Lapinlahden Lähde

Hymyn salaisuus – Miten taide auttoi minua löytämään elämänilon?

27.10.

18.00–19.30 

“Kuolen siis hymyilen”

Krista Launonen päätti lähteä selvittämään hymyn ja elämänilon salaisuutta tutustumalla viiteen taidehistorian merkkiteokseen. Kesken tutkimusmatkansa hän sai epätoivotuksi matkakumppanikseen vakavan sairauden.

Hymyn salaisuudessa aikamatka taidehistoriaan ja hymyilevien mallien kohtaloihin nivoutuu Launosen kuvaukseen omasta halusta pysyä elämänilossa kiinni, vaikka krooninen syöpä asettuu kehoon.

Etruskien, Buddhan, Leonardo da Vincin, Elisabeth Vigee Le Brunin ja John Singer Sargentin hymyteokset antavat matkalla voimaa ja toivoa. Launonen selvittää, mitä taidehistoria opettaa elämänilosta ja millaisia vastauksia se antaa ikuisuuskysymyksiin: miksi olemme täällä ja miten elämää pitäisi elää. Samalla Launonen huomaa, ettei pysty allekirjoittamaan monia perinteisiä käsityksiä syövästä: se ei ole taistelu, sairaudesta ei tarvitse olla kiitollinen ja ulkonäöllä todella on merkitystä. Hirveimmältä kuitenkin tuntuu vanheta pikakelauksella ja joutua nelikymppisenä lukituksi hauraan, tärisevänä vanhuksen kehoon.

Launonen on halunnut luoda kokonaisteoksen: Galleria Dixissä Helsingissä on esillä Launosen maalaustulkintoja kirjan taidehistoriallisista teoksista. “Tein tutkimusta myös maalaamalla jokaisesta valitsemastani hymykuvasta oman versioni. Halusin saada niistä siveltimellä auki uusia tasoja. Maalaamistahan sanotaan käsillä ajatteluksi.”

Lapinlahden Lähteella Launonen kertoo kirjansa ja näyttelynsä taustoista, elämästä parantumattoman syövän kanssa ja elämänilon salaisuudesta. Auditorioon mahtuu 50 kuulijaa turvavälit huomioiden.

Hymyn salaisuus -kirja ilmestyy viikolla 40, syyskuun lopussa.

Näyttely Galleria Dixissä 6.10-31.10.2020.

Krista Launonen on helsinkiläinen kuvataiteilija, taideterapeutti ja tietokirjailija. Hymyn salaisuus on hänen kuudes tietokirjansa. Aiemmin hän on kirjoittanut muun muassa luovuudesta ja surun käsittelystä taiteen avulla.

Krista Launonen / Mielitila
mielitila.fi, krista@mielitila.fi
p. 044 7099 888

Visa mindre