Lapinlahden Lähde

Karjalan perintöni -näyttely

23.1., 24.1., 25.1., 26.1., 27.1., 28.1., 29.1.

00.00 

Kahvila Lähde

Avoinna Kahvila Lähteen aukioloaikoina:
Ma klo 11–16
Ti-to klo 11–17
Pe klo 11–16
La-su klo 12–16

Vapaa pääsy

Kahvila Lähteen näyttelyn (4.12-29.1.2022) taiteilija Miki Toikkanen (Karjalan sukua Kuutti) kertoo:
– Olen opiskellut viimeisen vuoden aikana karjalaista kieltä, historiaa ja katsonut lukuisia dokumentteja, filmejä, sekä kuunnellut Karjalassa asuneiden haastatteluita. Olen huomannut, kuinka moni on suruissaan Karjalan menetyksestä ja unohtanut mitä karjalaisuus oikeastaan on. Se ei ole maita, ei kyliä eikä metsiä. Todellinen karjalainen sydän luo Karjalan ihan minne tahansa maailmassa. Se on valon ja positiivisuuden henki, jonka vahvat kädentaidot ja taiteelliset perinteet elävät yhä meissä. Ja juuri tämä henki, pitää karjalan ja karjalaiset hengissä tänäkin päivänä, sen rikkaassa historiassa, sekä uudistuneessa tulevaisuudessa.
Tämä näyttely ja sen teokset kuvastavat minun mielenmaisemaani karjalaisuudesta. Teoksissa elän lapsuuteni, sekä nuoruuteni uudelleen karjalaisessa kulttuurissa. Millaisen karjalaisen lapsuuden olisin halunnut kokea, romantisoiden omia mieltymyksiäni ja ehkä kokematta jääneitä seikkailuita.
Esillä on myös minun 30-vuotislahjaksi saamani ikioma karjalainen arkiasu. Kyseessä ei ole kansallispuku, sillä kuten Suomessa, kansallispuku on asu juhlamenoihin ja erikoistilaisuuksiin. Tämä asu on se, joka minulla olisi todennäköisesti Feresien lisäksi ollut ylläni päivän askareissa.
Toivon tämän näyttelyn muistuttavan karjalaista kansaani ja nuoria sukupolvia olemassaolostamme. Olemme karjalaisia ilman maatammekin. Meidän sydämemme sekä valontäyteinen sielumme, voi luoda koti-Karjalan juuri sinne missä asumme. Olemme sen kaatuneillemme velkaa. Karjala ei ole omistettua maata, karjala on sen kansa, sekä heidän perintönsä.