Skip to main content

Ihmisia Lähtellä: Kuvataiteilija Cia Karlsson

ihmisia lähteellä Kuvataiteilija Cia Karlsson

Cia Karlsson on viime viikkoina viettänyt paljon aikaa Kahvila Lähteellä. Hän on valmistanut kahvilaan näyttelyään PÄÄASIAT – teoksia mielen lääkkeistä.

– Olen tehnyt mielen lääkkeistä teoksia yli kymmenen vuotta. Materiaalina käytän tyhjiä lääkepakkauksia. Niitä olen löytänyt laitosten roskalaatikoista, saanut myös apteekeista sekä yksityisiltä henkilöiltä. Näyttelyteoksillani kuvitan lääkkeiden käyttäjien ristiriitaisia kokemuksia. Näytän, millaista on sairastaa ja siitä huolimatta yrittää hallita omaa elämäänsä.

– Ensimmäiseksi aiheeksi valitsin kruunut – erityisen kohtalon, aseman ja vallan symbolit. Kruunut kertovat selviytymisen ja menestymisen toiveista sekä suuruuskuvitelmistamme.

Cian ensimmäinen Teoksia mielen lääkkeistä -näyttely oli 2010 Lasipalatsissa, ja sen jälkeen hänen teoksensa ovat kiertäneet monissa eri laitoksissa, apteekin tiloissa ja mielenterveysmessuilla.

– Toiseen näyttelyyni vuonna 2013 tein yli metrin korkuisen kattokruunuteoksen virkkaamalla rautalangalla kiinni toisiinsa yli tuhat Deprakine-lääkkeen läpipainopakkausta.

Näyttelyn yhteydessä julkistettiin verkkopalvelu, jossa keskustelu mielen lääkkeistä sai jatkua. Muutaman vuoden aikana sain verkkopalveluun ja näyttelyiden palautelaatikkoon nimettömiä kommentteja useita satoja.

Pro Lapinlahti ry avasi vuonna 2017 Lapinlahteen Mental Museumin. Teokseni olivat siellä pitkään. Tuona aikana kertyi lisää kommentteja, joista osa on esillä tässä PÄÄASIAT-näyttelyssä. Näyttelytilaksi löytyi Kahvila Lähteen kulmaus. Tilassa on sairaala-aikana annettu mm. sähköhoitoa.

Cia on koulutukseltaan myös mielenterveyshoitaja.

– Hoitotyössä tekemäni havainnot lääkkeiden vaikutuksista ovat vaikuttaneet taidetöihini. Teoksillani olen halunnut välittää kokemuksia selviytymisestä ja oman elämän hallinnasta. Seuraavaksi suunnittelen kirjan kokoamista näyttelyissä kertyneistä kommenteista.

PÄÄASIAT – teoksia mielen lääkkeistä on esillä Kahvila Lähteellä Lapinlahden päärakennuksessa 10.10.–7.11.2021


Lapinlahden Lähde

Kulttuurin, mielen hyvinvoinnin ja pienyrittäjyyden keskus Lapinlahden entisessä psykiatrisessa sairaalassa Helsingissä. Olemme turvallisempi, yhdenvertainen tila ja tuomitsemme kaiken syrjinnän.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *