Lapinlahden Lähde

Tukijat

Yhteistyökumppanit

Aalto-yliopisto
Helsingin yliopisto
Metropolia Ammattikorkeakoulu
Haaga-Helia ammattikorkeakoulu
Laurea-ammattikorkeakoulu
Stadin ammattiopisto
Helmi Liiketalousopisto
Business College Helsinki
Amiedu
Helsingin Diakoniaopisto
Vaihtoehtoisen ammattikoulutuksen kannatusyhdistys Sovinto ry
Suomen Mielenterveysseura ry
Niemikotisäätiö
Y-Säätiö
Helsingin Diakonissalaitoksen säätiö
Alvi ry
Mielenterveyden keskusliitto ry
Mielenterveysomaisten keskusliitto – FinFami ry
Mielenterveysyhdistys HELMI ry
FinFami Uusimaa ry – Omaiset mielenterveyden tukena
Psykosociala förbundet rf
Psykosociala föreningen Sympati rf
Ohjaamo Helsinki
Basam Books
Helsingin yliopistomuseo
Luksia
Galimatias
Arffman
Plan
Vihreä Veräjä
Kiljavan opiston erä- ja luonto-opaskoulutus
Tukiyhdistys Majakka ry
Aula-työkotien Kannatusyhdistys ry
Sininauhaliitto ry
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL
Kansallisteatterin Kiertuenäyttämö
Kukunori ry
Dialogue Social Enterprise GmbH
Le Mat, European Social Entrepreneurs for inclusive community tourism
Dokumenttikilta ry
Terveyttä kulttuurista -verkosto
Aika parantaa -verkosto
Kehrä-verkosto
Eteläiset kaupunginosat ry
Kampin kaupunginosayhdistys ry
Kansallinen kaupunkipuisto Helsinkiin -verkosto

Mekin kannatamme Lähdettä!

Lähteen takana on järjestöjen, organisaatioiden ja yhdistysten lisäksi paljon yksityisiä henkilöitä, taiteilijoita ja mielenterveys- ja kulttuurialojen ammattilaisia. Lue alta lisää, miksi juuri he haluavat olla mukana toiminnassamme!

Anja Snellman, kirjailija

”Lapinlahden Lähde -hanke vetoaa minuun kahdella tavalla, molempien ammattieni kautta. Kirjailijana itse sairaalamiljöö kertoo tarinoitaan suomalaisten kirjailijoiden yksinäisyydestä, elinehtojen niukkuudesta ja työn arvostamisen puutteesta, mikä on johtanut mielenterveyden romahtamiseen ja välillisesti myös päihteiden käyttöön, tuotannon ehtymiseen. Toisaalta, vuodenvaihteessa valmistuvana psykoterapeuttina näen paikan ja miljöön ihanteellisena juuri kulttuuristen arvojen ja terapeuttisten menetelmien liitolle. Ajattelen jopa niin, että kaikki se luovuus, joka on noiden Lapinlahden seinien sisällä kärsinyt ja myllertänyt, ansaitsisi saada tällaisen paikan tilalle pulppuamaan uutta toivoa.”

Emma Salokoski, laulaja

“Luonnon läheisyyden on todettu kohentavan henkistä hyvinvointia. Musiikki tekee hyvää ja auttaa käsittelemään ja ilmaisemaan tärkeitä tunteita. Taide elävöittää ja parantaa. Ja vuorovaikutus myötämielisten ihmisten kanssa on… elintärkeää!

Nykypäivän tehokkuusyhteiskunnassa unohdamme helposti, että mielen tarpeitakin on kuunneltava. Näivetymme, ellemme ravitse myös hyvinvointiamme. Ei auta juosta sykemittari käsivarressa, raataa töissä, stressata autonratissa, ellei elämällämme ole henkistä sisältöä. Ennen pitkää palamme loppuun.

Lapinlahdessa on jo valmiiksi olemassa mielen ravitsemiselle otollinen ympäristö. Klassinen rakennus ja mielen rauhoittamiseen maisemoitu puisto luovat upeat puitteet hetken hengähdystauolle -keskellä kaupunkia. Nyt tähän keitaaseen on lisätty uusi ulottuvuus; yhteisöllinen ja terapeuttinen taiteen tekeminen. Musiikkia, kuvataidetta, tanssia, teatteria ja mielenterveystyötä yhdistävä paikka keskellä kaupunkia on mielestäni niin suuri ja tarpeellinen resurssi kaupunkilaistemme hyvinvoinnille että täysin sydämin tahdon tukea tällaista projektia.”

Jussi Lehtonen, näyttelijä

“Tuleva yhteistyö mielenterveyskuntoutujien kanssa tarjoaa myös kulttuurialan ammattilaisille mielenkiintoisia työllistymismahdollisuuksia ja kehitysnäkymiä avartaen heidän toiminta- ja työkenttäänsä. Taiteen merkityksellisyys tulee kouriintuntuvalla tavalla todeksi, kun se kohtaa ihmisen elämäntunnon keskellä hänen arkeaan.

Lapinlahdesta saadaan tulevaisuuden Helsinkiin upea paikka yhteisöllisesti suuntautuneelle taiteen tekemiselle. Taiteilijoiden ja kuntoutujien kohtaamisista syntyy hienoja uusia avauksia molemmille osapuolille. Esimakua saadaan 21.-23.10., kun Kansallisteatterin Kiertuenäyttämön ja Sivuun-ensemblen yhteinen Vieraskirja-teos saa ensiesityksensä sairaalan auditoriossa. Lisää tällaista!”

Olavi Sydänmaanlakka, toiminnanjohtaja Mielenterveyden keskusliitto

”On todella merkittävää nähdä mielen hyvinvointi ja mielenterveys jokaisen ihmiseen elämää koskettavana asiana. Tällainen yhteistoiminnallinen Lapinlahti voisi edistää meidän jokaisen mielen voimavaroja.”

Kristian Wahlbeck, Mielenterveysseuran kehitysjohtaja

”Kulttuuri luo ja tukee mielenterveyttä. Lapinlahden Lähde kaikkien mielen hyvinvoinnin keskuksena tuottaa mielenterveyttä kulttuurista ja ainutlaatuisesta kaupunkimiljööstä kunnioittaen kiinteistön perinteitä, alkuperäistä tarkoitusta ja kulttuurihistoriaa.”

Riitta Konkola, toimitusjohtaja-rehtori, Metropolia

”Metropolian strategisena tavoitteena on edistää pääkaupunkiseudun elinvoimaa. Lapinlahden hankkeessa erityisen kannatettavaa onkin sen merkitys kaupunkikulttuurille: on tärkeää että historiallisesti merkittävät kohteet säilyvät avoimina, julkisessa käytössä ja kaupunkilaisten tai vierailijoiden hyödynnettävinä.”

Tellervo Kochta-Kalleinen, taiteilija

”Lapinlahden Lähde edustaa minulle sen tyyppistä helsinkiläistä ajattelua, josta koen kaupunkilaisylpeyttä. Lapinlahden Lähde on onnistunut kehittämään konseptin, jossa täyttyvät monet tarpeet. Hanke kunnioittaa paikan henkistä perintöä, hyödyntää luonnonkauniin alueen puistopotentiaalia ja ammentaa niin yritysten kuin taiteilijoidenkin edistyksellistä ajattelua yhteisöllisyyden saralla. Lapinlahden Lähde on hyvin ajassa kiinni oleva hanke, jossa ammattimainen monialainen toiminta vaalii hyvinvointia kaupunkiyhteisössämme. Alueesta voi sen myötä tulla ainutlaatuinen kaupunkilaisten keidas.”

Markus Raivio, musiikkiterapeutti, muusikko

”Lapinlahden Lähde edustaa minulle sen tyyppistä helsinkiläistä ajattelua, josta koen kaupunkilaisylpeyttä. Lapinlahden Lähde on onnistunut kehittämään konseptin, jossa täyttyvät monet tarpeet. Hanke kunnioittaa paikan henkistä perintöä, hyödyntää luonnonkauniin alueen puistopotentiaalia ja ammentaa niin yritysten kuin taiteilijoidenkin edistyksellistä ajattelua yhteisöllisyyden saralla. Lapinlahden Lähde on hyvin ajassa kiinni oleva hanke, jossa ammattimainen monialainen toiminta vaalii hyvinvointia kaupunkiyhteisössämme. Alueesta voi sen myötä tulla ainutlaatuinen kaupunkilaisten keidas.”