Lapinlahden Lähde

Taiteellinen työskentely ja mielenterveys – keskustelua taiteilijoiden kanssa

25.5.

18.00–19.30 

Lähteen auditorio
Vapaa pääsy

Miten taide vaikuttaa sekä tekijän että kokijan mielen hyvinvointiin? Onko taiteen tehtävä tuottaa hyvinvointia? Onko taide tekijälleen terapiaa?

Muun muassa näitä teemoja pohditaan Helsingin Taiteilijaseuran ja Terveyttä kulttuurista mielenterveysseuran järjestämässä keskustelutilaisuudessa 25.5.2022 klo 18-19.30 Lapinlahden Lähteen auditoriossa. Taiteilijat Satu Kalliokuusi, Henry Wuorila-Stenberg ja Miia Kallio esittelevät taideteoksiaan ja puhuvat mielenterveyden teemoista taiteen tekemisessä. Yleisö on tervetullut osallistumaan keskusteluun läpi tilaisuuden. Keskustelua moderoi Kirsi-Marja Moberg Terveyttä kulttuurista -mielenterveysseurasta.

Satu Kalliokuusi esittelee kuvia teossarjasta Mental Thesis – mielialatutkielmia. Teoksissa hän tutkii ihmisen psyyken ja mielialan heijastumia omakohtaisten kokemustensa kautta. Hän on kärsinyt eri asteisesta masennuksesta nuoruudesta pitkälle aikuisuuteen ja käsitellyt masennusta paljon yksilöterapiassa ja erilaisissa ryhmissä.
”Maalaamisen (Mental Thesis -sarja) aloitin oikeastaan tiedostamatta ollenkaan, että käsittelen masennustani. Vielä vähemmän silloin tiesin sitä, että ottaessani vakavasti oman ammattini taiteilijana ja käsitellessäni itseäni, samalla voin voittaa vuosikausia minua vaivanneen masennuksen. Maalauksissani etsin selviytymisen keinoja, tietä ulos henkisestä umpikujasta laajempaan maisemaan. Teossarjan kautta pohdin, ohjaako meitä tunne vai järki? Löytyykö keskitie ja haluammeko sen löytyvän? Haluammeko rauhan vai rakkauden ja onko mahdollista saada molemmat?

Henry Wuorila-Stenbergille itse maalaamistapahtuma on aina lohduttava, vaikka teosten sisällöt saattavat olla rankkoja. Raskaat teemat voivat lohduttaa myös katsojaa. Terapeuttisen teoksen ei tarvitse olla hempeä ja helppo.
“Jos on ollut tarpeeksi rankkaa, niin taidekin voi ja saa olla rankkaa. Asiat täytyy kohdata sellaisina kuin ne ovat. Kerron tilaisuudessa muun muassa siitä, kuinka poikani sairastuminen ja kuolema ovat vaikuttaneet työhöni taiteilijana. Esimerkkinä on maalaukseni Job.”

Miia Kallio kertoo ja näyttää kuvia näyttelykokonaisuudestaan Kaikki siemenet eivät idä, joka käsittelee hänen omakohtaisia kokemuksiaan hedelmöityshoidoista ja tahattomasta lapsettomuudesta.
“Suru lapsettomuudesta on usein näkymätöntä ja sanatonta. Näyttelyn tavoitteena oli tehdä toisaalta näkyväksi meitä tahattomasti lapsettomia ja meidän kokemusmaailmaamme ja toisaalta antaa toivoa toisille lapsettomille. Suru on lopulta mahdollista hyväksyä, ja rakentaa oma elämä onnelliseksi. Käytän työssäni paljon suomalaista punasavea, jonka käsittely kysyy kärsivällisyyttä ja aikaa. Koin työskentelyprosessin hitauden erityisen osuvana näyttelyn tematiikkaan. Raskaan ja omakohtaisen aiheen käsittely vaatii taiteilijalta aikaa, jotta näyttelykokonaisuudesta muodostuu yleisemmin ihmisiä puhutteleva.”

Tarjolla kahvia/teetä ja pientä purtavaa.

Keskustelutilaisuus on osa Mental Health Art Week (MHAW)-tapahtumaviikkoa 23.-29.5.2022. MHAW on MIELI Suomen Mielenterveys ry:n ja paikallisten jäsenjärjestöjen vuosittainen kulttuuri -ja taidetapahtumaviikko toukokuussa. Tänä vuonna mukana yhteistyössä myös Suomen Kuvataidejärjestöjen Liitto.