Lapinlahden Lähde

Tutustu tarinateatteriin -työpajat syksyllä 2019

8.12.2019 – 15.12.2019

14:00 – 16:00

Tervetuloa Lapinlahden Lähteelle tutustumaan tarinateatteriin! Kerromme, katsomme, kuuntelemme ja liikumme. Työpajoihin ovat tervetulleita kaikki tarinateatterista kiinnostuneet.

MILLOIN?

Sunnuntaisin klo 14.00–16.00

MISSÄ?

Miitti-tilassa
os. Lapinlahdenpolku 8, Helsinki
(Kahvila Lähteen yläkerta, sairaalarakennus, 2. krs)

MITÄ ON TARINATEATTERI?

Jokaisella meistä on ainutlaatuisia tarinoita kerrottavanamme. Tarinateatteri (playback theatre) on improvisaatioteatteria, joka perustuu katsojien kertomiin tarinoihin eli ajatuksiin, välähdyksiin ja kokemuksiin elämästä. Kertojan tarina on lahja koko ryhmälle. Ohjaaja antaa tarinalle muodon, ja näyttelijät ja muusikot puolestaan antavat kertojalle vastalahjan tekemällä sen näkyväksi ja kuultavaksi. Kerrotuista tarinoista kasvaa näin ryhmän uusia yhteisiä kokemuksia. Ne voivat koskettaa, naurattaa, itkettää, saada ajattelemaan tai oivaltamaan. Tarinateatterissa kaikin aistein kokeminen antaa tilaa kuulluksi tulemiselle, ihmisten yhteydelle ja tarinoiden lumolle.

Tarinateatterin ovat kehittäneet Jonathan Fox ja Jo Salas 1970-luvulla. Suomeen tarinateatteri tuli 1990-luvun alussa. Nykyään Suomi on yksi vireimmistä tarinateatterimaista.

TYÖPAJOJEN AIHEET

Vuoden 2019 työpajojen aiheita ovat olleet yksinkertaisuus, “Jokainen syy olla juhlimatta on tekosyy”, yllätys, kesä, yhdessä, loma, nauru ja päätös.

Osa syksyn aiheista on vielä avoinna. Mistä aiheesta Sinä haluaisit kertoa?

 • 1.9. VUODENAJAT
  Sommaren är kort. Pian on syksy, sommaren är bort?
  Mitä vuodenajat Sinussa herättävät? Odotatko kenties jo talvea tai kevättä? Voiko kesää elää sisäisesti koko vuoden?
 • 8.9. ROHKEUS
  Vanhan sananlaskun mukaan läsnä oleminen on rohkeutta.
  Mitä rohkeus on sinun mielestäsi? Milloin olet ollut rohkea?
 • 6.10. SATTUMA
  Sattuma on vääjäämätön osa elämää ja taiteen tekemistä, ja se voi olla myös lahja. Minkalaisia sattumia Sinun kohdallesi on osunut? Mitä uutta olet löytänyt niiden kautta?
 • 13.10. (aihe avoin)
 • 3.11. (aihe avoin)
 • 10.11. Isänpäivä: MIEHET JA ISÄT ”Tulee se mies räkänokastakin, vaan ei tyhjän naurajasta.” Mitä on mieheys? Mitä isäsi merkitsee Sinulle? Mitä kuuluu Sinun isänä olemiseesi? Voiko olla isähahmo jollekin, vaikka ei ole omia lapsia? Tule kertomaan isästä ja/ tai isän kanssa!
 • 1.12. (aihe avoin)
 • 8.12. (aihe avoin)
 • 15.12. Joulu: ÄLÄ SULJE OVEASI JOULUTONTULTA Mitä toivot (joululahjaksi)? Mille haluat avata ovesi ensi vuonna? Miltä et halua sulkea oveasi?

“Tutustu tarinateatteriin” -työpajoissa tutustutaan tarinateatterin perusasioihin, näyttelemiseen, musiikkiin ja lyhyisiin muotoihin, kuten liikkuvaan patsaaseen, kuoroon ja kohtaamiseen. Kokoonpano on aina vaihtuva ja taso on kaikille sopiva. Aiempaa kokemusta näyttelemisestä tai tarinateatterista ei tarvita. Mukaan kannattaa ottaa vesipullo sekä vaatteet, joissa on hyvä liikkua.

Halutessasi voit ilmoittautua työpajaan etukäteen: https://forms.gle/K2S7dB56KE2f7z9s6

Osallistujien kommentteja:

“Oli äärimmäisen mukava tunnelma, ammattitaidolla tehty. Iloa ja rauhaa löytyi. Saa omatkin harmaat aivosolut liikkeelle. Tehokasta ja luovaa.”
“Jos haluat kehittää turvallisuuden kokemusta huomatuksi tulemisesta, Diegon tarinateatteri on ehdottomasti hyvä tapa harjoittaa sitä. Työpajassa on aina hyvä henki, rajoja kunnioittava ja turvallinen ilmapiiri.”

KUKA?

Diego Salvador on helsinkiläinen teatterintekijä. Hän on tehnyt tarinateatteria vuodesta 2014 ja harjoitellut sen ohjaamista vuodesta 2015. Lapinlahden Lähteellä hän on ohjannut tarinateatteria ja improa vuodesta 2018.Tällä hetkellä Salvador näyttelee tarinateatteriryhmä Kapriisissa ja opiskelee tarinateatteriohjaajaksi Kasvunpaikan Tarinainstituutissa.

KYSYTTÄVÄÄ?

Lisätietoja antavat
Katri Ristiniemi, katri@lapinlahdenlahde.fi, 040 550 7086
Diego Salvador: diego.salvador.tarinateatteri@gmail.com (työpajojen sisältöön liittyvät kysymykset)

Palautetta on mahdollista antaa täällä: https://forms.gle/RaqxGjazWi61UhJr9

Tapahtuman järjestää Pro Lapinlahti mielenterverveysseuran We Pop Up – Osallisuutta Luonto-ja kulttuuritapahtumista kaikille -hanke, jota tukee STEA.
www.prolapinlahtiry.fi