Lapinlahden Lähde

Onnistumisen kokemus vie eteenpäin

Asiakashaastattelu 

Onnistumisen kokemus vie eteenpäin

Onnistu osallisuuden lähteellä (OOL) -hankkeen tavoitteena on parantaa työelämän ulkopuolella olevien työikäisten työ- ja toimintakykyä, sosiaalista osallisuutta ja työllistymismahdollisuuksia.  Lapinlahden Lähteen vapaaehtoistyön tarjoamat matalan kynnyksen työmahdollisuudet, sekä Invalidisäätiön monialainen palveluohjaus auttavat suunnan löytämisessä ja työ- ja toimintakyvyn testaamisessa. Lisäksi asiakas pääsee halutessaan työhönvalmennukseen yksilö- tai ryhmävalmennuksena. ESR-rahoitteisen kehittämishankkeen päätoteuttajana toimii Invalidisäätiö ja osatoteuttajana Suomen Mielenterveysseura ry.

Veeran tarina

Veera valmistui ylioppilaaksi vuonna 2005. Lukioajoilta hänellä ei ole kovin hyviä muistoja. Häntä kiusattiin, hän oli paljon poissa koulusta ja opinnot venyivät 3,5 vuoteen. Myös koulun jälkeinen elämäntilanne uuvutti: piti hakea ammattikorkeakouluun ja muuttaa yksin soluasuntoon. Tässä tilanteessa Veera uupui ja koki hermoromahduksen.

Tämän jälkeen Veera teki lyhyitä työharjoittelujaksoja, työkokeiluja ja työelämävalmennuksia TE-toimiston kautta, sekä kokeili opiskelua. Osan jutuista Veera joutui jättämään kesken liiallisen kuormittavuuden takia.

Veera kokee, että elämänhallinta ja ihmissuhteiden ylläpitäminen tuottavat vaikeuksia. Hänen on hankala tunnistaa omia vahvuuksiaan, joten tulevaisuuden suunnitteleminen on hankalaa. Myös suunnitelmien tekeminen ja loppuun vieminen on haastavaa, sillä fokus harhailee helposti.

Onnistu osallisuuden lähteellä -hankkeesta Veera kuuli TE-toimiston ammatinvalintapsykologilta syksyllä 2017. Psykologi ehdotti, että OOL-työhönvalmentajan kanssa seuraavien askelten miettiminen ja tulevaisuuden toiveiden selvittely voisi toimia Veeralle sopivana kiintopisteenä.

Työelämävalmentaja Riitta tapasi Veeran alkuvuodesta ja yhdessä kartoitettiin Veeran toiveita ja seuraavaa askelta. Toisella tapaamiskerralla täytettiinkin jo hakemus Ammattiopisto Luoviin mediapalvelujen toteuttajan opintolinjalle. Riitta tuli Veeran mukaan myös tutustumaan kouluun. Veera oli opiskeluun pääsystä todella tyytyväinen, vielä kun Luovissa joustettiin ja Veera vaihtoi opintolinjansa merkonomitutkintoon. Veera etsi myös työssäoppimispaikan kirjastosta.

Veera kertoo OOL-työhönvalmennuksesta olleen hänelle monella tavalla hyötyä. Aiemmat negatiiviset ajatukset ovat alkaneet väistyä ja tilalle on tullut kaivattua itseluottamusta. Veera haaveilee tulevaisuudessa ammatista, matkustelusta, kivojen juttujen tekemisestä, elämänhallinnan paranemisesta ja iloisemmasta mielestä.

Työelämävalmentaja Riitan mukaan OOL-hankkeen asiakkailla on usein taustalla mielenterveysongelmia, päihteiden liikakäyttöä tai he ovat muuten syrjäytymisuhan alla. Asiakassuhteet kestävät yhdestä kuukaudesta yhteen vuoteen. Joidenkin asiakkaiden kanssa työskentely on helpompaa ja edessä on nopeampi polku, toisten elämäntilanne saattaa olla niin monimutkainen, että sen selvittelyyn menee aikaa. Riitan kokemuksen mukaan asiakkaat ovat lopulta usein kiitollisia, että ovat saaneet kohdata ihmisen, joka paneutuu heidän asioihinsa ja auttaa eteenpäin.

Riitta korostaa matalan kynnyksen palveluohjauksen tärkeyttä viranomaistahojen toiminnan lisäksi. Hän toteaa myös, että järjestökentän työ matalan kynnyksen palveluohjauksessa on yhteiskunnallisesti erittäin merkityksellistä.

 

Mikäli kiinnostuit Onnistu osallisuuden lähteellä -hankkeesta, ota yhteyttä projektipäällikkö Marita Pölläseen, puh. 040 722 3873, marita.pollanen@inlive.fi

Teksti: Laura Isotalo, Kirsi-Marja Moberg
Kuvituskuva: Risto Ruuth

Kommentit on suljettu.