Skip to main content

Pro Lapinlahti 30 vuotta

Lapinlahti on elossa ja vahvasti

Lapinlahden entisen sairaalan auditorio oli lähes täynnä, kun Pro Lapinlahti, nykyisin Pro Lapinlahti mielenterveysseura ry, juhlisti 30- vuotista taistelua sairaalan ja alueen puolesta tiistaina 15.5.2018. ”Lapinlahti on elossa ja vahvasti. Tapahtumia on lähes 200 ja kävijöitä runsaat 50 000 vuosittain”, totesi seuran puheenjohtaja Katja Liuksiala.
”Keskeistä on koko yhdistyksen historian ajan ollut säilyttää Lapinlahti arvoisessaan käytössä mielen hyvinvointia ja mielenterveyttä vaalien”, kiteytti Liuksiala monivaiheisia vuosikymmeniä. Erityisesti Liuksiala kiitti vapaaehtoisia työntekijöitä, joita tuli alkumetreiltä lähtien runsaasti mukaan toimintaa ideoimaan, tapahtumia järjestämään tai vaikka kahvinkeittoon.
Mielenterveysseuran tervehdyksen ja kiitokset Pro Lapinlahdelle toi kehitysjohtaja Kristian Wahlbeck, joka samalla kertoi Lapinlahden Lähteen tulevaisuuden näkymistä.
Tietokirjailija ja tutkija Maija Kerko valotti kiinnostavalla tavalla Pro Lapinlahden vaiheita potilasliikkeen ja kansalaisaktivismin näkökulmasta. Tutkija Sari Näre muisteli valtuustotyönsä kautta 2000-luvun alun keskustelua Lapinlahden sairaalan tulevaisuudesta.
Juhlatilaisuudessa haluttiin myös muistaa pitkään yhdistyksen toiminnassa mukana olleita aktiiveja. Kunniajäseniksi nimitettiin sairaanhoitajana Lapinlahdessa toiminut Pirkko Nilsson, sairaalapastorina työskennellyt Kaisa Välttilä, ylilääkärinä toiminut ja rakennuksen suojelupäätöksen vuonna 1993 maaliin saattanut psykiatri Matti Ponteva. Kunniapuheenjohtajaksi nimitettiin yhdistyksen entinen pitkäaikainen puheenjohtaja Jussi Lehtonen.
Yleisön herkisti hienolla tavalla näyttelijä Jussi Lehtosen ja muusikko Mikko Perkolan esitys. Lehtosen lausumat keskiaikaiset sonetit kertoivat pyyteettömästä, ikuisesta rakkaudesta. Perkolan viola da gamba loi elektronisine mausteineen tunnetilaan sopivan atmosfäärin.

Uusimaa-palkinto Lapinlahden Lähteelle

Uudenmaan maakuntahallitus valitsi vuoden 2018 Uusimaa-palkinnon saajaksi Lapinlahden Lähteen. Palkinto jaetaan vuosittain tunnustuksena maakunnan hyväksi tehdystä työstä.
Helsingin keskustan kainalossa sijaitseva merellinen sairaalamiljöö on hyvinvoinnin, mielenterveyden ja yhteisöllisyyden olohuone, joka toivottaa tervetulleeksi niin vierailijat, taiteilijat, yrittäjät kuin vapaaehtoisetkin.


Kuvassa Uusimaa-palkinnon saajat ja luovuttajat; Katja Liuksialan kädessä kunniakirja
Uusimaa-palkinto luovutettiin Lapinlahden Lähteellä toimivan Pro Lapinlahti Mielenterveysseura ry:n puheenjohtajalle Katja Liuksialalle Kahvila Lähteellä maanantaina 7.5.
Maakuntahallituksen puheenjohtaja Markku Markkula ja maakuntajohtaja Ossi Savolainen kiittivät Lapinlahden Lähdettä hyvinvoinnin ja yhteisöllisyyden lisäämisestä maakunnassa.

Vastalääkettä yksinäisyydelle

Pro Lapinlahti Mielenterveysseura ry viettää tänä vuonna 30-vuotisjuhlavuottaan. Seuran puheenjohtaja Katja Liuksiala otti palkinnon vastaan iloisena siitä, että Lapinlahden aktiivinen toiminta on huomattu. Viime vuonna sairaala-alueella vieraili noin 60 000 kävijää.
? Tämä tunnustus lämmittää kaikkia, jotka ovat edistäneet Lapinlahden sairaala-alueen uutta elämää. Uskon, että Lapinlahteen liitetään arvoja, kuten yhteisvastuu ja yhteisen kulttuurihistorian vaaliminen. Toimintamme on vastalääkettä yksinäisyydelle ja tehoelämälle, Liuksiala toteaa.

Voima syntyy yhteisöllisyydestä

Vanha Lapinlahden sairaalamiljöö sijaitsee Helsingin keskustan tuntumassa meren rannalla. Sadat ammattilaiset ja vapaaehtoiset sekä kymmenet tuhannet vieraat ovat ottaneet alueen omakseen ja kehittäneet sitä rohkeasti omakseen.
Kunnostetuissa tiloissa työskentelee sosiaali- ja terveysalan ammattilaisia, vapaaehtoisia, taiteilijoita ja yrittäjiä. Lapinlahteen Lähteen voima syntyy yhteisöllisyydestä, jossa eri alat oppivat toisiltaan ja ovat yhdessä enemmän.
Alueen kahvila, taidegalleria, lahjatavarapuoti sekä mielenterveyden hoidon historiasta kertova Mental Museum tarjoavat elämyksiä ja hengähdystaukoja alueella vieraileville. Ravintola Loop loihtii herkkuja hävikkiruoasta. Lapinlahden 1880-luvulla rakennettu sauna on Helsingin vanhin edelleen toimiva yleisösauna.
? Parasta on, kun erilaiset ihmiset yhdessä luovat uutta, kertoo Liuksiala. Yhteisten tapahtumien järjestäminen on tuonut yhteen niin vapaaehtoisia, lähialueen asukkaita kuin omia toimijoitamme.
Lapinlahteen Lähteen alueella järjestetään lukuisia maksuttomia tapahtumia luennoista linturetkiin. Myös pop-up-toiminta sekä projektit ovat tärkeä osa Lapinlahden Lähteen elinvoimaa.­


Lapinlahden Lähde

Kulttuurin, mielen hyvinvoinnin ja pienyrittäjyyden keskus Lapinlahden entisessä psykiatrisessa sairaalassa Helsingissä. Olemme turvallisempi, yhdenvertainen tila ja tuomitsemme kaiken syrjinnän.