Skip to main content

Ihmisiä Lähtellä: Atso

ihmisiä Lähteellä- Atso

Olen ollut “Lapparissa” vapaaehtoisena satunnaisesti vuodesta 2019 lähtien ja säännöllisemmin tämän vuoden alusta. Alkuaikoina autoin silloin tällöin kahvilalla päärakennuksessa ja tutustuin myös saunan toimintaan. Nykyisin majuroin yleisiä saunavuoroja joka toinen sunnuntai. Kun muutin Helsinkiin v. 2019, asuin aluksi Ruoholahdessa. Tuolloin lähellä sijaitsevasta Lapinlahden puistosta, kahvilasta ja saunasta tuli minulle nopeasti tärkeä vapaa-ajanviettopaikka. En tuntenut aluksi Helsingistä juuri muita kuin työkaverini, joten lähdin vapaaehtoistoimintaan mukaan aluksi ns. ”harrastuksena” ja tavatakseni uusia ihmisiä.

Lapinlahden kohtalo oli tuohon aikaan melkoisessa myllerryksessä (kuten on yhä), ja tahdoin myös itse osallistua jotenkin tärkeän kaupunkitilan, tunnelman ja yhteisön puolustamiseen. Vapaaehtoistyö Lapinlahdessa on ollut minulle yksi tärkeistä Helsinkiin juurruttavista tekijöistä.

Lapinlahden ympäristö on upea: veden läheisyys ja kalliot, puut ja puisto kokonaisuudessaan. Täällä on paljon mahdollisuuksia, tiloja ja tapahtumia viettää aikaa yksin tai yhdessä ilman, että kuluttaminen määrittelisi olemista. Lähteen Sauna, yksi Helsingin vanhimmista saunoista, on pieni ja tunnelmallinen. Sen pukuhuoneessa on vanhat sairaalan aikaiset puiset sohvat. Kannattaa tulla tutustumaan esimerkiksi torstain tai sunnuntain yleisiin vuoroihin!

Minulla on Lapinlahdessa parhaillaan myös näyttely “Uumen”. Se löytyy 3.9. saakka pääportin viereisestä Kammio-galleriasta, joka on sairaalan entinen ruumishuone. Tilassa oleva teos koostuu Lapinlahden veden alta hydrofonilla nauhoittamistani äänistä sekä Akira Aholan ja Janne Kaarlan Lapinlahden pohjasta sukeltamista esineistä. Teos esittelee, miltä Lapinlahden pinnan alla kuulostaa ja mitä kaikkea mereen ihmisen toiminnan seurauksena päätyy.

Näyttely on nähtävissä ja kuultavissa Kammion ulkopuolelta 15.8.-3.9. ympäri vuorokauden (satunnaisia huoltokatkoja lukuun ottamatta).
Lahdesta ja merestä huolta pitämiseen voi osallistua Itämeri-päivänä torstaina 31.8, jolloin Lapinlahdessa siivotaan yhdessä rantoja


Lapinlahden Lähde

Kulttuurin, mielen hyvinvoinnin ja pienyrittäjyyden keskus Lapinlahden entisessä psykiatrisessa sairaalassa Helsingissä. Olemme turvallisempi, yhdenvertainen tila ja tuomitsemme kaiken syrjinnän.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *