Skip to main content

Ihmisiä Lähteellä: John Franzen & Jennifer Ramirez

Ihmisiaä Lähteellä John Franzen - Jennifer Ramirez

Juttusarjamme matkaa bagdadilaisen Alaan luota lapparilaisen viestinnän tehoduon, John Franzénin ja Kolumbiasta kotoisin olevan Jennifer Ramirezin, juttusille. He ovat asettuneet viestintäyrityksensä Uudlyn kanssa hiljattain taloon, tosin Jennifer on ollut tuttu näky monelle jo kesästä 2021. Hänellä on keskeinen rooli Lapinlahti-yhteisön viestinnässä, ja Lapinlahden Lähteen sosiaalisen median kanavia ja verkkosivuja seuraavat ovat varmasti nähneet Jenniferin kädenjäljen.

Jenniferin ja Johnin yhteinen tarina alkaa tavallaan siitä, kun John pohti tulevaisuuttaan työskenneltyään pitkään Ylen televisio-ohjelmissa ohjaajana. Hän päätti muuttaa elämänsä suunnan, lähti maailmalle ja tapasi lopulta Jenniferin Kolumbiassa kaksitoista vuotta sitten. He muuttivat pian sen jälkeen Suomeen. Jenniferillä on viestintäalan tausta, mutta Suomessa Jennifer päätti kehittyä taiteilijana kulttuurishokin ja viestintätöiden puutteen takia. Hän esimerkiksi virkkasi ja teki kuvituksia. Nykyään viestintä ja taide eivät kuitenkaan ole erillä toisistaan, vaan Lapinlahdessa on ollut mahdollista yhdistää ne, Jennifer toteaa.

Jennifer työskenteli lopulta taiteilijana kymmenen vuotta, mutta nykyään hänellä ja Johnilla on yhteinen viestintäyritys, Uudly, joka sai alkunsa erään kansalaisjärjestön avunpyynnöstä. Koska Johnilla on kokemusta videoista, valokuvaamisesta ja grafiikasta, järjestö kysyi häneltä, voisiko hän auttaa levittämään tietoa tukihenkilötoiminnasta nuorille. John kertoo, että monet tukihenkilöä tarvitsevat olivat nuoria miehiä, mutta tukihenkilöt olivat puolestaan usein yli 60-vuotiaita naisia. Projekti onnistui erinomaisesti, ja tuntui hyvältä idealta jatkaa viestintäavun tarjoamista kansalaisjärjestöille.

John ja Jennifer kävivät Lapinlahdessa ensimmäisen kerran vuonna 2016, kun MIELI ry järjesti päärakennuksessa yhden Mielenterveyden ensiapu -koulutuksistaan. Lapinlahdessa oli silloin paljon hiljaisempaa, ja paikka tuntui jopa hiukan pelottavalta. ”Uskaltaako taloon astua edes sisään?” Jennifer muistaa pohtineensa. Tämän jälkeen Lapinlahti unohtui vuosiksi, kunnes kesällä 2021 Jennifer aloitti viestintätehtävissä Lapinlahden Lähteellä.

Nykyään Lapinlahdessa on hienoa erityisesti se, että Lapinlahti kehittyy jatkuvasti, mutta ihmisten tahdissa – ei yhteiskunnan vaatimusten tahdissa, Jennifer kertoo. Vauhti ei ole nopea, mutta hänestä on tervettä, että asiat etenevät omalla painollaan. Lisäksi on merkittävää, että mielenterveysongelmien stigmaa häivytetään Lapinlahdessa. On kuitenkin jonkin verran korjattavaakin: Jennifer toivoo, että puiston siisteyteen panostettaisiin enemmän, esimerkiksi käymälöille on tarvetta. Alueen imagon kannalta olisi hyvä, jos vierailijat eivät kohtaisi ensimmäiseksi roskaista puistoa.

”Ja hanhien kakkaa nurmikolla”, Jennifer vitsailee.

Johnin mielestä Lapinlahti on ehkä viimeinen vapaan kulttuurin linnake: Se ei huomioi ihmisen taustaa tai taloudellista tilannetta ja tuntuu turvalliselta mielialasta huolimatta, myös huonoina päivinä. Toinen merkittävä seikka Lapinlahdessa ovat ilmaiset tapahtumat, joihin on helppo osallistua. John korostaa, että kaupungin hyvinvoinnille on tärkeää, että sieltä löytyy keskeinen, saavutettava ja rauhallinen tila. Lapinlahden sijainti luonnon keskellä, mutta silti kaupungissa, on myös merkittävää Johnille ja Jenniferille. Matka työhuoneelle ei ole pitkä, ja sieltä poistuessa ei astu suoraan kaupungin vilinään, vaan puiston rauhaan. Jennifer kokee, että alueen rauhallisuus on etu myös talossa työskentelevien terapeuttien asiakkaille.

John odottaa tulevaisuudelta, että Lapinlahti voisi olla tutumpi paikka Helsingille. ”On erittäin hyvää PR:ää kaupungille tarjota ilmaista toimintaa”, hän lisää. Jennifer toivoo, että alueen arvo ymmärrettäisiin paremmin – myös arvo, jota ei voi mitata rahassa. Lapinlahden tarjoamat työmahdollisuudet ovat tärkeitä mielenterveyskuntoutujille ja pitkään työelämästä poissaolleille. Mitä heille tapahtuisi, jos paikka katoaisi, John kysyy ja vastaa heti, että Lapinlahti on liian tärkeä voidakseen kadota.

Kiitos haastattelusta John ja Jennifer, onnea tulevaisuuteenne ja hankkeisiinne!


Lapinlahden Lähde

Kulttuurin, mielen hyvinvoinnin ja pienyrittäjyyden keskus Lapinlahden entisessä psykiatrisessa sairaalassa Helsingissä. Olemme turvallisempi, yhdenvertainen tila ja tuomitsemme kaiken syrjinnän.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *