Skip to main content

Uskoa omiin taitoihin

Katri, 39, osallistui Onnistu osallisuuden lähteellä (OOL) -hankkeen palveluohjaukseen ja voimavararyhmään, joissa hän sai vahvistusta ja tukea toiveelleen löytää sopivaa työtä.

Elämääni on vaikuttanut paljon sen, että olen ollut työkyvyttömyyseläkkeellä masennuksen takia 20-vuotiaasta saakka. Masennukseni alkoi yläasteella ja 19 vuotiaana olin puoli vuotta sen takia sairaalassakin.

Toistuvasta masennuksesta huolimatta olen aina opiskellut ja hakenut töitä. Minulle onkin kerääntynyt monenlaista koulutusta. Ensin opiskelin ravintola-alaa, sitten verhoilijaksi ja sen jälkeen koululaisten aamu- ja iltapäivätoiminnanohjaajaksi. Ravintola-alan opiskelu keskeytyi masennuksen aiheuttaman sairaalajakson takia. Sosionomiksi valmistuin vuonna 2016. Minulla on ollut myös monia lyhyitä työpätkiä, mutta en ole saanut pysyvää työpaikkaa. Työhistoriassani on pitkiä aukkoja, joka on myös vaikeuttanut joskus työn saamista. On hankala selittää työhaastattelussa, miksi ei ole ollut jonakin vuonna töissä ollenkaan.

Opiskelin sosionomiksi Laurea-ammattikorkeakoulussa. Valmistumisen jälkeen hain useita työpaikkoja ja pääsin moneen työhaastatteluun, mutta kokemuksen puute oli aina syy, miksi en saanut työtä. Aloin etsiä apua työllistymiseen ja löysin Lapinlahden Lähteen nettisivuilta OOL-hankkeen.

Voimavararyhmään osallistuminen vahvisti toiveita

Keväällä 2018 otin yhteyttä palveluohjaaja Maritaan ja sovimme ensimmäisen tapaamisen, jossa puhuimme tilanteestani, sekä ongelmistani ja toiveistani työnhakua koskien. Osallistuin Maritan ehdottamaan voimavararyhmään, jossa voi kartoittaa omia voimavarojaan ja vahvuuksiaan. Pienryhmä kokoontui Lapinlahden Lähteellä viisi kertaa ja siellä vahvistui olo, että haluan jatkaa töiden hakemista.

Syksyllä tapasin työhönvalmentaja Katin, jonka kanssa kävimme läpi ansioluetteloani ja päivitimme sitä, sekä teimme työllistymissuunnitelman. Kati auttoi minua löytämään työkokeilupaikan vanhusten päivätoiminnassa. Työkokeilu kesti kaksi kuukautta ja se oli mielestäni sopiva aika päästä sisälle toimenkuvaan ja saada kokemusta siihen kuuluvista työtehtävistä. Kokeilun päätteeksi solmin keikkatyösopimukseen työkokeilupaikkaan. Keikkatyö on epävarmaa mutta työkokeilun ansiosta tiedän nyt, että haluaisin tulevaisuudessa työskennellä vanhusten kanssa vaikkapa päivätoiminnassa. Myös ryhmänohjaus, sekä järjestö- tai yhdistystyö kiinnostaa minua.

Minusta on todella hyvä, että työhönvalmentaja on mukana auttamassa työpaikan hakemisessa. Työhönvalmentaja voi myös puhua työpaikan tai harjoittelupaikan esimiesten kanssa hakijan tilanteesta ja näin auttaa paikan saamisessa ja esimerkiksi tehtävänkuvan muodostamisessa.

Voi olla epävarma itsestään, vaikka tietää osaavansa paljon

OOL-hankkeen asiakkuusprosessi on vahvistanut itsevarmuuttani ja olen huomannut, että minulla on paljon osaamista ja myös voimavaroja työhön. Vaikka on opiskellut ja tietää osaavansa paljon, niin silti voi olla todella epävarma itsestään. On ollut hyvä, että työhönvalmentajaan on saanut helposti yhteyden, kun on ollut jotain kysyttävää ja miettinyt seuraavaa askelta. Mielestäni asiat ovat edenneet tosi nopeasti siitä kun aloitin asiakkaana. Etsin nyt uutta työkokeilupaikkaa tai osa-aikatyötä ja lisäopiskelu tulevaisuudessa kiinnostaa vielä myös.

Lapinlahti on minulle tuttu paikka. Ihan ensimmäisen kerran kävin Lapinlahdessa vuoden 2000 Muuri-tapahtumassa. Silloin muodostettiin ihmisketju Lapinlahden sairaalan ympärille sen suojelemiseksi. Muuri järjestettiin uudelleen myös tänä vuonna, mutta silloin en päässyt paikalle.

OOL-hankkeen asiakashaastattelu
Teksti ja kuva: Kirsi-Marja Moberg

Lisätietoja hankkeesta: Marita Pöllänen
[email protected], 040 722 38 73


Lapinlahden Lähde

Kulttuurin, mielen hyvinvoinnin ja pienyrittäjyyden keskus Lapinlahden entisessä psykiatrisessa sairaalassa Helsingissä. Olemme turvallisempi, yhdenvertainen tila ja tuomitsemme kaiken syrjinnän.