Galleria Lapinlahti

Galleria Lapinlahti

7.11.–25.11.2018

“When Most I Wink, Then Do Mine Eyes Best See,…”

Denise Ziegler, Mikko Maasalo, Antti Keitilä, Hanne Ivars ja Peter Holmgård

Tervetuloa avajaisiin tiistaina 6.11. klo 17-19

“When Most I Wink, Then Do Mine Eyes Best See,…” (William Shakespeare sonetti 43)
Denise Ziegler, Mikko Maasalo, Antti Keitilä, Hanne Ivars ja Peter Holmgård on viiden taiteilijan ryhmä, joka on työskennellyt yhdessä vuodesta 2005 eri yhdistelmissä.
Prosessi on saanut muotonsa viiden eri taiteilijan eri työskentelytavan ja taideteosten kautta, kuitenkin niin että teokset ovat saaneet vapaasti vaikuttaa myös toisen taiteilijan teokseen ja prosessiin. Prosessissa galleriatila saa oman huomioonsa. Galleria Lapinlahden näyttelytila on erikoinen ja merkityksellinen sekä tilana että historiansa kautta, ja tämä on olennaisesti vaikuttanut taiteilijoiden työskentelyyn näyttelyn parissa. Erityisesti on haluttu rakentaa installaatioita, käsitteellisiä ja runollisia, jotka viittaavat rakennukseen instituutiona tai sen historiaan mielenterveyssairaalaana.

Peter Holmgård
HOLMGÅRD’s ENCYCLOPÆDI 2014–2018 ovat sarja kollaasesista valittuja teoksia. Kuvat ovat Encyclopediasta leikattuja, muokattuja ja uudelleen järjestettyä itse kirjan kanteen, josta olivat leikattuja. Materiaalit; paperi, liima ja kartonki. Teosten koko vaihtelee, 29,4 cm x 21 cm – 19,1 cm x 11,2 cm.

Hanne Ivars, Installaatio Curl (Väre), 2018
Curl installaationi esillepano muodostaa esityksen, performatiivisen esityksen, joka saa vahvistusta esillepanosta. Se koostuu kahdesta liikkuvasta osasta, kolmeuloitteisesta animaatiosta, sekä animaatioteoksesta, joka on valoanimaatio. Teoksessani Curl olen erityisesti kiinnostunut mielen ja ruumin yhtymäkohdista. Mitä ruumis, ruumiin osat voivat kertoa tietoisuudelle meditaation avulla?

Antti Keitilä, Pari pyörimisliikettä, 2018
Paperi on kiinni katossa. Piirsin siihen palavalla tuohella spiraalin keskeltä aloittaen myötäpäivään, toiseen paperiin vastapäivään. Kaksi vesiämpäriä pyörii toinen myötäpäivään ja toinen vastapäivään. Me pyörimme hyvää vauhtia lännestä itään. Heijastus vedenpinnassa on mielestämme riippuvainen omasta liikkeestämme.

Mikko Maasalo, Maalauksia 2018
Näissä maalauksissa kuvapinnan sommittelu ja sen kolmiuloitteiset muodot ovat tulosta muutamasta yhtäjaksoisesta liikkeestä, jossa kuuma metallilanka on liukunut polystyreenikappaleessa. Tapahtuman jättämiin jälkiin ovat vaikuttaneet muun muossa sulavan materiaalin synnyttämä kitka ja leikkaavan metallilangan venyminen.
Maalauksien monokromaattinen värimaailma muodostuu sarjoista valaistuksen ja pinnanmuotojen rytmittämiä varjoja ja kirkkaamin valaistuja alueita. Se etäännyttää kuvapinnan muodot niiden syntyyn vaikuttaneen materiaalin omnaisuuksista ja irrottaa jäljet alkuperäisestä asiayhteydestään tarkastelun kohteeksi.

Denise Ziegler, Narikka, 2018
Tein lateksista 12 noin 110 cm pitkää ja 15 cm leveää kaistaletta, jotka ripustan naulalla gallerian seinälle. Teoksen materiaaliksi valitsin luonnonkumia eli lateksia sen venyvän ja tilanteen mukaan muokkautuvan ominaisuuden vuoksi.
Kumiset kaistaleet roikkuvat naulalla maan vetovoiman vaikutuksen alaisena, kuin takit narikassa. Jos kaistaleen paino on liikaa materiaalin vahvuuteen nähden, lateksi repeää ja kaistale putoa lattialle.
Teoksessa pohdin seinän olemusta sen näkökulmasta, mitä sinne on ripustettu.

Ryhmän aikaisemmat yhteisnäyttelyt ovat olleet Poriginal galleriassa Porin Taidemuseossa 2016 ja Tanskassa; HOLMGÅRD’s gALLERIAssa, kuraattorina Peter Holmgård, Fields, Köpenhaminassa 2014. Eri yhdistelmissä he ovat myös olleet esillä esim. Elverketissä Tammisaaressa, Stiftelsen Pro Artibus 2013, Taidekeskus Mältinranta 2011, Stand Still, Ryhmä Nyren og Pyramiden, Muu Galleria Helsinki 2009, Nyren og Pyramiden, Istanbul, Turkki 2005.

Näyttely on saanut nimensä William Shakespearin 43. sonetista. Kesällä 2018 Venetsia talon ystävällinen vahtimestari esitteli Lapinlahden Mental Museumin ja lausui William Shakespearin sonetteja.

– – –

Huom! Pääset Galleria Lapinlahteen joko kahvila Lähteen läpi (klo 16 asti), tai voit käyttää myös sisäpihan keskiovea 2.krs:een. Avajaisiltoina käytetään sisäpihan keskiovea. Seuraa opasteita! 

The entrance to Gallery Lapinlahti: You can go through Kahvila Lähde (until 4pm) or use the middle entrance of the inner courtyard to the 2nd floor. Opening nights use the middle entrance. Follow the signs!

– – –

 

Lapinlahdentie 1, 2.krs, 00180 Helsinki
Avoinna: ti-pe klo 12-18, la-su klo 12-17.
info(at)gallerialapinlahti.com
Galleria Lapinlahti Facebookissa
Galleria Lapinlahti Instagramissa

Galleria Lapinlahti on n.135m² kokoinen, useista huoneista koostuva avoin nykytaiteen tila, joka poikkeaa hillitystä galleriasta. Siinä näkyy historian kerroksellisuus ja aikakausien jättämät jäljet. Vanhoja tapettikerroksia ja kattorakenteita on näkyvissä. Yleisö on löytänyt Galleria Lapinlahden hyvin. Näyttelyissämme on käynyt ensimmäisen vuoden aikana n. 20 000 taiteen katsojaa ja kokijaa. Galleria Lapinlahti on eräänlainen koelaboratorio, se luo mahdollisuuden luoda uutta ja tehdä jotain toisin. Tutustu Galleria Lapinlahden näyttelykalenteriinNäyttelyihin on vapaa pääsy. Galleria Lapinlahden sisäänkäynti kulkee Kahvila Lähteen kautta. Huomaathan, että kulku näyttelyihin 2. kerrokseen ei ole esteetön.

Galleria Lapinlahti lopettaa toimintansa alkuvuodesta 2019

Taiteilijakollektiivi Kunstin perustaman Galleria Lapinlahden näyttelytoiminta alkoi kesäkuussa 2016 entisessä Lapinlahden mielisairaalassa. Kunst halusi vaikuttaa kaupunkikulttuuriin tarjoamalla kohtuuhintaista näyttelytilaa kokeileville tai epäkaupallisille taideprojekteille. Galleria Lapinlahti lunastikin nopeasti paikkansa Helsingin näyttelykentällä. Gallerian toimiaikana aikana esillä on ollut 82 näyttelyä, 233 taiteilijaa ja Galleriassa on järjestetty lukuisia tapahtumia. Kävijöitä näyttelyissä ja tapahtumissa on ollut yhteensä yli 35 000.
Galleria on toiminut koko olemassaolonsa ajan ilman rahoitusta vapaaehtoisuuteen pohjautuvan työn voimin. Suurin syy toiminnan lopettamiselle on rahoituksen puute.
Galleria Lapinlahti päättää toimintansa Taiteilijakollektiivi Kunstin näyttelyyn 9.-27.1.2019.
Taiteilijakollektiivi Kunstin taiteellinen ja kuratoriaalinen toiminta jatkuu, vaikka Galleria Lapinlahden toiminta loppuukin.
Kollektiivi haluaa kiittää lämpimästi kaikkia taiteilijoita, yhteistyökumppaneita, gallerian näyttelyvalvojia, gallerian yleisöä sekä Lapinlahden lähdettä!

 

Gallery Lapinlahti

Lapinlahdentie 1, 2. floor, 00180 Helsinki
The exhibitions are open:
tue – fri: 12am – 6pm, sat – sun: 12am – 5pm.
e-mail: info(at)gallerialapinlahti.com
Gallery Lapinlahti in Facebook
Gallery Lapinlahti in Instagram

 

Taiteilijakollektiivi Kunst

KUNST--logo_300pxGalleria Lapinlahtea koordinoiva ja näyttelyitä kuratoiva Taiteilijakollektiivi KUNST on keväällä 2013 perustettu yhteistoiminnallinen yksikkö. Kollektiivissa toimivat taiteilijat Christina Holmlund, Pia Paldanius, Jarmo Palola, Sirpa Päivinen, Anu Suhonen ja Julia Weckman. Yhdessä teemme, puhumme ja suunnittelemme, myös toteutamme. Järjestämme näyttelyitä, kehittelemme projekteja ja hankkeita, saamme aikaan asioita, jotka vievät taiteen sanomaa tai sen tekemistä eteenpäin.
Suunnittelemme Galleria Lapinlahden toimintaa, järjestämme näyttelyhakuja ja valitsemme gallerian taiteilijat. Välillä on hyvä tehdä yhteistyötä, vaikkapa erilaisten, eri asioita osaavien ihmisten kanssa. Olemme avoimia kaikenlaiselle yhteistyölle – kaupunkien, koulujen, yhdistysten, yritysten, tai yksittäisten ihmisten kanssa. Kaikesta voi syntyä jotain mielenkiintoista! Tutustu meihin!

Uudenmaan taidepalkinto Taiteilijakollektiivi Kunstille!

Taiteen Edistämiskeskuksen Uudenmaan taidetoimikunta on myöntänyt Taiteilijakollektiivi Kunstille taidepalkinnon. Palkinto on myönnetty aktiivisesta taiteellisesta toiminnasta kuvataiteen kentällä. Vilkkaan näyttely- ja tapahtumatoiminnan sekä kansainvälisen verkostoitumisen lisäksi kollektiivi on kuratoinut ja koordinoinut perustamansa Galleria Lapinlahden näyttelytoimintaa vuodesta 2016 lähtien.
Taiteilijakollektiivi Kunst kiittää Uudenmaan taidetoimikuntaa palkinnosta ja toimintansa huomioimisesta!

 

Näyttelykalenteri
Näyttelyhaku
Tekniset tiedot
Käytävägalleria