Skip to main content

Ihmisiä Lähteellä: Paula Talvikki

Ihmisiä Lähteellä Paula Talvikki

Lapinlahden päärakennuksessa vieraillessa huomaa nykyään, että jotkin käytävät eivät enää olekaan niin tyhjiä kuin aiemmin, vaan niitä koristaakin hienot taideteokset. Syy siihen on viime syksynä toimintansa aloittanut taidekuratointiryhmä, joka kuratoinnin lisäksi muuttaa sairaalan käytäviä taidenäyttelyihin sopiviksi tiloiksi. Eräs ryhmän jäsenistä on Paula Talvikki, joka työskentelee Lapinlahdessa näyttely- ja tapahtumasuunnittelijana. Tämän lisäksi hän on Lapinlahden vuokralainen ja kuvataiteilija, ja hänen teoksiaan oli esillä esimerkiksi äskettäin päättyneessä Twin Peaks -taidekollektiivin ryhmänäyttelyssä. Huhtikuussa Käytävägalleriaan aukeaa myös Paulan oma näyttely, joka kertoo syömishäiriöstä toipumisesta ja joka on osa hänen kokemusasiantuntijakoulutustaan.

Lapinlahteen Paula saapui ensimmäisen kerran kesällä 2019, jolloin hän osallistui eräälle kaupunkiluontokeskuksen hyvinvointikurssille. Hän ei tiennyt, että Helsingissä on Lapinlahden kaltainen paikka, ja muistaa, että sen tunnelma ja kauneus tekivät suuren vaikutuksen. Lapinlahdesta tulikin hänen lempipaikkansa nopeasti ja Paulasta vakituinen vierailija. Hyvinvointikurssilla hän teki yhtenä harjoituksena kukkamandalan, josta Paula kertoo nähneensä yllättäen kuvan Facebookissa viime kesänä, kun sama kurssi järjestettiin uudestaan. Paula tunsi silloin, että eräänlainen ympyrä sulkeutui – hän oli muuttunut vierailijasta työntekijäksi.

Lapinlahdessa merkittävintä Paulalle ovat yhteisöllisyys, suvaitseva ja avoin ilmapiiri sekä paikan ainutlaatuisen kaunis miljöö keskellä kaupunkia. Paula kokee, että myös työyhteisönä paikka on ainutlaatuinen ja innostava. “Erityisen merkityksellistä on se, että Lapinlahti tukee aktiivisesti mielenterveyskuntoutujia toiminnassaan”, Paula toteaa. Hänelle erityisen voimaannuttavaa työkokeilijana oli se, että hänen kykyihinsä luotettiin ja hän pääsi käyttämään omia vahvuuksiaan itsenäisesti. Tämä on mahdollistanut paluun takaisin työelämään Lapinlahden työntekijänä, jonka työnkuvassa yhdistyvät Paulalle tärkeät asiat: mielenterveys ja taide.

Eräs hänen ensimmäisistä tehtävistään työkokeilijana oli viime elokuun Taiteilijatapaamisten sunnuntai -tapahtuman järjestäminen. Sen tarkoituksena oli saattaa yhteen Lapinlahden eri näyttelyissä esillä olevat taiteilijat ja yleisö. Paula osallistui myös Twin Peaks -näyttelykokonaisuuden kuratoimiseen ja toivoo, että uusi taidetiimi pystyy järjestämään vastaavia, eri taiteen muotoja yhdistäviä näyttelykokemuksia tulevaisuudessakin. Tärkeää on myös, että Lapinlahden arvot monimuotoisuudesta ja tasa-arvosta heijastuvat näyttelyissä.

Haastattelun lopuksi Paula toivoo, että Lapinlahdesta kasvaisi tunnettu taiteen vierailukeskus ja että Lapinlahti säilyisi ja kehittyisi edelleen tulevaisuudessa mielen hyvinvoinnin ja taiteen vaalijana. Niin toivomme mekin! Kiitos haastattelusta, Paula.


Lapinlahden Lähde

Kulttuurin, mielen hyvinvoinnin ja pienyrittäjyyden keskus Lapinlahden entisessä psykiatrisessa sairaalassa Helsingissä. Olemme turvallisempi, yhdenvertainen tila ja tuomitsemme kaiken syrjinnän.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *