Galleria Lapinlahti

Galleria Lapinlahti

16.8.–3.9.2017
VARASTO / 20:n taiteilijan kutsunäyttely
A Camp is a Wall in a Forest / Anna Knappe & Amir Jan

Tervetuloa avajaisiin tiistaina 15.8. klo 17-19. Avajaisissa nähdään Sara Kovamäen ja Roi Vaaran performanssit
Taiteiden yönä, torstaina 24.8. myös ohjelmaa!

VARASTO – 20:n taiteilijan kutsunäyttely
Minne katoavat taideteokset näyttelyistä niiden loputtua? Ne päätyvät erilaisiin taidekokoelmiin, taiteilijoiden itsensä ja heidän läheistensä koteihin tai työhuoneiden seinustoille. Ne piiloutuvat kovalevyille, niille suunniteltuihin kuljetuslaatikoihin ja pahvikansioihin. Teokset kulkevat busseilla, raitiovaunuilla ja käsin kannettuina maiden ja kaupunginosien välejä, varastosta toiseen. Suuri osa niiden elämästä tapahtuu siis piilossa ja helposti huomaamattomina pysyvien rakenteiden sisällä.
Taidetta on varastoituna kaikkialla, ja samaan aikaan uutta syntyy lisää. Osa Varasto-näyttelyn teoksista on ollut esillä vain kerran, osa ei koskaan aikaisemmin. Näyttely on katsaus siihen, mitä näyttelyn taiteilijoiden varastoihin on kätkeytynyt ja samalla se on mahdollisuus pohtia, miten taideteosten elämä voisi olla pidempi uuden tuottamisen paineen alla. Taide ei pääse pakoon aikamme haasteita, ekologisuuden ja kestävyyden kysymyksiä.
Varasto on kutsunäyttely, jossa on esillä teoksia 20:ltä taiteilijalta Suomesta ja ulkomailta. Esillä on valokuvia, videoita, maalauksia, installaatioita ja performansseja tunnetuilta sekä myös nuorilta taiteilijoilta. Näyttely levittäytyy Galleria Lapinlahden neljään tilaan ja avaa varastojen kätköjä eri näkökulmista.

Näyttelyn taiteilijat: Sampo Apajalahti, Mika Elo, Eeva Hannula, Heikki Heinonen, Antti Huittinen, Marko Karo, Heli Kaskinen, Sara Kovamäki, Jyrki Parantainen, Iiri Poteri, Jorma Puranen, Joakim Pusenius, Tuomo Rainio, Aura Saarikoski, Noora Sandgren, Paula Saraste, Sanni Seppo, Kaarlo Stauffer, Nathalie Tafelmacher-Magnat, Roi Vaara.

Varasto-näyttelyn ovat yhteistyönä ideoineet ja toteuttaneet Heli Kaskinen, Noora Sandgren ja Paula Saraste.

Näyttely on osa Helsingin juhlaviikkojen ohjelmaa ja sitä on tukenut Taiteen edistämiskeskus.

 

A Camp is a Wall in a Forest / Anna Knappe & Amir Jan
Anna Knappe ja Amir Jan esittävät näyttelyssä videoinstallaation A Camp is a Wall in a Forest yhdessä Mobiilidiaspora-videoiden kanssa.

“Camp on kaikille täällä asuville kuin seinä keskellä metsää. No, ihminen ei opi mitään puista ja metsästä. Jos et vietä aikaa ihmisten kanssa, jos et toimi yhteiskunnassa, ei metsä puhu, eikä opeta mitään.”
-Siavash

A camp is a wall in a forest on teos laitostumisesta. Camp on paikka, jossa afganistanilaiset mohajerit asuvat odottavassa tilassa. Mohajerit ovat turvapaikanhakijoita, pakolaisia ja muita siirtolaisia epävarmoissa tilanteissa ja heidän campinsa ovat vastaanottokeskuksia, säilöönottokeskuksia ja väliaikaisia suojia. Syrjäisissä paikoissa sijaitsevat campit ovat laitosmaisia ihmisvarastoja, jotka eristävät niissä asuvat. Ne ovat täynnä näkymättömiä seiniä ja ikkunoita, jotka muistuttavat asukkaitaan siitä, että niiden läpi näkyvä maailma on heidän ulottumattomissaan.
Mobiilidiaspora -videot ovat turvapaikanhakijoiden puheenvuoro, joissa he kertovat elämästään omilla ehdoillaan. Videoiden tavoitteena ei ole kertoa suomalaisille minkälaisia turvapaikanhakijat ovat tai mitä heillä on tarjottavana meille, vaan kysyä heiltä itseltään mistä he haluavat puhua. Mobiilidiaspora-työryhmään kuuluvat Anna Knappen ja Amir Janin lisäksi Pekka Niskanen ja sen toteuttamista on tukenut Suomen kulttuurirahasto.

Anna Knappe (s. 1982 Helsingissä) ja Amir Jan ( s. 1991 Ghaznissa, Afganistanissa) ovat mediataiteilijapari, joka työskentelee yhdessä turvapaikanhakijoiden, pakolaisten ja muiden epävarmassa tilanteessa elävien siirtolaisten kanssa. He ovat työskennelleet yhdessä vuodesta 2009 alkaen ja heidän teoksiaan on esitetty näyttelyissä ja elokuvascreeningeissä Suomessa, Norjassa ja Saksassa.


24.8.2017 Taiteiden yön ohjelma
Taiteiden yönä yleisöllä on mahdollisuus osallistua ilmaiseen opastettuun kierrokseen ja kuulla esillä olevista teoksista myös tekijöiltä itseltään. Keskustelevan näyttelykierroksen yhteydessä yleisö pääsee opastamaan ja jakamaan myös omia vaikutelmiaan näyttelystä. Lisäksi nähdään performanssia! Tervetuloa!
Ohjelman aikataulu:
18.00 opastettu kierros näyttelyyn
19.00–20.30 keskusteleva näyttelykierros
21.00–22.00 kuraattorit tavattavissa
Illan aikana nähdään myös Sara Kovamäen performanssi.

3.9.2017 klo 14.30 opastettu kierros VARASTO-näyttelyyn

Näyttelyyn ja oheistapahtumiin on ilmainen sisäänpääsy.

Lapinlahdentie 1, 2.krs, 00180 Helsinki
Avoinna: ti-pe klo 12-18, la-su klo 12-17.
info(at)gallerialapinlahti.com
Galleria Lapinlahti Facebookissa
Galleria Lapinlahti Instagramissa

Galleria Lapinlahti on n.135m² kokoinen, useista huoneista koostuva avoin nykytaiteen tila, joka poikkeaa hillitystä galleriasta. Siinä näkyy historian kerroksellisuus ja aikakausien jättämät jäljet. Vanhoja tapettikerroksia ja kattorakenteita on näkyvissä. Yleisö on löytänyt Galleria Lapinlahden hyvin. Näyttelyissämme on käynyt ensimmäisen 5kk:n aikana n. 10 000 taiteen katsojaa ja kokijaa. Galleria Lapinlahti on eräänlainen koelaboratorio, se luo mahdollisuuden luoda uutta ja tehdä jotain toisin. Tutustu Galleria Lapinlahden näyttelykalenteriinNäyttelyihin on vapaa pääsy. Galleria Lapinlahden sisäänkäynti kulkee Kahvila Lähteen kautta. Huomaathan, että kulku näyttelyihin 2. kerrokseen ei ole esteetön.

Gallery Lapinlahti

Lapinlahdentie 1, 2. floor, 00180 Helsinki
The exhibitions are open:
tue – fri: 12am – 6pm, sat – sun: 12am – 5pm
e-mail: info(at)gallerialapinlahti.com
Gallery Lapinlahti in Facebook

Taiteilijakollektiivi Kunst

KUNST--logo_300pxGalleria Lapinlahtea koordinoiva ja näyttelyitä kuratoiva Taiteilijakollektiivi KUNST on keväällä 2013 perustettu yhteistoiminnallinen yksikkö. Kollektiivissa toimivat taiteilijat Christina Holmlund, Pia Paldanius, Jarmo Palola, Sirpa Päivinen, Anu Suhonen ja Julia Weckman. Yhdessä teemme, puhumme ja suunnittelemme, myös toteutamme. Järjestämme näyttelyitä, kehittelemme projekteja ja hankkeita, saamme aikaan asioita, jotka vievät taiteen sanomaa tai sen tekemistä eteenpäin.
Suunnittelemme Galleria Lapinlahden toimintaa, järjestämme näyttelyhakuja ja valitsemme gallerian taiteilijat. Välillä on hyvä tehdä yhteistyötä, vaikkapa erilaisten, eri asioita osaavien ihmisten kanssa. Olemme avoimia kaikenlaiselle yhteistyölle – kaupunkien, koulujen, yhdistysten, yritysten, tai yksittäisten ihmisten kanssa. Kaikesta voi syntyä jotain mielenkiintoista! Tutustu meihin!

Näyttelykalenteri
Näyttelyhaku
Tekniset tiedot
Käytävägalleria