Skip to main content

Ihmisiä Lähteellä: Petteri Prioteasa

Ihmisiä Lähteellä Petteri Prioteasa

Lapinlahden rannan idyllinen, 1800-luvun lopussa rakennettu Venetsia-talo on ollut historiansa aikana monenlaisessa käytössä: muun muassa pesulana, leipomona, asuntoina, galleriatilana ja museona. Vuodesta 2019 siellä on toiminut myös tunnelmallinen Cafe Metsäpaahtimo, josta leijailevat herkulliset tuoksut vetävät puoleensa, vaikka kahvihammasta ei kolottaisikaan. Kun kahvilan ovesta astuu sisään, voi kohdata Petteri Prioteasan – kahvilan isännän, jolla on kesäisin monta rautaa tulessa.

Petteri Prioteasa on kotoisin Kouvolasta, hänen isänsä on romanialainen ja saapui Suomeen vuonna 1972. Ennen Lapinlahteen saapumistaan Petteri kierteli maailmaa vuosien ajan, ensin itsekseen ja sitten kihlattunsa Janitan kanssa. Nykyään perheeseen kuuluu myös kaksivuotias tytär. Petteri kertoo, että 7 vuoden matkailun jälkeen hän ja Janita olivat elämänvaiheessa, jossa he kokivat, että on aika asettua Suomeen. He päättivät aloittaa toiminnan, joka olisi heidän maailmalla oppimiensa arvojen mukaista, eli ”maailmaa nostattavaa”, Petteri kertoo. Hänellä on yritys nimeltä SampoKone, joka ostaa kahvia intialaisilta pientiloilta ja tuo sitä Suomeen. Yrityksen toimintaan kuului aiemmin kahvilapyörä nimeltä Sampo-pyörä, joka toimi katumyyntipisteenä sekä myyntipisteenä eri festivaaleilla. Sen toiminta koostui muun muassa kahvin paahtamisesta ja pussittamisesta sekä intialaisten dosa-lettujen myymisestä.   

Eräänä päivänä Petteri saapui tuomaan jäätelöä Kahvila Lähteelle, jonka henkilökunnan kanssa hän jäi juttelemaan. Puheenaiheisiin sisältyi muun muassa talossa järjestettävä jooga. Petteri kertoi henkilökunnalle, että Janita oli kiinnostunut aloittamaan hyvinvointiin liittyvän yrityksen Lapinlahdessa. Se toteutui yhdessä Essi Nousun Visit Peacen kanssa – ja näin Petterikin kiinnittyi Lapinlahteen. Hän muistaa erityisesti istahtaneensa rannalla makaavalle suurelle puunrungolle ja oivaltaneensa, millainen luonto puistossa on. Toisella kerralla hän vieraili ystävänsä työhuoneella Venetsia-talossa ja käveli tyhjillään olevan tilan ohi, jossa Metsäpaahtimo nykyään sijaitsee. Petteri kysyi Lapinlahden Lähteen toimitusjohtajalta, voisiko tilaan perustaa kahvilaan. Vastaus oli myöntävä: se sopisi hyvin alueen henkeen.

Kahvilan avaaminen ei kuitenkaan sujunut ongelmitta. Tilat tarvitsivat nimittäin kunnostamista: niissä ei muun muassa ollut lattiaa, vettä eikä riittävästi sähköä. Se ei kuitenkaan lannistanut Petteriä, vaan hihat ovat olleet käärittyinä tähän päivään asti. Aina on jotain pientä kunnostettavaa. Lisäksi Petterin isä on auttanut kahvilan ja terassin rakentamisessa. Kahvila avasi ovensa vuoden 2019 lopulla, ja voitte arvata, mikä heitti kapuloita rattaisiin seuraavaksi: koronapandemia. Tosin siitä oli apuakin, Petteri kertoo. Kahvilassa oli aluksi hiljaista, koska kaupunkilaiset eivät tienneet siitä, mutta pandemia toi ulkoilijoita Lapinlahteen uusiksi asiakkaiksi.

Petteri on kiitollinen ja hämmästynyt siitä, että on löytänyt Lapinlahden kaltaisen paikan, jossa hän voi toimia. Kun Petteri ja Janita palasivat matkoiltaan Suomeen, he miettivät, että he voisivat tehdä jotain muiden hyvinvoinnin hyväksi joogan ja fysioterapian lisäksi. Näin syntyi ajatus hyvinvointia tukevasta ravinnosta. Lapinlahden miljöö ja rauhallisuus on myös olennaista, koska ne saavat Petterin voimaan hyvin. ”Jos emme voisi alueella hyvin, miten voisimme itse jakaa hyvinvointia muille?” Petteri kysyy.

Lisäksi hän kokee, että Lapinlahti antoi mahdollisuuden ”matalan kynnyksen” yrittäjyyteen. Petterillä ja Janitalla ei ollut varaa vuokrata valmista kahvilatilaa eikä kokemusta, vaan he saivat aloittaa puhtaalta pöydältä ja luoda kahvilasta omanlaisensa paikan. Petteri painottaa sitä, että hän haluaa toimia ihmisten kanssa, jotka näkevät mahdollisuuksia eikä pelkästään ongelmia. Toinen merkittävä asia Lapinlahdessa on yhteisöllisyys. Hän kokee, että alueen ihmisten ajatukset ovat samalla aallonpituudella, vaikka he toimivatkin eri aloilla.

Tulevaisuudelta Petteri toivoo sitä, että Lapinlahden ainutlaatuisuus tunnustettaisiin laajemmin eikä sitä pyyhittäisi kartalta. Lisäksi olisi hyvä saada varmuutta Lapinlahden tulevaisuuteen. Alueen kohtalo on vielä avoin, ja Petteri kokee, että se vaikeuttaa kahvilan suunnitelmia, kuten suurempia taloudellisia investointeja. Venetsia-talon kunnostukselle on myös tarvetta, ja Petteri toivoo, että talon toimijoita kuunneltaisiin, kun päätöksiä tehdään.

Petterin oma tulevaisuus on avoin: Hänellä on kahvilan lisäksi muitakin suunnitelmia, jotka odottavat sitä, että hänen henkilökohtaiset resurssinsa vapautuisivat kahvilan arjesta. Lapinlahtikaan ei ole poissuljettu vaihtoehto, vaan Petteri voisi olla alueella kymmenenkin vuoden päästä. Hänellä on myös lukuisia suunnitelmia kahvilan toiminnan ja tilojen laajentamiseksi.

Toivottavasti suunnitelmat toteutuvat! Kiitos haastattelusta, Petteri, ja onnea tulevaisuuteen! Voitte tutustua Petterin yrityksen toimintaan verkkosivulla www.sampokone.fi.


Lapinlahden Lähde

Taiteiden, kulttuurin, mielen hyvinvoinnin ja pienyrittäjyyden keskus Lapinlahden entisessä mielisairaalassa Helsingissä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *