Lapinlahden Lähde

Medialle

Kuvia Lapinlahdesta

Kuvat: Melissa Aalto

Perustietoa

Carl Ludvig Engelin suunnittelema Lapinlahden sairaala valmistui keisarillisesta käskystä vuonna 1841 Suomen ensimmäiseksi psykiatrian sairaalaksi. Lapinlahdessa toimi psykiatrinen sairaala vuoteen 2007 asti. Silloin Helsingin kaupunki päätti, ettei talovanhus sovellu enää alkuperäiseen käyttöönsä. Viimeiset potilaat poistuivat rakennuksesta 2008, kun syömishäiriöpoliklinikka muutti HYKS:n Psykiatriakeskukseen.

Lapinlahden Lähde syntyi vuonna 2013 aloitteessa hyvinvointitoiminnan käynnistämiseksi, jossa oli mukana useita mielenterveysalan yhdistyksiä. Lapinlahden Lähde toimii Lapinlahden entisellä sairaala-alueella ja järjestää toimintaa sekä erilaisia tapahtumia ja työpajoja. Lähteen vastuulla on puolet sairaalarakennuksen tiloista ja ulkotaloja, toisesta puolesta päärakennusta vastaa Osuuskunta Lapinlahden Tilajakamo. Lapinlahden Lähde Oy:llä ja Osuuskunta Lapinlahden Tilajakamolla on yhteensä 170 vuokralaista, jotka järjestävät omaa toimintaa. Vuokralaisina on mm. sosiaalisia yhdistyksiä, käsityöläisiä, taitelijoita, sekä mielen ja kehon terapeutteja.

Lapinlahden Lähde Oy on voittoa tavoittelematon yhteiskunnallinen yritys. Sen tehtävänä on taloudellisesti kestävällä tavalla mahdollistaa kansalaislähtöinen mielenterveyttä edistävä toiminta entisessä Lapinlahden sairaalassa. Lapinlahden Lähde Oy on tehnyt sopimuksen rakennuksen käytöstä Helsingin kaupungin kanssa ja maksaa vuokraa käyttämistään tiloista. Lähde Oy:n taustaorganisaatio on Suomen Mielenterveysseura. Lapinlahden Lähde Oy:llä on noin 70 alivuokralaista, jotka ovat taide- kultuuri- tai terveysalan toimijoita.

Pro Lapinlahti mielenterveysseura tuottaa tapahtumia ja vapaaehtoistoimintaa Lapinlahden Lähteellä.