Skip to main content

Kaupunki­luontokeskus

Lapinlahden Lähteen kaupunkiluontokeskuksen tarkoitus on lisätä hyvinvointia vahvistamalla luontoyhteyttä kaupungissa tarjoamalla luontokontakteja, hyvää oloa, taitoja ja tietoa luonnosta.

Tarkoituksemme on tarjota Lapinlahden kävijöille ja kohderyhmille paikkalähtöisesti luontoon liittyvää toimintaa, tietoja, taitoja ja inspiraatiota. Kaupunkiluontokeskus on osa Pro Lapinlahti mielenterveysseuran matalan kynnyksen hyvinvointia edistävää toimintaa.

kaupunkiluontokeskus-hand2

Toteutamme tarkoitustamme järjestämällä luontoon liittyviä avoimia kursseja, tapahtumia, työpajoja, kerhoja, luentoja, retkiä ja opastuksia.  Edistämme luonnonmukaisen elämäntavan juurtumista tarjoamalla matalan kynnyksen ilmaisia osallistumismahdollisuuksia. Luontosuhteen vahvistamisen menetelmät ovat monipuolisia: taide, musiikki, askartelut kierrätysmateriaaleilla, kaupunkiviljely, luontoliikunta ja läsnäoloharjoitukset esimerkkeinä. Osallisuus on keskiössä, ja osallistujien vaikuttamismahdollisuudet toiminnan sisältöihin ohjaavat tarjontaa.

Tarjoamme kohderyhmille paikkalähtöisesti luontoon liittyvää toimintaa, tietoa, ideoita ja inspiraatiota. Paikkalähtöisyys tarkoittaa Lapinlahden puistoon ja yhteisöön nivoutuvaa toimintatapaa, joka ammentaa Lapinlahden puiston ja ihmisten tarjoamista mahdollisuuksista sisältönsä ‘Kaikkien Lapinlahti’ idean mukaisesti. Kaupunkiluontokeskus järjestää monimuotoista luontotoimintaa. Järjestämme avoimia ja ilmaisia työpajoja, retkiä, tapahtumia ja hyvinvointia ja luontoyhteyttä vahvistavia ryhmiä kuten vaikkapa suosittu Yhteisöviljelykerho.

Lapinlahden kaupunkiluontokeskus aloitti toimintansa 2018. Toimimme hankerahoituksen turvin, ja toimintamme on pääsääntöisesti ilmaista. Nyt toimintaamme rahoittaa Helsingin kaupungin ikäihmisten hanke. Tämän kauden hankkeemme on Liikkeelle Lähteeltä! – Liikkeelle aktivoivaa ja mielekästä tekemistä ikäihmisille. Viime kaudella hanke keskittyi kulttuuritoimintaan, kaudella 2023–2024 enemmän liikuntaan.

Toivotammekin kaikki tervetulleiksi osallistumaan omien voimavarojen mukaisesti. Kävijänä sinulla on myös mahdollisuus vaikuttaa toiminnan sisältöön.

Teemme mielellämme yhteistyötä eri oppilaitosten, järjestöjen, yritysten tai kaupungin toimijoiden kanssa. Tarjoamme myös harjoittelupaikkoja luontoalan opiskelijoille. Ota rohkeasti yhteyttä!

Yhteyshenkilöt

Taina kuva kaupunkiluontokeskus

Taina Laaksoharju

Taina on Kaupunkiluontokeskuksen vanhempi koordinaattori. Hän on maatalous- ja metsätieteiden tohtori, minkä lisäksi hän on suorittanut useita luontoyhteyttä tukevia tutkintoja: ympäristökasvattaja, luontoliikunnanohjaaja/PT, Mindfulness-ohjaaja, Helsinki-opas ja puutarhuri. Taina luennoi, vetää yhteisöviljelykerhoa ja erilaisia hyvinvointiryhmiä.
Ilona Rautiainen Kaupunkiluontokeskus kuva

Ilona Rautiainen

Olen Kaupunkiluontokeskuksen koordinaattori ja koulutukseltani luonto- ja ympäristöneuvoja ja vaatetusalan artesaani. Ohjaan mm. Metsämieliteemaisia rentoutumistuokioita ja maalaushetkiä, erilaisia käsityöpajoja ja urbaaneja luontoretkiä.

Meidän somekanavamme

Kaupunkiluonto­keskuksen tulevat tapahtumat

Yhteisöviljelykerho

 

Lapinlahden palsta-alueella on yhteispalsta, jossa kokoontuu yhteisöviljelykerho toukokuusta lokakuulle. Kerho on ohjattua toimintaa, joka on tarkoitettu aloitteleville viljelijöille.

Vuoden 2024 kerhohaku alkaa huhtikuussa Infotilaisuuden jälkeen (tod. näk 10.4.) kestäen kaksi viikkoa.

Kerhoon otetaan joka vuosi uusia viljelijöitä, ja noin puolet edellisen kesän viljelijöistä jatkaa.

Kerho kokoontuu:

Alkaen 4.5.:
Maanantaisin ja torstaisin klo 17–19.

Juhannuksen jälkeen:
Vain torstaisin klo 17–19.

Mitä on yhteisöviljely?

Katso 2023 infotilaisuuden materiaali.

Yhteisviljeilypalstan reseptivihko

Lapinlahden yhteisöpalstalaisten reseptit

Lapinlahden vuoden 2021 yhteisöpalstalaiset innostuivat herkullisista kasveista, ja jakavat nyt reseptinsä kaikille!

Onko sinulla ideoita?

Osallistu ja vaikuta!

Kävijänä sinulla on myös mahdollisuus vaikuttaa toiminnan sisältöön. Teemme mielellämme yhteistyötä eri oppilaitosten, järjestöjen, yritysten tai kaupungin toimijoiden kanssa. Ota rohkeasti yhteyttä!

kaupunkiluontokeskus käsi grafiikka
@lapinlahdenluontokeskus

Kuvia meidän tapahtumista