Skip to main content

Lapinlahden Lähteen näyttelytoiminta

save lapinlahti with a poster näyttelyn voittaja julisteet

Lapinlahden Lähteen Taidetiimi ylläpitää ja kehittää Lapinlahden Lähteen näyttelytoimintaa, jonka tärkeänä tehtävänä on tarjota moninaisille ihmisryhmille matalalla kynnyksellä ja veloituksetta pääsy taidenäyttelyihin ja kulttuurikokemusten pariin – kokijoina, osallistujina ja tekijöinä.

Vanhan sairaalan tilat toimivat mielenkiintoisina näyttelygallerioina muun rikkaan toiminnan ohessa ja tarjoavat erilaisen, helposti lähestyttävän vaihtoehdon taiteen kokemiseen.

Vuoden 2024 näyttelypaikat ovat täynnä. 

Otamme vastaan avoimia näyttelyhakemuksia tammikuun ja kesäkuun 2025 väliselle ajalle 31.10. 2024 asti. Päätökset tehdään marraskuun aikana ja valituille ilmoitetaan henkilökohtaisesti. Ei-valituille emme valitettavasti pysty perustelemaan päätöksiä henkilökohtaisesti. 

Lähetä vapaamuotoinen hakemus ja teosesimerkkejä ja/tai linkki nettisivuille/somekanaviin osoitteeseen: [email protected]

Näyttelytoiminnassamme korostamme inklusiivisuutta ja painotamme näyttelyitä, jotka käsittelevät teemoiltaan mielenterveyttä tai tukevat muulla tavoin mielen hyvinvointia. Näyttelyvalinnoissamme priorisoimme outsider –ja vähemmistötaiteilijoita sekä aloittelevia taiteilijoita.  Tuemme myös haavoittuvassa asemassa olevien taiteilijoiden mielenterveyttä ja kuntoutumista tarjoamalla ilmaisia näyttelypaikkoja ja auttamalla näyttelyiden toteuttamisessa.

Lapinlahti on myös sallivan kokeilukulttuurin ympäristö, joka mahdollistaa moninaisia ja rohkeita kokeiluja sekä edistää tasa-arvoista vuoropuhelua taiteen kentän sisällä. 

Ripustuksessa tulee noudattaa Museoviraston suojelukohteen sääntöjä, Koska Lapinlahden rakennukset ovat suojeltuja toimimme museoviraston ohjeiden mukaan, jolloin esim. ripustus tapahtuu pääasiassa olemassaolevien kiskojen ja ripustuskniikan (siimat ja koukut) turvin. Käytettävissä on myös vitriinejä kolmiulotteisia töitä varten.
Seiniin, kattoihin, lattioihin, oviin ja ikkunoihin ei saa kiinnittää mitään ilman erillistä lupaa ja ohjeistusta.

Avoimen tilan galleria

Näyttelyvalaistus, Wc, Älytelevisio

Avoimen tilan galleria

Näyttelyvalaistus, Wc, Älytelevisio
Venetsia-talo rannassa, 1. krs. Näyttelyvalinnoissa priorisoimme ensisijaisesti pakolais- ja maahanmuuttajataustan omaavia taiteilijoita. Tilassa on ripustusta varten ripustuskiskot ja vaijerit. Valaistuksena kaksi kohdevalaisinta. 

Kahvila Lähteen galleria

Esteetön pääsy, Näyttelyvalaistus, Piano, Wc

Kahvila Lähteen galleria

Esteetön pääsy, Näyttelyvalaistus, Piano, Wc
Päärakennus, C-siipi, 1. krs. Galleriatila sijaitsee Kahvila Lähteen tiloissa ja jakautuu kahteen eri huoneeseen, joissa on mahdollista toteuttaa yksi tai kaksi näyttelyä samaan aikaan. Näyttelyiden sisällön painotus ensisijaisesti mielenterveydessä ja aloittelevissa taiteilijoissa. Tilassa on ripustusta varten ripustuskiskot ja vaijerit. Valaistuksena kahvilan valaisimet. 

Osasto5:n galleria

Esteetön pääsy, Jääkaappi / Pakastin, Keittiö

Osasto5:n galleria

Esteetön pääsy, Jääkaappi / Pakastin, Keittiö
Päärakennus, F-siipi, 1. krs. Entisen sairaalan Osasto5-käytävällä on 60 metriä käytäväpituutta isojen näyttelyiden toteutukseen. Tilassa on ripustusta varten ripustuskiskot ja vaijerit. Valaistuksena toimivat entisen sairaalan loisteputkivalaisimet. Taulunäyttö USB-liitännällä videoteosten esittämiseen. 

Aleksis Kiven käytävän galleria

Älytelevisio

Aleksis Kiven käytävän galleria

Älytelevisio
Päärakennus, F-siipi, 2. krs. Tiloissa on paljon juhlatilavuokrauksia, kuten häitä ja syntymäpäiviä, joten näyttelyvalinnoissa huomioimme aiheen ja esteettisen yhteensopivuuden tilaisuuksien kanssa. Ripustuksessa tulee noudattaa Museoviraston suojelukohteen sääntöjä.

Käytävägalleria

Esteetön pääsy, Näyttelyvalaistus

Käytävägalleria

Esteetön pääsy, Näyttelyvalaistus
Päärakennus, C-siipi, 1. krs. Kahvilan asiakaspaikkana toimiva käytävätila, jossa sijainti mahdollistaa hyvän näkyvyyden näyttelyille. Näyttelyiden sisällön painotus ensisijaisesti mielenterveydessä. Tilassa on ripustusta varten ripustuskiskot ja vaijerit sekä museotason kohdevalaisimet. 

Kysymyksiä?

Jos et löytänyt vastauksia tältä sivulta niin ota mailitse yhteyttä Paula Talvikkiin.