Skip to main content

Lapinlahden sairaalapuiston viljelyalue

Viljelypalstat

Pro Lapinlahti mielenterveysseura ry – Pro Lappviken förening för mental hälsa rf on vuokrannut Helsingin kaupungilta sairaalapuistosta viljelypalsta-alueen. Alueeseen kuuluu noin 40 viljelypalstaa, hoidettu niittymaa ja kaksi mehiläispesää. Palstaviljelijät järjestävät tapahtumia ja osallistuvat Lapinlahden sadonkorjuujuhliin. Palsta-alueella kokoontuu myös Pro Lapinlahti mielenterveysseuran Yhteisöviljelykerho, jossa yhteistä palstaa viljelee noin 20 viljelijää.
Palstat on perustettu Lapinlahden sairaalan vanhalle viljelymaalle. Palstoilla harjoitettu viljely on tärkeää, jotta historiallisesti arvokkaan puiston monimuotoisuus säilyy. Viljely on yhteisöllistä ja mukavaa – porukalla voi vaikka kahvitella puutarhan kukoistuksessa sekä vaihtaa vinkkejä, taimia ja siemeniä. Viljelijät järjestävät myös mm. myyjäisiä yhdessä ja osallistuvat Lapinlahden sadonkorjuujuhliin elokuun lopulla.

Palstatilaa?

Lapinlahden puiston palstat kiinnostavat monia, ja ne ovat hyvin kysyttyjä. Kaupunkilaiset voivat hakea vuosittain vapautuvia palstoja osallistumalla Pro Lapinlahti -yhdistyksen järjestämään arvontaan. Lomake löytyy tämän sivun lopusta.

Viljelijät maksavat palstastaan yhdistykselle vuosivuokraa, jonka suuruus määräytyy palstan koon mukaan. Vuokra on nykyisin keskimäärin 40 euroa per palsta. Palstan viljelyoikeus on voimassa toistaiseksi, ja palstan haltija voi pitää sitä niin kauan kuin ehdot täyttyvät. Palstan haltijalla voi olla myös viljelykumppaneita.

Viljelijöiden odotetaan hoitavan palstaansa aktiivisesti ja osallistuvan sovitulla tavalla muutaman kerran vuodessa järjestettäviin talkoisiin ja tehtäviin. Kaikki palstalaiset vastaavat yhdessä myös yhteisten alueiden, välineiden ja varaston hoidosta.

Lapinlahden sairaalapuisto tarjoaa ainutlaatuisen mahdollisuuden harrastaa palstaviljelyä kaupungin sydämessä. Puutarhanhoito on kuulunut aina Lapinlahteen, ja palstalaiset haluavat vaalia tätä perintöä mahdollisimman pitkään.

palstalaisia
kukkaniitty kuva tiina taipale

Nauti niityn kukkaloistosta!

Palsta-alueeseen liittyy niitty, joka on perustettu rikastuttamaan puistossa kasvavan lajiston monimuotoisuutta. Niittyä seurataan ja hoidetaan säännöllisesti.

Mehiläispesät ja stadin paras hunaja

Palstojen välittömässä läheisyydessä sijaitsevat mehiläispesät ovat palstaviljelijöiden ja yhdistyksen yhteinen projekti. Pesien hoidosta vastaavat koulutetut mehiläishoitajat. Pesien tuottama hunaja on valittu pääkaupunkiseudun parhaaksi vuonna 2017. Hunajaa voi ostaa palstaviljelijöiden tapahtumissa.

Sijainti kartalla

Kartta

Lapinlahden sairaalapuiston viljelyalue

Päätalon infopiste