Skip to main content

Esittelyssä Pro Lapinlahden toimintakoordinaattori Katja Liuksiala

Toimintakoordinaattorin työ Pro Lapinlahdessa jatkaa pitkää tarinaani Lapinlahdessa, jonne tulin alunperin toimintaterapeutin työhön v. 1997. Sairaalavuosien jälkeen olen ollut Pro Lapinlahti -yhdistyksessä viimeiset 7 vuotta puheenjohtajana. Olemme järjestäneet Pro Lapinlahden porukan ja muiden toimijoiden kanssa satoja tapahtumia, jotta yhä uudet ihmiset löytäisivät Lapinlahden keitaan, ja paikkamme konseptiin on käynyt tutustumassa satoja ryhmiä, ulkomaita myöten.

Ikimuistoisiin tempauksiimme kuuluu esimerkiksi vuoden 2000 Muuri-mielenilmaus, johon saapui järjestäjienkin hämmästykseksi lähes 1500 ihmistä muodostamaan suojelevan ihmismuurin sairaalan ympärille. Kaupunkilaiset ovatkin ottaneet Lapinlahden omakseen, ja monet puolustavat sen pysymistä julkisessa omistuksessa. Omanlaisensa, värikäs mielenilmaus oli myös 10 000 kukkasipulin istuttaminen sairaalan puistoon. Tämä perinne jatkuu, ja nyt kukat kukkivat taas kauneimmillaan. Tulkaa katsomaan niitä! 🌷

Pro Lapinlahti -liikkeestä palkitun gradun tehnyt Minna Mustonen toteaa työssään, että puolustaessaan Lapinlahtea ihmiset itse asiassa puolustavat symbolisesti sivistystä ja yhteisvastuuta: “Lapinlahteen oli latautunut niin paljon kerrostuneita merkityssisältöjä, että niiden uhkaaminen sai ihmiset liikkeelle.”

Uskon, että samat arvot ja monimuotoisen kaupunkiluonnon puolustaminen ovat ihmisille edelleen tärkeitä. Oma työni Lapinlahdessa tulee jatkumaan mm. matalan kynnyksen toiminnan suunnitteluna, tapahtumien ideointina ja järjestämisenä sekä oppilaitosyhteistyön kehittämisenä.


Lapinlahden Lähde

Kulttuurin, mielen hyvinvoinnin ja pienyrittäjyyden keskus Lapinlahden entisessä psykiatrisessa sairaalassa Helsingissä. Olemme turvallisempi, yhdenvertainen tila ja tuomitsemme kaiken syrjinnän.