Skip to main content

KAUPUNKI IRTISANOI LAPINLAHDEN VUOKRALAISET

Kiinteistö tyhjäksi kesäkuun 2019 loppuun mennessä?

Helsingin kaupunkiympäristön yritysvuokraus esitti ennen joulua Lapinlahden päävuokralaisille Lapinlahden Lähde Oy:lle ja Osuuskunta Tilajakamolle noin 150 % vuokran korotusta ja vuokrasopimuksen jatkoa siihen saakka, kunnes alueen tulevasta käytöstä järjestettävän ideakilpailun voittaja ottaa kiinteistön haltuunsa. Päävuokralaisten 27.12. jättämä vastatarjous 40 % vuokran korotuksesta ei kelvannut kaupungille. Nykyisen toiminnan myötä Helsingille on kertynyt vuokratuloja noin 300 000 € vuodessa aikaisemmin pitkään tyhjänä olleesta sairaalasta. Nyt kaupunki on irtisanonut vuokrasopimuksen ilman suunnitelmaa kiinteistön käytöstä.

Koska kyseessä on väliaikaisvuokraus alueen ideakilpailua ja sen tuloksia odotellessa, Lapinlahden Lähteen ja Tilajakamon mukaan on kohtuutonta pyrkiä maksattamaan suojeltujen rakennusten kymmenien vuosien korjausvelkaa ja huollon laiminlyöntiä nykyisillä vuokralaisilla. Kaupungin vuokraesitys perustuu laskelmaan, jossa on huomioitu vain kaupungin suorittamien korjaustoimien kustannukset. Molemmat päävuokralaiset ovat kuitenkin tehneet mittavia kunnostustoimia, joiden osuutta ei ole kaupungin vuokralaskelmassa huomioitu. Kaupungin laskelmassa ei eritellä myöskään sitä, miten kustannukset jakautuvat rakennusten ja puiston osalta.

Nykyinen vuokrausmalli perustuu sopimukseen, jonka mukaan vuokralainen vastaa kiinteistön kunnosta.  Kaupungin esittämä vuokran korotus edellyttää Lapinlahden Lähteen ja Tilajakamon mielestä siirtymistä yleisesti käytössä olevaan malliin, jossa omistaja vastaa kiinteistön ylläpidosta.

Päävuokralaisten jättämä vuokratarjous etenee kaupunkiympäristölautakunnan käsittelyyn tammikuussa. Vuokralaiset toivovat tarjoukselleen myönteistä päätöstä, jotta nykyinen toiminta voisi jatkua ja kehittyä, kunnes ideakilpailun voittaja on valittu, eli vuoden 2020 loppuun saakka.

Lisätietoja:

LAPINLAHDEN LÄHDE
Tuula Sundman
projektipäällikkö
0400 454 782

OSUUSKUNTA LAPINLAHDEN TILAJAKAMO
Teemu Lehto
hallituksen puheenjohtaja
044 544 5268

 


Lapinlahden Lähde

Taiteiden, kulttuurin, mielen hyvinvoinnin ja pienyrittäjyyden keskus Lapinlahden entisessä mielisairaalassa Helsingissä.