Galleria Lapinlahti

Galleria Lapinlahti

8.-26.11.2017
Mika Elo: Kivet ja me Stones and us
Outi ja Mikko Koivisto : Le jardin des espèces — Lajien puutarha

Tervetuloa yhteisiin avajaisiin tiistaina 7.11. klo 17-19

Mika Elo: Anima (2017), stillkuva videosta

Mika Elo: Kivet ja me / Stones and us
Näyttelyn keskiössä ovat ihan tavalliset kivet. Ne ovat läsnä erilaisten havaintojen, viitteiden ja pohdintojen kohteena ja aineksena, eräänlaisina inhimillisen olemisen puntareina. Näyttelyn teokset ovat pitkälti rakentuneet kivien herättämien kysymysten verkostossa. Miten suhtautuvat toisiinsa paino ja elämä, konteksti ja mykkyys, paikka ja järjestys, läpitunkematon aines ja kuvittelu? Näyttelyssään Mika Elo tekee myös yhteistyötä Outi Conditin ja Otso Lähdeojan kanssa. Yhteistyön tuloksena kuvallisuuden kysymykset laajenevat äänimaailmaan.

Mika Elo on taiteilija-tutkija, jonka työskentelyn keskiössä ovat maailman kuvallisuuden kysymykset. Hänen töitään on ollut harvakseltaan esillä kuvataidenäyttelyissä Suomessa ja ulkomailla 1990-luvun puolivälistä alkaen. Usein hänen teoksensa ovat jäsentyneet myös osaksi erilaisia tutkimuskonteksteja. Elo on väitellyt taiteen tohtoriksi visuaalisen kulttuurin alalta Taideteollisessa korkeakoulussa (nykyinen Aalto ARTS). Hänen väitöskirjansa Valokuvan medium (2005, Tutkijaliitto) käsittelee valokuvateorian lähtökohtia mediaesteettisestä näkökulmasta erityisesti Walter Benjaminin ja dekonstruktiivisen ajattelun valossa. Elo on työskennellyt muun muassa Figures of Touch –tutkimushankkeen (2009-2012) tutkijana ja koordinaattorina sekä Suomen biennaalinäyttelyn Falling Trees (2013) kuraattorina Venetsiassa (yhdessä Harri Laakson ja Marko Karon kanssa). Vuodesta 2015 alkaen hän on toiminut taiteellisen tutkimuksen professorina Taideyliopiston Kuvataideakatemiassa.

Outi ja Mikko Koivisto: yksityiskohta installaatiosta Le jardin des espèces, 2017
Materiaalina muovailuvaha ja nestemäinen tussi

Outi ja Mikko Koivisto: Le jardin des espèces — Lajien puutarha
Michel Foucault, joka tutki tiedonkäsitysten ja ajattelujärjestelmien muutoksia suuressa mittakaavassa ja pitkällä aikavälillä, kuvaa 1700-luvulla vallinnutta pyrkimystä järjestää taudit ja sairaudet lääketieteen luokittelukäytäntöjen mukaan. Proto-psykiatrinen lääketiede lähestyi hulluutta joukkona tauteja, ja tieteenalan silloisen käytännön mukaisesti niitä jaoteltiin kasvitieteestä lainatun taksonomian mukaisesti. Tavoitteena oli että hulluus – kuten muutkin taudit – jakaantuisi kuntiin, luokkiin, sukuihin ja lajeihin, muodostaen lopulta johdonmukaisesti rakentuvan puutarhan. Tätä taustaa vasten on merkillepantavaa Lapinlahden sairaalan pitkäaikainen ylilääkäri (1868-1904), Anders Thiodolf Saelan, oli myös ansioitunut kasvitieteilijä.
Vaikka psyykkisten sairauksien diagnostiikka onkin käynyt läpi valtaisia mullistuksia ja reformaatioita 1700-luvun jälkeen, on kasvikunnalla ja ihmisen psyykellä oma yhteytensä myös nykypsykiatriassa. Tämä yhteys näkyy kasvimetaforina esimerkiksi kuvattaessa ihmistä, joka on menettänyt kykynsä tietoisuuteen, toimintaan ja kommunikaatioon: hän on vegetatiivisessa tilassa.
Näyttely käsittelee sairauden, hulluuden, tutkimuksen sekä luonnon ja luonnollisuuden temaattisia yhteyksiä taiteen keinoin. Näyttelyn nimi viittaa lukuun Le fou au jardin des espèces (Hullu lajien puutarhassa) Michel Foucault’n hulluuden historiaa tutkivassa teoksessa Folie et déraison: Histoire de la folie à l’âge classique.

Outi Koivisto on kuvataiteilija, joka työskentelee erilaisin piirtämisen ja taidegrafiikan tekniikoin. Hän on tehnyt myös väliaikaisia teoksia kaupunkitilaan. Hän on keskittynyt taiteellisessa työskentelyssään ympäristön ja havaintokokemuksen teemoihin.
Mikko Koivisto tekee taidekasvatuksen alan väitöstutkimusta Aalto-yliopiston taiteiden ja suunnittelun korkeakoulussa. Hänen tutkimuksensa käsittelee mielenterveysongelmien stereotyyppisiä kuvaamistapoja sekä taiteellisen ilmaisun, erityisesti rap-musiikin, mahdollisuuksia näiden stereotypioiden kritisoimisessa.
Le jardin des espèces on Outi ja Mikko Koiviston ensimmäinen yhteinen näyttely. Taiteen edistämiskeskus on tukenut Outi Koiviston työskentelyä.

 

TULOSSA: Galleria Lapinlahti 29.11.2017 – 7.1.2018

ANDREI LAJUNEN
Alue C

Galleria Lapinlahti esittelee edesmenneen valokuvataiteilija Andrei Lajusen (1969–1999) tuotantoa laajassa näyttelyssä. Näyttely on Suomen valokuvataiteen museon ja Taiteilijakollektiivi Kunstin yhteistyötä. Näyttelyn on kuratoinut FM Mikko Oranen. Näyttely on avoinna  Galleria Lapinlahdessa 29.11.2017 – 7.1.2018. Avajaiset pidetään tiistaina 28.11.2017.

Andrei Lajunen (1969-1999) kuului nuoreen 1990-luvun valokuvaajapolveen aikana, jolloin valokuva valtasi itselleen alaa kuvataiteen kentällä. Lajusen varhaisen kuoleman johdosta hänen uransa jäi lyhyeksi, oikeastaan vain noin neljän vuoden mittaiseksi. Lajusen elämä päättyi äkillisesti, juuri kansainvälisen läpimurron kynnyksellä.

Andrei Lajusen taiteellinen tuotanto ja negatiivikokoelma on lahjoitettu Suomen valokuvataiteen museolle. Lahjoituksen yhteydessä perustettu Andrei Lajusen rahasto tukee nuorta suomalaista valokuvaa. Ensimmäistä kertaa miltei kahteenkymmeneen vuoteen Lajusen teoksia on mahdollista ostaa marraskuun lopulla avautuvasta Galleria Lapinlahden näyttelystä. Näyttelyn tuotto menee lyhentämättömänä Andrei Lajusen rahastoon.

Näyttelyn idea syntyi ystävien ja kollegoiden halusta tehdä Lajusen tuotantoa tunnetuksi ja käynnistää rahaston toiminta nuoren suomalaisen valokuvan hyväksi. Andrei Lajunen oli oman aikansa tinkimätön nuori valokuvaaja, joka oli hauskuudessaan ja intensiivisyydessään ainutlaatuinen tapaus. Hän teki vaikutuksen läsnäolollaan.

Teoksiin voi tutustua Suomen valokuvataiteen museon sivustolla: www.valokuvataiteenmuseo.fi

Teostiedustelut:
Museonjohtaja Elina Heikka, p. 050 527 8885, elina.heikka@fmp.fi

Andrei Lajusen näyttelyprojektia voi seurata:
Näyttelyn tapahtuma Facebookissa
@gallerialapinlahti

 

Lapinlahdentie 1, 2.krs, 00180 Helsinki
Avoinna: ti-pe klo 12-18, la-su klo 12-17.
info(at)gallerialapinlahti.com
Galleria Lapinlahti Facebookissa
Galleria Lapinlahti Instagramissa

Galleria Lapinlahti on n.135m² kokoinen, useista huoneista koostuva avoin nykytaiteen tila, joka poikkeaa hillitystä galleriasta. Siinä näkyy historian kerroksellisuus ja aikakausien jättämät jäljet. Vanhoja tapettikerroksia ja kattorakenteita on näkyvissä. Yleisö on löytänyt Galleria Lapinlahden hyvin. Näyttelyissämme on käynyt ensimmäisen 5kk:n aikana n. 10 000 taiteen katsojaa ja kokijaa. Galleria Lapinlahti on eräänlainen koelaboratorio, se luo mahdollisuuden luoda uutta ja tehdä jotain toisin. Tutustu Galleria Lapinlahden näyttelykalenteriinNäyttelyihin on vapaa pääsy. Galleria Lapinlahden sisäänkäynti kulkee Kahvila Lähteen kautta. Huomaathan, että kulku näyttelyihin 2. kerrokseen ei ole esteetön.

Gallery Lapinlahti

Lapinlahdentie 1, 2. floor, 00180 Helsinki
The exhibitions are open:
tue – fri: 12am – 6pm, sat – sun: 12am – 5pm
e-mail: info(at)gallerialapinlahti.com
Gallery Lapinlahti in Facebook

Taiteilijakollektiivi Kunst

KUNST--logo_300pxGalleria Lapinlahtea koordinoiva ja näyttelyitä kuratoiva Taiteilijakollektiivi KUNST on keväällä 2013 perustettu yhteistoiminnallinen yksikkö. Kollektiivissa toimivat taiteilijat Christina Holmlund, Pia Paldanius, Jarmo Palola, Sirpa Päivinen, Anu Suhonen ja Julia Weckman. Yhdessä teemme, puhumme ja suunnittelemme, myös toteutamme. Järjestämme näyttelyitä, kehittelemme projekteja ja hankkeita, saamme aikaan asioita, jotka vievät taiteen sanomaa tai sen tekemistä eteenpäin.
Suunnittelemme Galleria Lapinlahden toimintaa, järjestämme näyttelyhakuja ja valitsemme gallerian taiteilijat. Välillä on hyvä tehdä yhteistyötä, vaikkapa erilaisten, eri asioita osaavien ihmisten kanssa. Olemme avoimia kaikenlaiselle yhteistyölle – kaupunkien, koulujen, yhdistysten, yritysten, tai yksittäisten ihmisten kanssa. Kaikesta voi syntyä jotain mielenkiintoista! Tutustu meihin!

Näyttelykalenteri
Näyttelyhaku
Tekniset tiedot
Käytävägalleria