Lapinlahden Lähde

Lappvikens Källa

Lappvikens Källa fungerar i Lappvikens gamla mentalsjukhusbyggnad i Helsingfors och är ett centrum för kultur och sinnets välmående. Centrumet är öppet dagligen för alla. Lappvikens Källa organiserar olika evenemang angående välmående och kultur, seminarier och olika tillställningar samt erbjuder utrymmen för andra funktioner som befrämjar sinnets välmående och kultur.

Läppvikens Källa upprätthåller konstutställningar i två gallerier i huvudbyggnaden samt i Avoin tila-utrymmet i Venetsia-byggnaden. Caféet Lähde är ett livligt mötesställe där både de som är sugna på sött och salt blir mätta. Lappvikens sjukhus gamla bastu värms regelbundet och erbjuder ett skönt bad för alla bastuentusiaster. Mental Museum befinner sig på huvudbyggnadens andra våning och är en ombytlig utställning om den psykiatriska vårdens historia. Besökare kan också göra uppköp i Lähteen Puoti där man säljer konsthantverkares produkter samt på lopptorget Lähteen Patina.

Evenemang

Lappvikens Källa organiserar varje vecka mångsidiga evenemang, ordnar föreläsningar, seminarier och diskussionstillfällen, och erbjuder utrymmen för all slags verksamhet som befrämjar välmående och kulturupplevelser. Lappviken har årligen ca 70 000 besökare i 200 olika evenemang.

Om aktuella evenemang hittar du information på Evenemag-sidorna, men också via Lappvikens Källas Facebook-sidor.

Vi önskar er alla välkomna att bekanta er med, ta del i och njuta av Lappvikens Källa med oss! Största delen av våra evenemang är avgiftsfria.

Lappvikens historia

Den nästan 200-åriga Lappvikens sjukhus blev klar år 1841 efter den kejserliga ordern att bygga ett första psykiatriska sjukhus i Finland. I sjukhusets historia kan vi stöta på många kända namn som Aleksis Kivi och Jean Sibelius bror Christian Sibelius som tjänstgjorde som överläkare och är en framstående person inom den psykiatriska vårdens historia. Lappikens Källas rötter ligger djupt i byggnadens historia eftersom också Föreningen för Mental Hälsa i Finland har fått sin början i Lappvikens sjukhusbyggnad.

Byggnaden som Carl Ludvig Engel ritat fungerade som sjukhus ända till år 2007 då Helsingfors stad bestämde att den gamla byggnaden inte längre anpassade sig till sjukhusbyggnad. De sista patienterna lämnade byggnaden år 2008 då ätstörningspolikliniken flyttade till HUCS Psykiatricentrum, till det före detta Hesperia sjukhus.

Nu fungerar Lappvikens Källa här och är ett centrum för sinnets välmående och mångsidiga evenemang, öppet för alla.  Målet är att bevara den gamla sjukhusbyggnaden som en platform där människans psykiska hälsa och välmående kan främjas med stöd av Föreningen för Mental Hälsa i Finland och  föreningen Pro Lapinlahti. I vår granne, i norra vingen av byggnaden, kan du hitta Osuuskunta Lapinlahden Tilajakamo.

Föreningen Pro Lapinlahti mielenterveysseura producerar evenemang och volontäraktiviteter på Lappvikens Källa. Här en lista på de projekt som Pro Lapinlahti nu har aktiva:

  • We Pop Up: Projektet erbjuder en möjlighet att komma med i volontäraktiviteter genom att vara med och planera kultur- och naturtematiserade evenemang.
  • Miitti: Projektet befrämjar invandrarnas intergrering genom att göra tillsammans och lära sig av varandra i en positiv atmosfär.
  • Stadsnaturcentrumet: Erbjuder mångsidig naturverksamhet i Venetsia-byggnaden och i parken.

Centrala värden på Lappvikens Källa:

  • Öppenhet, gemenskap och delaktighet: Lappvikens Källa är öppen för alla besökare. Det är möjligt att uppleva delaktighet genom att medverka t ex i gemensamma konstworkshopar och evenemang. Vårt mål är att förebygga och minska ensamhet.
  • Sinnets välmående: På Lappvikens Källa erbjuder vi avslappnande, uppfriskande och lugnande service och evenemang. Många av evenemangen är avgiftsfria.
  • Kulturens och naturens positiva påverkan:  Vi arrangerar diskussionstillfällen, författarbesök, konserter och naturevenemang för publiken.

Lappvikens Källa ordnar årligen nästan 200 evenemang och besöks av ca 70 000 personer.