Luontoyhteyden näkökulmasta muistutus Satamatunnelin kaavaehdotuksesta

Alla on yksi esimerkki Helsingin kaupungille lähetetystä muistutuksesta Satamatunnelia koskevaan asemakaavaehdotukseen. Sinäkin voit vielä vaikuttaa, kun toimit nopeasti – katso ohjeet täältä! Esimerkkimuistutuksen laati ja lähetti maatalous- ja metsätieteiden tohtori, ympäristökasvattaja ja Lapinlahden Lähteen kaupunkiluontokeskuksen projektipäällikkö Taina Laaksoharju. Monet Lapinlahti-yhteisön jäsenet ovatkin jo muistutuksensa jättäneet: liity rintamaan!
MUISTUTUS KAAVAEHDOTUKSESTA HEL 2021-012679:
Vastustan ehdottomasti Satamatunnelivaihtoehtoa, joka lohkaisisi palan arvokasta Lapinlahden puistoa, sillä puiston nykyinen tärkeä rooli keskustassa elävien kaupunkilasten luontosuhteen rakentajana ja hyvinvoinnin lähteenä tulisi tuhoutumaan täysin.
Muistutan, että Lapinlahden puisto on tärkein lähiluonto Ruoholahden, Jätkäsaaren ja Töölön alueen päiväkodeille ja kouluille. Kulku puistoon turvallisen jalankulkutunnelin kautta Ruoholahdesta ei saa vaarantua, sillä lapsiryhmät vierailevat puistossa päivittäin. Satamatunnelin alle jäävä alue on monimuotoisuudessaan merkittävä: alueella voi esimerkiksi havainnoida hyönteisiä (muun muassa uhanalainen kirvelilattakoi), tutustua luonnon kasveihin ja kuunnella ja bongata lintuja. Lapinlahteen toivotaan tulevaisuudessa ympärivuotista Luontokoulua, jonka toimintaedellytykset tulee huomioida. Olemme jo Kaupunkiluontokeskuksessa aloittaneet lapsille ja perheille suunnatun luontotoiminnan (yhteisöviljely, luontokerho, tapahtumat). Puistoa ei saa yhtään pienentää, se on jo nyt kovan kulutuksen ja paineen alla!
Satamatunnelin vaikutuksia EI ole tarkasteltu riittävästi seuraavista näkökohdista:
- Luonnon monimuotoisuus ja viheryhteydet
- Puiston nykyiset käyttäjät ja käyttötarkoitukset
- Kulttuuriympäristö ja maisema
- Melu, liikenne ja päästöt
- Sosiaaliset vaikutukset ja virkistysalueet
- Lasten hyvinvointi:
- luontoyhteyden hyvinvointivaikutukset lasten terveyteen, oppimiseen ja kehitykseen
- Lähiluontokohteiden riittävyys alueella
- Mielenterveysvaikutusten arviointi (MIVA) puuttuu
On paljon muitakin painavia syitä, minkä vuoksi kaavaehdotus on kyseenalainen. Kaupunkilaisten näkemykset on kaavoitusprosessissa ohitettu ja osallistumismahdollisuudet ovat olleet kaavan laajuuteen nähden liian pieniä. Kaavaesityksessä ei ole huomioitu Kerro kantasi -palvelussa kerättyjä kommentteja eikä asukastilaisuudessa saatuja kommentteja.
Satamatunnelisuunnitelmasta on järjestetty sähköinen Kerro kantasi -kuuleminen 19.12.2022–20.1.2023 (Vuorovaikutusraportti, sivu 13), johon saatiin 164 vastausta. Kaikki vastaukset vastustivat tunnelivaihtoehto A:ta. Vuorovaikutusraportissa ei kuitenkaan ole mainintaa Kerro kantasi -palvelun kommenttien sisällöstä. 164:n vastauksen ohittaminen kaavoitusprosessissa on omiaan kärjistämään ristiriitoja kaavoittajien ja kaupunkilaisten välillä. Kaavaehdotus pitää perua ja palauttaa valmisteluun tai hylätä.

Tee sinäkin oma muistutus NYT
Vaikuta sinäkin ennen maanantaita 19.5.2025 klo 16! Satamatunnelin asemakaavaehdotus on julkisesti nähtävillä 15.4.–19.5.2025. Kansalaiset, kansalaisjärjestöt ja muut tahot voivat antaa siitä muistutuksen nähtävillä olon aikana. Muistutuksen muoto on vapaa. Perustele kuitenkin näkemykset ja huomiot huolellisesti, selkeästi ja johdonmukaisesti. Keskity lausuttavaa suunnitelmaa koskeviin asioihin. Käytä huolellista kieliasua.
Voit kirjoittaa muistutuksen suomeksi tai ruotsiksi. Voit esittää muutosesitystä kaavaan, kaavan palauttamista uuteen valmisteluun tai kaavan hylkäämistä. Jokainen muistutus on arvokas.
Lisää muistutuksen otsikkoon diaarinumero HEL 2021-012679. Parhaiten muistutus ehtii sähköisesti lähetettynä [email protected].
Teksti: Taina Laaksoharju
Yhdessä voimme vaikuttaa Kaikkien Lapinlahden puolesta!