Skip to main content

Lapinlahti mukana uudessa kansainvälisessä Citizen Network News -sanomalehdessä

Kuvassa sanomalehti kukkien keskellä nurmikolla – Citizen Network News on uusi kansainvälinen sanomalehti

Tiedote: CITIZEN NETWORK NEWS – Maailmanlaajuinen sanomalehti kertoo, mitä yhteisöissämme tapahtuu

Lapinlahden Lähde ja Lapinlahden alueen toiminta ovat näkyvästi esillä uudessa, kansainvälisessä kansalaisvaikuttamisen sanomalehdessä. Mukana on artikkeleita suomeksi ja englanniksi. Lehdessä on muun muassa Lapinlahden Lähteen syntytarina, artikkeli Lapinlahden erilaisista tiloista toipumisen tukena sekä laaja valikoima Save Lapinlahti with a Poster -näyttelyn töitä.

Vantaa, Los Angeles, Sheffield, Galway, Kisumu, Nairobi, Kapkaupunki, Helsinki – Citizen Network News on uusi kansainvälinen sanomalehti. Lehti vahvistaa kansalaisten ääntä, ja sen ensimmäinen numero on julkaistu huhtikuussa 2024. Ensimmäisen numeron teemana on Spaces, kansalaisten kohtaamisen paikat ja julkiset tilat eri maissa. Lehdessä on kolmetoista ajatuksia herättävää artikkelia englanniksi ja suomeksi, kuvia ja taidetta eri puolilta maailmaa sekä monia mielenkiintoisia tarinoita. Citizen Network Newsin ensimmäisen numeron tarkoituksena on edistää kansalaisten ja yhteisöjen yhteistyötä ja kehittää keskinäistä ymmärrystä.

”Maailmassa, jossa kaupalliset intressit hallitsevat julkista keskustelua ja digitaalisia alustoja luoden yksinäisyyttä ja erillisyyttä, Citizen Network News tarjoaa vaihtoehdon – yhdessä tavallisten ihmisten kanssa luodun sanomalehden muille tavallisille ihmisille eri puolilla maailmaa. Uskomme, että fyysinen sanomalehti on juuri nyt hyvä väline tuoda esiin erilaisia näkökulmia ja tehdä maailmanlaajuisen keskustelun erilaisista aiheista mahdolliseksi”, sanoo yksi Citizen Network Newsin perustajista ja päätoimittajista, Markus Vähälä.

Sanomalehti Citizen Network News nurmikolla.

“Citizen Network News tuo esiin aiheita, jotka ovat kansalaisille tärkeitä. Yhteisöllinen toimitus ja sanomalehden luominen yhdessä sekä jakelu eri puolilla maailmaa tarjoavat kansalaisille uusia yhteyksiä ja luovat liikettä ihmisiin ja yhteiskuntaan. Tarvitsemme sanomalehteä nyt enemmän kuin koskaan. Covid-pandemian jälkeen moni kokee, että yhteisöllisyytemme on vähentynyt. Ihmiset jäävät yksin ja yksinäisiksi, ja heitä ympäröivät eristäytyminen, pelot ja väkivallan uhka. Meidän on torjuttava toivottomuutta toimimalla yhdessä.”

Citizen Network News tarjoaa lukijalle mahdollisuuden saada tietoa vertaisiltaan, maailmanlaajuiselta kansalaistoimittajaverkostolta. Lehti tuo esiin yhteisö- ja kansalaiskeskuksia ja toimintaa ympäri maailmaa ja osoittaa, että yhteisölliset julkiset tilat toimivat elintärkeinä yhteyksien ja kulttuurisen rikastumisen paikkoina. Julkiset ei-kaupalliset tilat ovat uhattuina eri syistä eri puolilla maailmaa.

“Ensimmäisen numeron artikkelit eivät ole merkityksellisiä vain tekijöilleen, vaan uskomme, että ne ovat tärkeitä lukijoillemme ympäri maailmaa. Artikkelit on kirjoitettu useilla kielillä, koska arvostamme sitä, että ihmiset voivat ilmaista itseään kielellä, jonka kautta he pystyvät ilmaisemaan itseään parhaiten. Ensimmäinen numeromme sisältää myös julkisten tilojen teemaan liittyviä taideteoksia, julisteita ja kuvia.”

Citizen Network Newsin ensimmäisen numeron tarkoituksena on edistää kansalaisten ja yhteisöjen yhteistyötä ja kehittää keskinäistä ymmärrystä.

Michael Bierman, The Strindberg Laboratoryn pääjohtaja ja yksi Citizen Network Newsin päätoimittajista, toivoo, että Citizen Network News herättää paljon ajatuksia ja saa ymmärtämään, miksi julkisten tilojen määrää pitää kasvattaa maailmanlaajuisesti.

“Amerikassa tunnettu Harvardin sosiologi Robert Putnam on huomauttanut, että yli puolet kansalaisten ei-kaupallisista kohtaamispaikoista on yksinkertaisesti kadonnut. Tarvitsemme kaikille avoimia tiloja pitääksemme kansalaisyhteiskunnan ja yhteisömme vahvoina ja demokratiamme elossa.”

Lehden ensimmäinen numero sisältää laajan valikoiman artikkeleita, jotka esittelevät ei-kaupallisten julkisten tilojen monipuolista merkitystä.

Citizen Network Newsin ensimmäisen numeron artikkelit:

 • A Clean well-Lighted Space – USA
 • Creating a healing space – Finland
 • Advocating for Community Recreation Free Spaces – Kenya
 • Making space in Sheffield for emerging futures – Great Britain
 • SAVE LAPINLAHTI with a poster – Finland
 • Do It Yourself Arts in Community (part 1) – Ireland
 • Lapinlahden Lähde syntyi tarpeesta vaalia poikkeuksellista kaupunkitilaa – Finland
 • Tilat toipumisen tukena – Finland
 • Public Spaces – USA
 • What city? – Finland
 • Ofafa hall – Celebrate Luo Cultural Performance – Kenya
 • Helsinki – Meidän kaikkien tiellä! – Finland
 • The Future is here but the past won’t let go – South Africa

Kuinka pääset lukemaan lehteä?

Kiinnostavalla sisällöllä ja ruohonjuuritason kansalaisjournalismilla Citizen Network News kutsuu lukijoitaan mukaan keskusteluun ja osallistumaan aktiivisesti omien yhteisöjensä tulevaisuuden muodostamiseen. Lehti on perinteisen, ns. “vanhan hesarin” kokoinen, ja teksti on selkokielisen suurta.

Lisätietoja Citizen Networkista ja osoite, josta voit tilata itsellesi oman numeron 7 euron hintaan (sis. postitus)

Citizen Network News

Lehden lukukappale löytyy myös Kahvila Lähteeltä, ja lehteä on tulossa Lähteelle myyntiin. Mikäli haluat osallistua lehden lukijapalautekyselyyn, jonka osana mielellään myös otamme sinusta kuvan lehden kanssa, saat lehden ilmaiseksi –> ota yhteyttä: [email protected]

Citizen Network News -sanomalehden tarina

Sanomalehden perustivat kansainvälinen Citizen Network -verkosto ja The Strindberg Laboratory Los Angelesissa Yhdysvalloissa. Citizen Network koostuu yli 280 ryhmästä ja organisaatiosta 51 maassa sekä yli kolmesta tuhannesta kansalaisaktivistista, jotka työskentelevät paikallisesti ja kansainvälisesti osallisuuden, oikeudenmukaisuuden, demokratian ja kestävien yhteisöjen luomiseksi ja luonnon suojelemiseksi eri puolilla maailmaa. Verkoston toimintaa tukee kansainvälinen osuuskunta, joka on rekisteröity Suomeen.

The Strindberg Laboratory on aktiivinen, voittoa tavoittelematon teatteriyhteisö, joka sijaitsee Los Angelesissa ja työskentelee kansalaisten ja syrjäytytettyjen yhteisöjen parissa. The Strindberg Laboratory toimii julkisissa tiloissa, kaduilla ja yhteisökeskuksissa ympäri Kaliforniaa. Citizen Network News -sanomalehden perustajat ovat tehneet yhteistyötä vuosien ajan tuottaen muun muassa kansainvälisiä No Labels No Walls -festivaaleja. Festivaaliyhteisöön kuuluu kansalaisjärjestöjä, taiteen tuottajia ja kansalaisia eri puolilla maailmaa. Festivaalien ja No Labels No Walls -tapahtumien kautta juhlitaan ja tuodaan esiin ihmisten ja elämän monimuotoisuutta, tasa-arvoa ja yhteisöllistä osallisuutta.

Citizen Network News nousi verkostomme tarpeesta kertoa maailmanlaajuisesti tärkeistä aiheista, jotka vaikuttavat ihmisten ja yhteisöjen elämään ja hyvinvointiin. Haluamme saada monenlaiset äänet kuuluviin, perusteellisesti ja kattavasti. Lisäksi päätimme tehdä lehden ainoastaan fyysisenä julkaisuna. Tämä päätös perustui lukuisiin tutkimuksiin, jotka osoittavat, että tekstiä lukevat ihmiset pystyvät omaksumaan tietoa paremmin sanomalehdestä kuin digitaalisesti.

Painetun sanomalehden ansiosta lukijamme voivat myös jakaa sanomalehteä henkilökohtaisesti ystävilleen, perheilleen ja työtovereilleen digitaalisen jakamisen sijaan. Haluamme myös olla mukana vahvistamassa sanomalehtikulttuuria tilanteessa, jossa sanomalehtiä lakkautetaan ja niiden määrä vähenee. Jotta yhteisöjä yhdistäviä uutisia olisi saatavilla riittävästi maailmanlaajuisesti, Citizen Network News tuottaa uutiset kanssasi ja tuo maailman uutiset luoksesi.

Yhteystiedot ja haastattelupyynnöt:

Markus Vähälä & Michael Bierman, päätoimittajat
Citizen Network News 
[email protected] 
+358503461011

Artikkelin kuvat: Matti Koskinen


Lapinlahden Lähde

Kulttuurin, mielen hyvinvoinnin ja pienyrittäjyyden keskus Lapinlahden entisessä psykiatrisessa sairaalassa Helsingissä. Olemme turvallisempi, yhdenvertainen tila ja tuomitsemme kaiken syrjinnän.