Skip to main content

Toimintaa Lähteellä: Patina-kirpputorilta hyvää mieltä ja lahjalöytöjä 

Kuvassa Piksi McArthur kirpputorilöytöjen äärellä, eli Lähteen Patinan pitkäaikainen vapaaehtoistyöntekijä.

Toimintaa Lähteellä -sarjassa tutustutaan Lapinlahden Lähteen alueen monipuoliseen tarjontaan. Nyt vuorossa on suloinen kirpputori Lähteen Patina, jota pyörittävät ahkerat vapaaehtoiset.

Joko olet käynyt ostoksilla Lapinlahden tunnelmallisella kirpputorilla? Lähteen Patina palvelee keskiviikkoisin, lauantaisin ja sunnuntaisin, ja saatat löytää todellisia aarteita, sillä uutta tavaraa saapuu viikoittain. Tarjolla on sisustustavaraa, leluja, astioita ja monenlaista ihanaa tilpehööriä retrosta nykytrendeihin ja kausikoristeisiin. Maksaa voi myös Mobilepaylla.

Patinassa työskentelee iso joukko vapaaehtoisia työntekijöitä, joille Lapinlahti ja Patina ovat sydämen asia. Eräs heistä on Piksi McArthur (kuvassa), joka on työskennellyt monissa eri vapaaehtoistehtävissä Lapinlahdessa jo vuosia.

– Kuka vain voi tuoda tavaraa ja me järjestelemme vapaaehtoisvoimin kaiken. Tuotto menee sataprosenttisesti Pro Lapinlahden toimintaan. Kaikkein tärkeintä täällä on mielestäni läsnäolo. Täällä käy usein ihmisiä, jotka haluavat jutella.

– Kun vaikkapa viereisen palveluasumista tarjoavan Alvilan asukkaat tulevat käymään, se saavat olla täällä turvallisesti niin kauan kuin haluavat. He tulevat usein, kun olen täällä – he tulevat halattavaksi!

– Meidän on pidettävä toisistamme huolta tällä pienellä kivellä, joka pyörii täällä valtavassa universumissa.

Lähteen Patinassa on tarjolla kivoja astioita ja muita aarteita.
Lähteen Patinassa on tarjolla kivoja astioita ja muita aarteita.

Patina sijaitsee puutalossa Lapinlahden päärakennuksen vierellä, samassa rakennuksessa putiikki Lähteen Puodin kanssa. Puoti myy paikallistekijöiden ja pienyrittäjien tuotteita.

Erityisen mieluusti Patina ottaa vastaan siistejä ja ehjiä astioita, keittiötarvikkeita, asusteita, koruja, laukkuja, kirjoja, tekstiilejä (mutta ei petivaatteita tai patjoja), pieniä huonekaluja, leluja, pelejä ja keräilytavaroita. Sähkölaitteita, kemikaaleja, kosmetiikkaa ja isoja vaatelahjoituksia ei pystytä tilojen puutteen vuoksi ottamaan vastaan. Patina on kuin isoäidin aarreaitta, ja houkuttelevia hyllyjä pengottavaksi riittää.

– Olen ollut itse myös museo-oppaana Lapinlahden Mental Museumissa, ja kerron usein kävijöille sairaalahistoriasta ja paikan taustasta, kertoo Piksi. Patinan rakennus toimi sairaala-aikoina terapiatalona, joten sekin on nähnyt paljon alueen mielenkiintoista historiaa.

– Viikonloppuisin täällä on paljon kävijöitä. Toiveissani on vielä, että tänne saisi pienen pöydän ja tuolin, jossa voisi istuskella kaikessa rauhassa kupposen äärellä ja rupatella asiakkaiden kanssa.

Kuvassa vanha pönttöuuni kirpputori Lähteen Patinassa.
Lähteen Patinassa vallitsee kodikas tunnelma.

Kun teet lahjoituksen Patinalle ja tuot omaa kierrätettävää paikan päälle, tuet panoksellasi Pro Lapinlahti mielenterveysseuran toimintaa ja Lapinlahden Lähteellä tapahtuvaa kulttuuri- ja mielenterveystyötä ja yksinäisyyttä vähentävää työtä. Patinan tuotto käytetään lyhentämättömänä Pron toimintaan. 

Lahjoituksia voi tuoda Patinaan aukioloaikoina tai jättää Puodin puolelle. Isoista tavaraeristä kannattaa sopia etukäteen. Lahjoittajat saavat kahvikupongin ja he voivat käydä Kahvila Lähteellä kahvilla tai teellä samalla reissulla.

Patina on avoinna ke, la ja su klo 12–16 sekä toisinaan isompien tapahtumien yhteydessä.

Facebook & Instagram

Osoite: Lapinlahdenpolku 4

Teksti ja kuvat: Siru Valleala


Lapinlahden Lähde

Kulttuurin, mielen hyvinvoinnin ja pienyrittäjyyden keskus Lapinlahden entisessä psykiatrisessa sairaalassa Helsingissä. Olemme turvallisempi, yhdenvertainen tila ja tuomitsemme kaiken syrjinnän.