Galleria Lapinlahti

Galleria Lapinlahti

6.6 – 1.7.2018

Ryhmä OOO – Abstraktia maalauksessa ja tilassa
Kaarina Haka, Tapani Hyypiä, Maaria Märkälä, Maaria Oikarinen, Matti Rantanen, Panu Ruotsala & Mia Saharla

Tervetuloa avajaisiin tiistaina 5.6. klo 17 – 19.

Matti Rantanen: Nimetön, 2017, akryyli mdf-levylle, 110x178cm
Panu Ruotsalo: Soave, 2018, akryyli ja hiili kankaalle, 170x200cm

Me maalaamme kaikilla aisteillamme, muistoillamme ja tunteillamme. Maalaus on vapaa tila, huone, maanosa ja galaksi. Mitä tahansa voi tapahtua. Abstrakti kumoaa näkyvän maailman rajat ja lainalaisuudet. Väri räjähtää. Soinnuttelemme ja sävellämme. Maalaus puhuu kielillä, me juoksemme kankaiden yli. Kirjoitamme tuokiokuvia ohuella ja paksulla maalilla. Veistämme väriä. Raaputamme pois. Annamme laajojen liikkeiden viedä. Olemme millimetrin tarkkoja ja maanisen vauhkoja. Kimmoke maalaamiseen voi olla liikennemerkin fluorinkeltainen, vanhojen c-kasettien nauhaserpentiinit, rakennustyömaa, myrsky, aamiaisavokado. Lumisokeus. Taidehistorian vuosituhannet.

Ryhmä OOO syntyi maalaamiskeskusteluista, maalaamisen ympärille, kiteytyen abstraktiin ja sen merkitykseen kullekin maalarille. Ryhmän taiteilijat lähestyvät kukin maalausta omalla tavallaan, kiertäen abstraktin maalauksen reunoilla ja ytimessä, tuoden yhteen maalaamisen tarpeellisuuden ja maalauksen kyvyn puhua ilman sanoja. Kuvaviitteen kadotessa maalauksessa korostuvat eleet, värit ja tunne. Tätä on pakko tehdä. Tämä on tärkeää. Maalaus ei lopu ja maalattava ei lopu. Se minkä näkee, mitä ei näe. Minkä tuntee, hengittää ja maistaa. Minkä väristä on?

KAARINA HAKA
“Teen installaatiota, mutta lähtökohtana työskentelyssäni on maalaus. Työni pohjautuvat lähinnä kirpputoreilta hankittuun materiaaliin ja kierrätystavaraan, usein valitsen ne värin tai materiaalintunnun perusteella, välillä oudoissa löydöissä joku vaan kiehtoo. Työhuoneella materiaalit ovat levällään lattialla, ja ne alkavat vaikuttaa toisiinsa. Ompelen ja rakennan kolmiulotteisia, abstrakteja muotoja. Monet näkevät teokseni veistoksina, mutta itselleni yksittäistä teosta tärkeämpi on niistä tilaan rakentuva kokonaisuus. Kokonaisuudella tavoittelen maalauksen tunnelmaa ja käytän hyväkseni maalauksen peruselementtejä kuten värejä, sommitelmaa, kuultavuutta ja peittävyyttä, valoja ja varjoja, pieniä yksityiskohtia ja suuria pintoja. Lopullinen installaatio on siis minulle kuin kolmiulotteinen maalaus.”

Maaria Märkälä: Nymfit, 2018, öljy kankaalle, 100x100cm

TAPANI HYYPIÄ
“Maalaus on minulle retki olemisen äärelle, sinne missä voi nähdä yhtä kirkkaasti joka suuntaan, missä aika ja paikka lakkaavat olemasta. Pyrin puhtaaseen ilmaisuun, että töiden katsominen ei edellyttäisi katsojalta mitään ennakkokäsitystä, käsitettä tai analyysia. Väri on aina ollut minulle ensimmäinen ehto, se sisällön ilmaisija, kaikki muut seikat tulevat siihen sitten suhteutettuna kulloisenkin tilanteen mukaan. Luotan sattumaan, kohtaloon, tuuriin, annan mielen karkailla. Joskus riittää, että vaan on halu levittää sitä väriä, ihmetellä sitä, miten kaksi yhdessä on enemmän kuin ne kaksi. Minua innoittavat muut taiteet, musiikki ja etenkin kirjallisuus, mutta aina palaan kahteen perusasiaan: luontoon ja taiteen historiaan. Vanhempi eurooppalainen maalaustaide on ehtymätön kultakaivos. Esimerkiksi renessanssin muotokuvien taustamaisemissa vaeltaminen kiehtoo aina.”

MAARIA MÄRKÄLÄ
“Minusta on yhdentekevää, esittääkö maalaus jotakin vai eikö esitä. Väri ja tunne merkitsevät. Hyvin abstraktikin maalaus voi olla tarkka esitys jostakin havainnosta – se voi olla pikkutarkka lähikuva tai kuvaus jostakin tunteesta, vallitsevasta energiasta. Maalaukseni ovat minun näköisiäni: vauhdikkaita, reippaat siveltimenvedot, raskaat maaliaineet, pinnallisen ja kepeän näköisiä – kätkevät sisälle suuria asioita ja isoja ajatuksia, selviytymistarinoita, unelmia ja uskoa.”

MAARIA OIKARINEN
“Haluan maalata taivaallisen temppelin ja tuonelan eteisen, tarjoilla nektaria ja myrkkyä. Elämä on ihanaa ja kammottavaa, sitä tahdon maalata, enemmän kuitenkin sitä ihanaa, kaunista ja virvoittavaa. Eräänä kesänä, ehkä viisitoista vuotta sitten, vietin päiväkausia kainuulaisella suolammella maalaten sammalta, varpuja, niittyvillaa, pieniä mäntyjä ja niiden kuvajaisia veden tummuudessa. Seuraavana kesänä maalasinkin vain heijastusten jatkuvasti muuttuvan väreilyn: miten aurinko, tuuli ja pilvet liikuttivat kuvaa. Puiden pysyvä törötys ei enää kiinnostanut. Vähitellen aloin maalata ateljeessa ilman konreettisia lähtökohtia. Kuningatar Väri määrää, mitä kankaallani tapahtuu. En ikinä kyllästy etsimään, sekoittamaan ja rinnastamaan värejä tai pohtimaan kunkin värin osallistumista maalauksen kokonaisuuteen. Toisaalta maanis-depressiivinen mieli kaikkine tuntemuksineen ilmaisee itseään voimakkaasti, tätä puolta en yritäkään kontrolloida.”

MATTI RANTANEN
“Maalatessani haluan tehdä kaksiulotteiselle pinnalle illuusion kolmiulotteisuudesta. Haluan luoda tunteen vaakasuorasta, pystysuorasta, työntyvästä ja painuvasta liikkeestä. Usein käytän toistoa tehokeinona saadakseni aikaan hypnoottista ja monotonista kuvakieltä. Maalausprosessi on myös iso osa teoksiani. Olen halunnut luoda materiaalin tuntua töihini jättämällä tekoprosessin aiheuttamat jäljet näkyviin, kuten esim. mattoveitsen aiheuttamat viillot maalauksen pinnassa tai vahingossa maalarinteipin alle päässeen maalin.”

PANU RUOTSALO
“Käsi tykkää tehdä laajoja liikkeitä, silmä takertuu yksityiskohtiin ja mieli valvoo prosessia. Taiteen kieli on siis myös kehon ja mielen kieli. Musiikissa ja kuvataiteessa liikutaan saman tyyppisten lainalaisuuksien ja rakenteiden huoneessa. Maalaus ja musiikki ovat toisinaan minulle ihan yhtä. Abstraktia siksi, koska kaikki joka tapauksessa on abstraktia. Kaikki värähtelee, muuttaa muotoa ja merkitystä. Yhteen muotoon, tai yhteen kokemukseen on vaikea luottaa, joten olen prosessissa, jossa haen asioiden ydintä, sielua ja tunnetta. Ego on heitettävä pois, ja tutkittava, kuinka syvälle pääsee…”

MIA SAHARLA
“Työskentelyprosessiani ohjaavat kankaan taittelu sekä rypistely, jotka estävät täyden kontrollin maalausjäljen suhteen. Teoksissa syntyy viittauksia paitsi maalauksen muodon pohdintaan, myös maalauksen ulkopuolelle, vaatteisiin ja vaatteiden laskoksiin, teollisen printtikuvion jatkuvuuteen. Materiaalit ovat kuitenkin perinteisiä maalauksen materiaaleja, olen tehnyt valinnan pysyä niissä. Kankaan laskostamisen, kietomisen ja poimuttamisen koen hellänä eleenä ja se tuo teoksiin fyysisen tunnun. Maalaukseen muodostuu erilaisia tiloja, paitsi maalausjäljen suhteessa taitoksiin myös laskosten suhteessa pintaan. Luonteeltaan röyhkeä ja merkkaava spraymaali toimii hetkittäin poeettisesti perinteisen siveltimen jäljen rinnalla.”

www.oooryhma.wordpress.com

Taiteen edistämiskeskus on tukenut näyttelyä.

————–

Lapinlahdentie 1, 2.krs, 00180 Helsinki
Avoinna: ti-pe klo 12-18, la-su klo 12-17.
info(at)gallerialapinlahti.com
Galleria Lapinlahti Facebookissa
Galleria Lapinlahti Instagramissa

Galleria Lapinlahti on n.135m² kokoinen, useista huoneista koostuva avoin nykytaiteen tila, joka poikkeaa hillitystä galleriasta. Siinä näkyy historian kerroksellisuus ja aikakausien jättämät jäljet. Vanhoja tapettikerroksia ja kattorakenteita on näkyvissä. Yleisö on löytänyt Galleria Lapinlahden hyvin. Näyttelyissämme on käynyt ensimmäisen vuoden aikana n. 20 000 taiteen katsojaa ja kokijaa. Galleria Lapinlahti on eräänlainen koelaboratorio, se luo mahdollisuuden luoda uutta ja tehdä jotain toisin. Tutustu Galleria Lapinlahden näyttelykalenteriinNäyttelyihin on vapaa pääsy. Galleria Lapinlahden sisäänkäynti kulkee Kahvila Lähteen kautta. Huomaathan, että kulku näyttelyihin 2. kerrokseen ei ole esteetön.

Gallery Lapinlahti

Lapinlahdentie 1, 2. floor, 00180 Helsinki
The exhibitions are open:
tue – fri: 12am – 6pm, sat – sun: 12am – 5pm
e-mail: info(at)gallerialapinlahti.com
Gallery Lapinlahti in Facebook
Gallery Lapinlahti in Instagram

 

Taiteilijakollektiivi Kunst

KUNST--logo_300pxGalleria Lapinlahtea koordinoiva ja näyttelyitä kuratoiva Taiteilijakollektiivi KUNST on keväällä 2013 perustettu yhteistoiminnallinen yksikkö. Kollektiivissa toimivat taiteilijat Christina Holmlund, Pia Paldanius, Jarmo Palola, Sirpa Päivinen, Anu Suhonen ja Julia Weckman. Yhdessä teemme, puhumme ja suunnittelemme, myös toteutamme. Järjestämme näyttelyitä, kehittelemme projekteja ja hankkeita, saamme aikaan asioita, jotka vievät taiteen sanomaa tai sen tekemistä eteenpäin.
Suunnittelemme Galleria Lapinlahden toimintaa, järjestämme näyttelyhakuja ja valitsemme gallerian taiteilijat. Välillä on hyvä tehdä yhteistyötä, vaikkapa erilaisten, eri asioita osaavien ihmisten kanssa. Olemme avoimia kaikenlaiselle yhteistyölle – kaupunkien, koulujen, yhdistysten, yritysten, tai yksittäisten ihmisten kanssa. Kaikesta voi syntyä jotain mielenkiintoista! Tutustu meihin!

 

Näyttelykalenteri
Näyttelyhaku
Tekniset tiedot
Käytävägalleria