Lapinlahden Lähde

Medialle

Lapinlahden yhteisö

Käyttöohje

  • Nämä kuvat edustavat aidosti Lapinlahden henkeä ja kertovat toiminnastamme enemmän. Käyttäkää näitä kuvia.  
  • Huomioithan, että kuvia, joissa näkyy tyhjiä huoneita tai pimeitä nurkkia ja jotka eivät esittele todellista toimintaamme, ei voida hyväksyä edustamaan yhteisöämme. Jos tarvitset lisätietoa Lapinlahden kuvien käytöstä, paina tästä. 

Kuvia rakennuksista:

Kuvat: Melissa Aalto, Jennifer Ramirez, Jukka Leppikangas, Tiikeri ja Klaus Welp

Perustietoa

#kaikkienlapinlahti

Lapinlahden Lähde on taiteen, kulttuurin ja mielen hyvinvoinnin keskus Helsingissä vanhassa Lapinlahden sairaalassa Helsingin Ruoholahdessa.

Lähde tarjoaa tiloja ja järjestää hyvinvointiin ja kulttuuriin liittyviä tapahtumia, seminaareja ja tilaisuuksia.

Lapinlahden Lähteen toimintaa hallinnoivat yhteiskunnallinen yritys Lapinlahden Lähde Oy sekä MIELI ry:n paikallisyhdistys Pro Lapinlahti mielenterveysseura ry.

Lapinlahteen voi tulla lyhytaikaiselle vierailulle, tapahtumiin tai vuokralaiseksi. Tarjoamme kaikille lämminhenkisen, inklusiivisen, turvallisen, inspiroivan, rauhoittavan ja kauniin ympäristön olla, tehdä ja luoda.

Historiaa

Carl Ludvig Engelin suunnittelema Lapinlahden sairaala valmistui keisarillisesta käskystä vuonna 1841 Suomen ensimmäiseksi psykiatrian sairaalaksi. Se toimi Lapinlahdessa vuoteen 2007 asti, jolloin Helsingin kaupunki päätti, ettei talovanhus sovellu enää alkuperäiseen käyttöönsä. Viimeiset potilaat poistuivat rakennuksesta 2008, kun syömishäiriöpoliklinikka muutti HYKSin Psykiatriakeskukseen.

Lapinlahden Lähde syntyi vuonna 2013 aloitteesta hyvinvointitoiminnan käynnistämiseksi, jossa oli mukana useita mielenterveysalan yhdistyksiä. Lapinlahden Lähde toimii Lapinlahden entisellä sairaala-alueella ja järjestää toimintaa sekä erilaisia tapahtumia ja työpajoja. Lähteen vastuulla on puolet sairaalarakennuksen tiloista ja ulkotaloja, päärakennuksen toisesta puolesta vastaa Osuuskunta Lapinlahden Tilajakamo. Lapinlahden Lähde Oy:llä ja Osuuskunta Lapinlahden Tilajakamolla on yhteensä 170 vuokralaista, jotka järjestävät omaa toimintaansa. Vuokralaisina on mm. sosiaalisia yhdistyksiä, käsityöläisiä, taiteilijoita sekä mielen ja kehon terapeutteja.

Lapinlahden Lähde Oy

Lapinlahden Lähde Oy on yhteiskunnallinen yritys. Emme kerää voittoa, vaan mahdollistamme kulttuuri- ja taidealojen sekä hyvinvointialojen mikroyrittäjien toimintaa samalla, kun ylläpidämme ja suojelemme rakennushistoriallisesti arvokasta rakennusta.

Lapinlahden Lähde Oy:n tehtävänä on mahdollistaa taloudellisesti kestävällä tavalla kansalaislähtöinen mielenterveyttä edistävä toiminta entisessä Lapinlahden sairaalassa. Lapinlahden Lähde Oy on tehnyt sopimuksen rakennuksen käytöstä Helsingin kaupungin kanssa ja maksaa vuokraa käyttämistään tiloista. Lähde Oy:n taustaorganisaatio on MIELI Suomen Mielenterveys ry. Lapinlahden Lähteellä toimii noin 200 kulttuuri- ja hyvinvointialan toimijaa.

Pro Lapinlahti mielenterveysseura ry

Pro Lapinlahti mielenterveysseura ry (ark. Pro Lapinlahti) on helsinkiläinen mielenterveys- ja kulttuuriyhdistys, joka vuonna 2018 juhli 30-vuotista toimintaansa. Se järjestää tapahtumia ja vapaaehtoistoimintaa Lapinlahden Lähteellä.

Pro Lapinlahti toimii yhdessä MIELI Suomen Mielenterveys ry:n kanssa Lapinlahden entisen psykiatrisen sairaalan säilymiseksi kaikille avoimena mielen hyvinvoinnin ja kulttuurin keskuksena – Lapinlahden Lähteenä. Tämän kansalaisten kaupunkiolohuoneena toimivan keskuksen kulmakivinä ovat yhteisöllisyys, vertaisuus, osallisuus, vapaaehtoistoiminta, kulttuuri, luovuus, luonto ja kokonaisvaltainen hyvinvointi.

Miitti-hanke ja Lapinlahden kaupunkiluontokeskus ovat iso osa Pro Lapinlahden toimintaa, kuten myös Lapinlahden kulttuurihistorian vaaliminen, jota yhdistys tekee mm. kehittämänsä Mental Museum -toiminnan kautta. Lisäksi Pro Lapinlahti on suunnitellut toimintansa alusta lähtien Lapinlahden kulttuurihistoriallisen miljöön säilyttämiseksi helsinkiläisten hyvinvointia lisäävänä viheralueena.

Materiaalit

Lapinlahden Lähde Oy

Pro Lapinlahti mielenterveysseura ry

Lapinlahden Lähde brochure
Lapinlahden Lähde Oy esite
Pro Lapinlahti brochure
Pro Lapinlahti Mielenterveyseura rf esite
Brochure in english