Skip to main content

Kaupunki­luontokeskus

Lapinlahden Lähteen kaupunkiluontokeskuksen tarkoitus on lisätä hyvinvointia vahvistamalla luontoyhteyttä kaupungissa tarjoamalla luontokontakteja, hyvää oloa, taitoja ja tietoa luonnosta.

Tarkoituksemme on tarjota Lapinlahden kävijöille ja kohderyhmille paikkalähtöisesti luontoon liittyvää toimintaa, tietoja, taitoja ja inspiraatiota. Kaupunkiluontokeskus on osa Pro Lapinlahti mielenterveysseuran matalan kynnyksen hyvinvointia edistävää toimintaa.

kaupunkiluontokeskus-hand2

Lapinlahden Lähteen Kaupunkiluontokeskuksen toiminta edistää kaupunkilaisten hyvinvointia luonnon avulla. Toiminta pohjaa Lapinlahden sairaalan mielenterveystyön perintöön, jossa on jo paikan valinnasta asti ymmärretty luonnon hyvinvointivaikutukset ihmiselle. Lapinlahden sairaalaympäristö on jo sinällään terapeuttinen. Kaupunkiluontokeskus haluaa tarjota uusia taitoja ja tapoja lähentää luontosuhdetta oman elämän hyvinvoinnin lähteenä.

Toteutamme tarkoitustamme järjestämällä luontoon liittyviä avoimia kursseja, tapahtumia, työpajoja, kerhoja, luentoja, retkiä ja opastuksia.  Edistämme luonnonmukaisen elämäntavan juurtumista tarjoamalla matalan kynnyksen ilmaisia osallistumismahdollisuuksia. Luontosuhteen vahvistamisen menetelmät ovat monipuolisia: taide, musiikki, askartelut kierrätysmateriaaleilla, kaupunkiviljely, luontoliikunta ja läsnäoloharjoitukset esimerkkeinä. Osallisuus on keskiössä, ja osallistujien vaikuttamismahdollisuudet toiminnan sisältöihin ohjaavat tarjontaa.

Tarjoamme kohderyhmille paikkalähtöisesti luontoon liittyvää toimintaa, tietoa, ideoita ja inspiraatiota. Paikkalähtöisyys tarkoittaa Lapinlahden puistoon ja yhteisöön nivoutuvaa toimintatapaa, joka ammentaa Lapinlahden puiston ja ihmisten tarjoamista mahdollisuuksista sisältönsä ‘Kaikkien Lapinlahti’ idean mukaisesti. Kaupunkiluontokeskus järjestää monimuotoista luontotoimintaa. Järjestämme avoimia ja ilmaisia työpajoja, retkiä, tapahtumia ja hyvinvointia ja luontoyhteyttä vahvistavia ryhmiä kuten vaikkapa suosittu Yhteisöviljelykerho.

Lapinlahden kaupunkiluontokeskus aloitti toimintansa 2018. Toimimme hankerahoituksen turvin, ja toimintamme on pääsääntöisesti ilmaista. Nyt toimintaamme rahoittaa Helsingin kaupungin ikäihmisten hanke. Tämän kauden hankkeemme on Liikkeelle Lähteeltä! – Liikkeelle aktivoivaa ja mielekästä tekemistä ikäihmisille. Viime kaudella hanke keskittyi kulttuuritoimintaan, kaudella 2023–2024 enemmän liikuntaan.

Toivotammekin kaikki tervetulleiksi osallistumaan omien voimavarojen mukaisesti. Kävijänä sinulla on myös mahdollisuus vaikuttaa toiminnan sisältöön.

Teemme mielellämme yhteistyötä eri oppilaitosten, järjestöjen, yritysten tai kaupungin toimijoiden kanssa. Tarjoamme myös harjoittelupaikkoja luontoalan opiskelijoille.

Ota rohkeasti yhteyttä! Sähköpostimme on [email protected]

Yhteyshenkilöt

Taina kuva kaupunkiluontokeskus

Taina Laaksoharju

Koordinaattori
[email protected]
Taina on Kaupunkiluontokeskuksen vanhempi koordinaattori. Hän on maatalous- ja metsätieteiden tohtori, minkä lisäksi hän on suorittanut useita luontoyhteyttä tukevia tutkintoja: ympäristökasvattaja, luontoliikunnanohjaaja/PT, Mindfulness-ohjaaja, Helsinki-opas ja puutarhuri. Taina luennoi, vetää yhteisöviljelykerhoa ja erilaisia hyvinvointiryhmiä.
Ilona Rautiainen Kaupunkiluontokeskus kuva

Ilona Rautiainen

Koordinaattori
[email protected]
Olen Kaupunkiluontokeskuksen koordinaattori ja koulutukseltani luonto- ja ympäristöneuvoja ja vaatetusalan artesaani. Ohjaan mm. Metsämieliteemaisia rentoutumistuokioita ja maalaushetkiä, erilaisia käsityöpajoja ja urbaaneja luontoretkiä.

Meidän somekanavamme

Kaupunkiluonto­keskuksen tulevat tapahtumat

Yhteisöviljelykerho

Haluatko perustaa yhteisöviljelmän Helsinkiin?

Yhteisöviljely luo hyvinvointia monin eri tavoin. Viljelijät oppivat uusia taitoja ja tapoja käyttää kasviksia ruokavaliossa, luontoyhteys ja sosiaaliset yhteydet vahvistuvat, saa liikuntaa jne. Lisäksi yhteisöviljely on hauskaa! (Palaute 2023)

Tulemme mielellämme opastamaan sinua ja yhteisöäsi alkuun. Vuosien 2024-25 aikana kutsumme yhteistyökumppaneita ja muita pääkaupunkiseudun toimijoita mukaan tutustumaan yhteisöviljelykerhomalliin ja sen edellytyksiin. Lähdetään yhdessä  suunnittelemaan ja valmistelemaan yhteisöviljelyn aloittamista käytössänne olevalla viljelyyn sopivalla alueella (puutarha/piha/viljelyslaatikot).

Kiinnostuitko? Ota yhteyttä koordinaattori Taina Laaksoharjuun ([email protected]) niin sovitaan konsultaatiosta. Mentorointi on ilmaista helsinkiläisille. Toiminta saa avustusta Helsingin kaupungilta.

Yhteisöviljely

Yhteisöviljelykerhon hakuaika on päättynyt

Lapinlahden palsta-alueella on yhteispalsta, jossa kokoontuu yhteisöviljelykerho toukokuusta lokakuulle. Kerho on ohjattua toimintaa, joka on tarkoitettu aloitteleville viljelijöille. Kerhoon otetaan joka vuosi uusia viljelijöitä, ja noin puolet edellisen kesän viljelijöistä jatkaa.

Vuoden 2024 kerhohaku  oli auki  24.4. saakka. Kerhopaikan saaneille on ilmoitettu.

Kerho kokoontuu:

Touko – kesäkuussa 
Maanantaisin ja torstaisin klo 17–19.

Juhannuksen jälkeen:
Vain torstaisin klo 17–19.

Mitä on yhteisöviljely?

Olemme laatineet yhdessä kesän 2024 kerholaisten kanssa Viljellään yhdessä! Opas Yhteisöviljelykerhon perustamiseen. Opas kertoo sinulle kaiken, mitä olet aina halunnut tietää yhteisöviljelystä ja siitä on hyötyä kaikille yhteisöille/porukoille, joilla on paikka, missä aloittaa yhteisöllinen, hyvinvointia monipuolisesti tuottava yhteisöviljelmä.

Pääset lukemaan opasta tästä: yhteisöviljelykerho-opas_verkkojulkaisu_uusi

 

Yhteisviljeilypalstan reseptivihko

Lapinlahden yhteisöpalstalaisten reseptit

Lapinlahden vuoden 2021 yhteisöpalstalaiset innostuivat herkullisista kasveista, ja jakavat nyt reseptinsä kaikille!

  Onko sinulla ideoita?

  Osallistu ja vaikuta!

  Kävijänä sinulla on myös mahdollisuus vaikuttaa toiminnan sisältöön. Teemme mielellämme yhteistyötä eri oppilaitosten, järjestöjen, yritysten tai kaupungin toimijoiden kanssa. Ota rohkeasti yhteyttä!

  kaupunkiluontokeskus käsi grafiikka
  @lapinlahdenluontokeskus

  Kuvia meidän tapahtumista