriassa, Helsingin taidemuseo 2014. Vuonna 2016 hän on osallistunut ryhmänäyttelyyn Porin taidemuseon Poriginal Galleriassa, ja osallistunut Peter Holmgårdin Forårsalon Kunstforeningen Baghold Köpenhaminassa, sekä She-Ness festivaalilla New Mexicossa Yhdysvalloissa, kuraattorina Maarit Suomi-Väänänen ja levitys Av-arkki. Hänen työskentelynsä Galleria Lapinlahden näyttelyn parissa on mahdollistanut Taiteen edistämiskeskuksen myöntämä työskentelyapuraha.

Teoskuva: Hanne Ivars, Keskustelu 2, videostill, 2018.

 

Galleria Lapinlahden näyttelyhaku syksylle 2018 – Open Call for fall 2018

(IN ENGLISH BELOW)

Galleria Lapinlahden näyttelyhaku syksylle 2018 on avautunut. Haussa on näyttelyajat heinä-joulukuulle 2018. Näyttelyhaku loppuu maanantaina 16.4.2018

Näyttelytilaa voivat hakea kaikki ammattitaiteilijat ja työryhmät kaikenlaisille nykytaiteen muodoille. Galleria Lapinlahteen toivotaan erityisesti monitaiteellisia, moniaistillisia ja sektorirajat ylittäviä näyttelyitä.
Tarkemmat ohjeet näyttelyhakuun löytyvät näyttelyhakusivulta. Tutustu ohjeisiin huolellisesti!

 

OPEN CALL FOR GALLERY LAPINLAHTI – exhibition times july – december 2018

Who can apply: Professional artist or artist groups of all fields and mediums. The gallery focus on contemporary art.

The deadline for applications: monday 16th april 2018 at 24:00.
Send your application as one (1) pdf-file (max 3MB), send it by email to: info(at)gallerialapinlahti.com
Name your email: ”Gallery Lapinlahti / your name / Open Call FALL 2018”

See all the instructions from the link below!

 

Lapinlahdentie 1, 2.krs, 00180 Helsinki
Avoinna: ti-pe klo 12-18, la-su klo 12-17.
info(at)gallerialapinlahti.com
Galleria Lapinlahti Facebookissa
Galleria Lapinlahti Instagramissa

Galleria Lapinlahti on n.135m² kokoinen, useista huoneista koostuva avoin nykytaiteen tila, joka poikkeaa hillitystä galleriasta. Siinä näkyy historian kerroksellisuus ja aikakausien jättämät jäljet. Vanhoja tapettikerroksia ja kattorakenteita on näkyvissä. Yleisö on löytänyt Galleria Lapinlahden hyvin. Näyttelyissämme on käynyt ensimmäisen vuoden aikana n. 20 000 taiteen katsojaa ja kokijaa. Galleria Lapinlahti on eräänlainen koelaboratorio, se luo mahdollisuuden luoda uutta ja tehdä jotain toisin. Tutustu Galleria Lapinlahden näyttelykalenteriinNäyttelyihin on vapaa pääsy. Galleria Lapinlahden sisäänkäynti kulkee Kahvila Lähteen kautta. Huomaathan, että kulku näyttelyihin 2. kerrokseen ei ole esteetön.

Gallery Lapinlahti

Lapinlahdentie 1, 2. floor, 00180 Helsinki
The exhibitions are open:
tue – fri: 12am – 6pm, sat – sun: 12am – 5pm
e-mail: info(at)gallerialapinlahti.com
Gallery Lapinlahti in Facebook
Gallery Lapinlahti in Instagram

 

Taiteilijakollektiivi Kunst

KUNST--logo_300pxGalleria Lapinlahtea koordinoiva ja näyttelyitä kuratoiva Taiteilijakollektiivi KUNST on keväällä 2013 perustettu yhteistoiminnallinen yksikkö. Kollektiivissa toimivat taiteilijat Christina Holmlund, Pia Paldanius, Jarmo Palola, Sirpa Päivinen, Anu Suhonen ja Julia Weckman. Yhdessä teemme, puhumme ja suunnittelemme, myös toteutamme. Järjestämme näyttelyitä, kehittelemme projekteja ja hankkeita, saamme aikaan asioita, jotka vievät taiteen sanomaa tai sen tekemistä eteenpäin.
Suunnittelemme Galleria Lapinlahden toimintaa, järjestämme näyttelyhakuja ja valitsemme gallerian taiteilijat. Välillä on hyvä tehdä yhteistyötä, vaikkapa erilaisten, eri asioita osaavien ihmisten kanssa. Olemme avoimia kaikenlaiselle yhteistyölle – kaupunkien, koulujen, yhdistysten, yritysten, tai yksittäisten ihmisten kanssa. Kaikesta voi syntyä jotain mielenkiintoista! Tutustu meihin!

Näyttelykalenteri
Näyttelyhaku
Tekniset tiedot
Käytävägalleria