Lapinlahden Lähde

Kukaan ei omista mitään / Spectrum of originality -näyttely

6.8.2019 – 29.8.2019

12:00 – 16:00

Fanitaidenäyttely

Fanitaide mielletään Internet-ajan harrastukseksi, erilliseksi korkeakulttuurista ja nykytaiteen maailmasta. Kuitenkin jo satoja vuosia ennen internetin syntyä oli fanitaidetta. Fanitaiteeksi voidaan määritellä teokset, jotka ovat saaneet inspiraationsa jonkun toisen alkuperäisestä teoksesta.Tällä määritelmällä fanitaiteilijoita ovat jopa Pablo Picasso ja Dante Alighieri.

Nykytaiteen kentällä fanitaiteen asema on kiistanalainen. Onko se edes taidetta? Kuka sen omistaa?

Kukaan ei omista mitään – Spectrum of Originality -taidenäyttelyssä näytämme, että fanikulttuurilla on paikkansa nykytaiteen kentällä. Taiteilijoiden Siiri Korhonen, Laura Manninen, Iina Silventoinen, Siiri Viljakka ja Hilda Ylhäinen fanikulttuurista syntyneet teokset nostetaan taidegallerian seinille, missä tämä useasti vähätelty ja ylenkatsottu alakulttuuri näyttäytyy anteeksipyytelemättä.

Fanitaiteen tekeminen ei katso taitoa tai kokemusta. Fanitaidetta tekevät fanit faneille. Monelle aloittelevalle taiteilijalle etenkin Internetin fanikulttuurit ovat ensimmäisiä itseilmaisun kenttiä ja samalla kriittinen yleisö. Fanitaiteessa usein kukoistavat valtavirtamediasta unohdetut äänet, ja fanit käyttävätkin alkuperäisteoksia alustoina kertoakseen omia tarinoitaan. Esimerkiksi monet queer-nuoret löytävät fanitaiteesta sateenkaarisuhteita- ja hahmoja, jotka muuten olisivat marginaalissa.
Länsimaissa erityisesti nuoret naiset löytävät fanitaiteesta turvallisen kanavan tutkia omaa identiteettiään ja seksuaalisuuttaan aktiivisina tekijöinä ja kuluttajina sen sijaan, että tulisivat itse esineellistetyiksi.

Fanitaiteella voi kommentoida, muuttaa tai lisätä jotain olemassaolevaan teokseen. Fanikulttuuri antaa tekijöilleen työkaluja kehittää omaa taiteilijuuttaan, ja maaperän omaan tarinankerrontaan alkuperäisteoksesta tutuilla elementeillä. Kukaan ei omista mitään-työryhmän viisi luovan alan tulevaa ammattilaista ovat kasvaneet fanikulttuurin parissa, ja se on näytillä tämän näyttelyn teoksissa.

Avajaiset 6.8.2019 klo 18.00-19.30 Tervetuloa!

Taiteilijat
  • Siiri Korhonen
  • Laura Manninen
  • Iina Silventoinen
  • Siiri Viljakka
  • Hilda Ylhäinen
Tuottaja
  • Riikka Laaksoharju

We Pop-Up -hankkeen Avoin tila
Lapinlahden Lähde, Venetsia-talo, Helsinki
Avoinna ti-to klo 12-16 ja la-su klo 12-16

Näyttely on osa We Pop Up -hanketta.