Lapinlahden Lähde

Tiede- ja kulttuuriministeri Antti Kurvinen vaikuttui Helsingin Lapinlahden 180-vuotiaan sairaalamiljöön nykyisestä elinvoimasta

Ministerille esiteltiin ehdotus alueen taiteen, kulttuurin, mielen hyvinvoinnin sekä yhteiskunnallisen yrittäjyyden toiminnan vaalimiseksi perustettavasta yleishyödyllisestä Lapinlahti-säätiöstä ja valtion roolista siinä.

Tiede- ja kulttuuriministeri Antti Kurvinen sekä hänen erityisavustajansa Eeva Kärkkäinen saapuivat tutustumaan 180-vuotisjuhlavuottaan viettävään Lapinlahden entiseen sairaalaan tiistaina 17.8. Hänet vastaanotti ryhmä, johon kuuluivat Lapinlahden Lähde Oy:n toimitusjohtaja Ville Pellinen, Lapinlahden Lähde Oy:n hallituksen puheenjohtaja Kristian Wahlbeck, Osuuskunta Lapinlahden Tilajakamon puheenjohtaja Teemu Lehto, Pro Lapinlahti mielenterveysseura ry:n toiminnanjohtaja Nonni Mäkikärki ja MIELI ry:n toiminnanjohtaja Sari Aalto-Matturi.

Kierroksella tutustuttiin Lapinlahden sairaalan historiaan ja sen kaikille avoimeen nykytoimintaan. Ministeri Kurvinen vaikuttui toiminnan monipuolisuudesta. ”Lapinlahden ympäristö oli minulle todella tärkeä, kun asuin Helsingissä nuorempana – mutta silloin en käynyt koskaan sairaala-alueen sisällä. En tiennytkään, että Lapinlahti on nykyään näin upea ja kaunis sekä toiminnallisesti elävä alue”, hän totesi. Vierailulla poikettiin muun muassa klassisen kuvataiteen koulutusta tarjoavan taidekoulu Heran tiloissa, Sanna Saastamoinen-Barrois’n ja Dmitri Zudovin kuvataideateljeissa ja kantelemuusikko Eija Kankaanrannan työhuoneessa, joissa sai tutustua konkreettisesti taiteen luomisprosessiin. Myös taiteilijat arvostivat suuresti ministerin ja erityisavustajan vierailua ja heidän asiantuntemustaan sekä sitä, että tulivat aidosti kohdatuiksi.

Vierailun keskusteluissa perehdyttiin muun muassa kansalais-, mielenterveys- ja kulttuuritoimijoiden omaehtoisen ja osallistavan toiminnan tärkeyteen sekä kulttuurihistoriallisesti arvokkaiden ympäristöjen vaalimiseen. ”Lapinlahti ei ole vain arvokiinteistö, vaan ennen kaikkea arvokas kulttuuriympäristö ja vaikuttava taiteiden, kulttuurin ja mielen hyvinvoinnin keskus”, ministeri Kurvinen kertoi. Hän korosti myös paikalliskulttuurien ja paikallisyhteisöjen sekä niissä kehkeytyvän toiminnan merkityksiä, jotka voivat unohtua kansallisen ja paikallisen päätöksenteon korkeamman tason strategioissa ja työryhmissä. Keskusteluissa syvennyttiin myös Lapinlahden tulevaisuuteen ja perustettavaan yleishyödylliseen Lapinlahti-säätiöön, joka tukisi Lapinlahden sairaalan rakennusten ja puiston käyttöä kaupunkilaisten mielenterveyden sekä taiteiden, kulttuurin ja yhteiskunnallisen yrittäjyyden edistämisen keskuksena. Ministeri Kurvinen suhtautui myönteisesti esitykseen Lapinlahti-säätiöstä ja valtion mahdollisesta roolista siinä mutta korosti, että Lapinlahti-asia on Helsingin kaupungin käsissä ja että on odotettava, millaisia suunnitelmia alueelle tehdään ja millainen perustettavasta Lapinlahti-säätiöstä tulee.

Lisätietoja:

Ville Pellinen
Lapinlahden Lähde Oy:n toimitusjohtaja
040 665 6605

Eeva Kärkkäinen
Tiede -ja kulttuuriministeri Antti Kurvisen erityisavustaja
040 149 2201

Kommentit on suljettu.