Lapinlahden Lähde

Romanikulttuurin museo Lapinlahteen

Mediatiedote

HELSINKIIN AVATAAN ROMANIKULTTUURIN MUSEO
Matalan kynnyksen museo tarjoaa elävää nykypäivän kulttuuria sekä tietoa romaniperinteestä

Elokuvaosuuskunta Camera Cagliostro on saanut Museoviraston myöntämän aineettoman kulttuuriperinnön yhteistyö- ja kehittämishankkeiden avustuksen Romanikulttuurin museon kehittämiseen. Museo avataan Lapinlahden historialliseen sairaalarakennukseen keväällä. Museon toiminnasta vastaa Romanikulttuurin Museon Tuki ry, jonka puheenjohtaja on Suomen romanimusiikin kiintotähti Hilja Grönfors.

Romanikulttuurin tallentamiseen erikoistunut elokuvaosuuskunta Camera Cagliostron on pitkään toiminut oman toimintansa ohella myös pienten erikoismuseoiden mentorina. – Tulossa on muun muassa romanikulttuurin museon oma julkaisusarja, kertoo kuraattori Katariina Lillqvist. Ensimmäisenä julkaistavissa kahdessa teoksessa on luvassa kurkistus romanimusiikkiin, sekä romanikeittiön resepteihin ja perinneruokiin. – Suunnitelmissa on, että kesällä Lapinlahdessa toteutetaan perinnetyöpajoja, joissa yleisö voi tutustua romaniruokien kokkaukseen, romanimusiikkiin ja perinteisiin käsitöihin.

Lisäksi huhtikuussa Lapinlahden Venetsia-talon näyttelytilassa avataan installaationäyttely, joka kertoo Savon ja Pohjois-Karjalan romanien arjesta 60- ja 70-luvuilla. Näyttelyn oheistapahtumana nähdään romanien hevostalousperinnettä esittelevä esinekokoelma.

Romanikulttuurin museo tarjoaa matalalla kynnyksellä tietoa romaniperinteestä, sekä elävästä nykypäivän kulttuurista monin medioin. Museolla on myös omat verkkosivut osoitteessa www.romanikulttuurinmuseo.com. Blogit, historiakatsaukset ja museokaupan tarjoamat elokuvat rikastuttavat ja täydentävät romaniperinteen tuntemusta.

Maailmalla on muutamia romanikulttuurin museoita, mm. Brnossa, Tsekeissä, sekä Tarnowissa, Puolassa.
Suomessa romanikulttuuriin voi tutustua museoissa mm. Pietarsaaressa ja Nurmeksessa, joissa on esillä pukuja sekä esineistöä.

 

 

Lisätietoja:

Katariina Lillqvist, Camera Cagliostro
040 329 3750

Kommentit on suljettu.