Skip to main content

Ihmisiä Lähteellä: Yuki Klink ja Shihomi Homma

Japinaliset Yuki Klink ja Shihomi Homma

Elokuun puolivälistä saakka Lapinlahden päärakennuksen käytävillä on voinut kuulla iloisia huudahduksia: Ohayoo gozaimasu, konnichiwa! Kauniit kimonot – tai suomalaisten metallibändien t-paidat – ovat liehuneet Käytävägallerian ja Osasto5:n mutkissa, ja seiniä ovat koristaneet taidokkaat shodo-kalligrafian teokset, jännittävät lohikäärmeet ja koristeelliset nuket.

Zen and Dragon -taidenäyttelyn takana ovat japanilaiset Shihomi Homma ja Yuki Klink, jotka kertovat nauttineensa suuresti Lapinlahden tunnelmasta ja ihmisten tapaamisesta. Heille tuli yllätyksenä esimerkiksi se, kuinka paljon ihmisiä oli liikkeellä avajaispäivänä, Taiteiden yönä 17. elokuuta.

­– Nautimme paikasta suuresti. Tuntuu, että täällä Suomessa ihmisten kiinnostus japanilaista taidetta kohtaan on monin verroin suurempaa kuin Saksassa, toteaa Yuki.

Yuki ja Shihomi tutustuivat galleriassa Tokiossa. He huomasivat omaavansa paljon yhteistä. Saksan Bremenissä asuva Yuki oli vieraillut pari kertaa Suomessa musiikki-innostuksensa myötä. Tokiolaisen Shihomin identtinen kaksossisar Ayumi Aalto taas on asunut suomalaisen miehensä ja tyttärensä kanssa Suomessa pari vuotta, ja Shihomi ehti unelmoida Suomessa vierailusta. Syntyi idea lähteä yhdessä Suomeen.

– On isoin ihme minulle, että olen päässyt Suomeen järjestämään omaa näyttelyä! Shihomi sanoo. 

Yuki vieraili Lapinlahdella ja Hietaniemen hautausmaalla saksanopettajansa kanssa kesällä 2018.

– Vanha psykiatrisen sairaalan ympäristö oli hyvin kiehtova. Avasimme ovet ja näimme ihania galleriatiloja ja kahvilan. Näyttely täällä tuntui upealta ajatukselta.

SATAVUOTIAAN ISOISÄN KALLIGRAFIAOPISSA

Yuki ja Shihomi ovat molemmat kalligrafeja, jotka ovat oppineet shodo-taitonsa lähisuvulta, Yuki isältään ja Shihomi isoisältään. Molemmat miehet ovat alansa mestareita. Shodo tarkoittaa japanilaista kalligrafiaa.

– Isoisäni on yli 100-vuotias ja elää vielä. Opin häneltä paljon, ja kun hän ei enää tehnyt kalligrafiaa, sain hänen työvälineensä. Mietin, osaisinko itsekin sumie-mustetaidetta – ja YouTubesta oli paljon apua! Aloin piirtää ensin karppikaloja (koi), kertoo Shihomi.

Yuki auttoi isäänsä lapsesta asti, mutta ura Japanissa isän kalligrafiakoulun jatkajana ei tuntunut omalta jutulta.

– Karkasin siis Saksaan! Mutta etenkin isäni kuoleman jälkeen olen ylpeä siitä, että voin jatkaa hänen opettamiaan perinteitä ja viedä eteenpäin hänen inspiroimaansa taidetta. Itselleni oli kuitenkin tärkeää löytää oma tyyli.

Yukin teokset Lapinlahdella ovat kalligrafiaa, sumi-e-mustemaalaustaidetta – sekä nukkeja.

­– Minulla on noin 50 omaa nukkea. Teen niitä eri hahmoissa, myös kissanukkeja, kertoo Yuki, jonka lemmikkikissan nimi on yllättävän suomalainen: Heini.

LOHIKÄÄRMEET HERÄÄVÄT ELOON

Shihomin tausta on sushikeittiössä: hän työskenteli kymmenen vuotta sisarensa kanssa sushikokkeina tokiolaisessa ravintolassa. 

– Olimme aikamoisia kuuluisuuksia, kun olimme naisia ja lisäksi identtisiä. Sushikokit ovat yleensä miehiä. Meillä oli myös sushikursseja matkailijoille, ja sain suuren kipinän levittää japanilaista kulttuuria maani rajojen ulkopuolelle. Yritykseni Japan Cross Bridgen ajatus on tehdä japanilaisuutta tutuksi kulttuurin avulla.

Taiteen tekeminen kiinnosti sushia enemmän etenkin, kun sisar sai lapsen ja perhe-elämä vei aikaa. Shihomi löysi maalaamisesta ja korutaiteesta keinon levittää Japanin kauneutta ja perinteitä ulkomaille. Hän ideoi kimonovöiden (obi) päälle kiinnitettävät taideteokset, jotka samalla esittelevät kimonokulttuuria.

Shihomi koki kriisin siskon muuttaessa Suomeen. Hän kuvailee elämänsä olleen vain tuskaista odotusta. Identtisillä kaksosilla erossa oleminen voi tuntua fyysisenä kipuna, ja siskontytär tuntui kuin omalta lapselta, joka oli viety pois.

– Elin vain odottaen, milloin taas tapaamme. Mutta sitten löysin rauhan meditaatiosta, jota eräs pappi temppelillä opetti. Se muutti elämäni. Ihmiset ovat liian kiireisiä. Meditaatio saisi olla kaikilla samanlainen arkirutiini kuin hampaiden pesu. Se toisi paljon rauhaa koko maailmaan.

– Yhtäkkiä tajusin, että olen onnellinen. Olin laiminlyönyt sen suuren ilon, joka syntyy vain olemisesta tässä hetkessä, tuntemisesta ja elämisestä. Samalla löysin lohikäärmeet. Niissä oli heti jotain maagista ja ihmeellistä. Aloin tehdä livemaalausta päivittäin, hotelleissa, temppeleillä ja tapahtumissa. Lohikäärmeissä on suurta muutoksen voimaa ja pyhyyttä, zeniä. 

– Maalatessani lohikäärmeitä livenä ihmisten edessä, ne todella tulevat esille ja kaikki voivat sen aistia.

HÖLÖKYNKÖLÖKYN!

– Olemme kokeneet täällä Lapinlahdella tervetullutta oloa, välittämistä ja hienoja kohtaamisia, Yuki ja Shihomi kuvailevat. 

Parin esittämä kaunis Samurai-tanssi on soinut niin Taiteiden Yössä kuin Sadonkorjuujuhlassakin, lohikäärme- ja kalligrafiatyöpajat täyttyivät nopeasti ja taiteilijatapaamisissa vierailijat ovat saaneet syvällisen kosketuksen koko japanilaiseen kulttuuriin. Moni poistui Shihomin työpajasta oman lohikäärmeen kera.

Taiteilijat ovat viihtyneet paikan päällä lähes jokaisena päivänä kertomassa kiinnostuneille lisää japanilaisesta kulttuurista.

– Suomalaisilla ja japanilaisilla on paljon yhteistä. Ihmiset ovat mukavia, ja pehmeä ja hiljainen tyylinne sopii meille japanilaisille. Ja välillä sanotaan hölökynkölökyn, nauraa Yuki.

Lue Zen ja Dragon -näyttelystä lisää!

Zen and Dragon -näyttely on nähtävissä vielä 6.9. saakka päärakennuksessa.
Käytävägalleria ja Osasto 5 / Lapinlahden Lähde, päärakennus, 1 krs.

Yuki Klink harrastaa myös aikidoa. Kuva: Yuki Klink.
Yuki Klink harrastaa myös aikidoa. Kuva: Yuki Klink.
Shihomi Homma taiteen äärellä Lapinlahdesssa. Kuva: Katariina Hillo.
Shihomi Homma taiteensa äärellä Lapinlahdesssa. Kuva: Katariina Hillo.
Shihomi Homma ja Ayumi Aalto ovat molemmat taitelijoita  ja sushikokkeja. Kuva: Shihomi Homma.
Identtiset siskokset Ayumi Aalto (vas) ja Shihomi Homma ovat molemmat taitelijoita ja sushikokkeja. Kuva: Shihomi Homma.
Shihomi, Yuki ja Ayumi Lapinlahdella. Kuva: Katja Liuksiala.
Ayumi, Yuki ja Shihomi Lapinlahdella. Kuva: Katja Liuksiala.
Shihomi maalaa livenä temppelillä. Kuva: Shihomi Homma.
Shihomi maalaa livenä temppelillä. Kuva: Shihomi Homma.
Yuki Klink tekee myös kissataidetta. Esikuvana on oma kissa Heini. Kuva: Yuki Klink.
Yuki Klink tekee myös kissataidetta. Esikuvana on oma kissa Heini. Kuva: Yuki Klink.
Zen and Dragon -näyttelyn juliste, jossa lohikäärme.
Zen and Dragon -näyttely 6.9. saakka.

Lapinlahden Lähde

Kulttuurin, mielen hyvinvoinnin ja pienyrittäjyyden keskus Lapinlahden entisessä psykiatrisessa sairaalassa Helsingissä. Olemme turvallisempi, yhdenvertainen tila ja tuomitsemme kaiken syrjinnän.