Mental Museum -näyttelyn tarina

Lapinlahden sairaala oli pitkälti omavarainen. Sairaalan leipomoa ja pesulaa varten rakennettiin 1890-luvulla Venetsia-rakennus Lapinniemen rantaan. Arkkitehdit Sebastian Gripenberg ja Magnus Schjerfbeck loivat maisemaa hallitsevan tiilirakennuksen, jonka alkuperäinen huonejako on suurelta osin säilynyt. Rakennuksen ikkunoista avautuvat meri- ja puistomaisemat tekevät jokaiseen kävijään vaikutuksen.

Tänä päivänä rakennus on Pro Lapinlahti mielenterveysseuran kotipesä ja rakennuksen pohjakerroksessa löytyy nyt pienimuotoinen Mental Museum-näyttely. Näyttely kertoo sekä Seilin saaren että Lapinlahden historian kautta mielenterveyden hoidon kehittymisestä ja yhteiskunna asennoitumisesta siihen. On kuljettu pitkä matka suljetuista laitoksista avoimempiin hoitomuotoihin ja terapioihin. Tämä voidaan nähdä myös Lapinlahden muodonmuutoksessa sairaalasta kaikille avoimeksi mielen hyvinvoinnin keskukseksi.

Mental Museum -näyttelyyn on saatu lainaan materiaalia mm. Seilin saarelta toimivalta Turun yliopiston saaristomeren tutkimuksen instituutilta sekä HUS-psykiatrialta Lapinlahden historiaan liittyen.

Näyttelyn ensi vaiheessa toteutuksessa ovat mukana myös Yle Radioteatern, Helsingin yliopistomuseo, Taitelijakollektiivi Kunst / Sirpa Päivinen,  taiteilijat Kia Carlsson ja Reeta Partanen,  Suomen Mielenterveysseura ry ja Lapinlahden Lähde,  Alvi ry ja Aalto-yliopiston kokeellisen lavastuksen opiskelija Reeta Tuoresmäki.

Näyttelyn toteuttaa Pro Lapinlahti -yhdistys, joka on jo 30 vuoden ajan aktiivisesti vaalinut Lapinlahden sairaalaa ja sen historiaa ja pitänyt sitä elävänä mm. tapahtumien kautta  tähän päivään saakka. Mental Museumiin on vapaa pääsy.

Näyttely on osa Suomi 100-juhlavuoden tapahtumia ja se linkittyy tapahtumien kautta We pop up – osallisuutta kaikille -hankkeeseen.

Aukioloajat ti-to klo 12-18.
Tiedustelut: Katja Liuksiala tai Laura Kontiala

Kristian Wahlbeck toimii Suomen Mielenterveysseuran kehitysjohtajana ja Pro Lapinlahden varapuheenjohtajana.