Skip to main content

Ihmisiä Lähteellä: Alaa Altamimi

ihmisiä Lähteellä Alaa Altamimi

Olen Alaa Altamimi ja kotoisin Irakista, Bagdadin kaupungista. Tulin Suomeen turvapaikanhakijana vuonna 2015, poliittisen taustan vuoksi. Intohimoni on kasvien hoito, minulla on kotonani ja parvekkeellani trooppinen metsä: bambupuita, hedelmäpuita, joissa kasvaa sitruunoita ja passiohedelmiä. Lisäksi minulla on kaktuksia ja taatelipalmu, joka on ensimmäinen Suomessa kasvattamani puu. Se yltää nykyään jo kattoon saakka. Etsin jatkuvasti uusia kasveja tai palmupuita, joille voin antaa hyvän uuden kodin, kun ihmiset eivät enää pysty pitämään niistä huolta tai joutuvat luopumaan niistä.

Tutustuin Lapinlahteen vuonna 2017, kun sain ensimmäisen työpaikkani Suomessa, Miitti-projektista. Järjestämme Story Sharing Cafe -tapahtumia, joiden tarkoitus on koota yhteen ihmisiä eri taustoista ja rikkoa ennakkoluuloja ja stigmoja, joita turvapaikanhakijoihin ja maahanmuuttajiin liittyy. Tapahtumissamme paikalliset ja uudet tulokkaat tapaavat toisiaan ja tutustuvat toisiinsa.

Ensivaikutelma Lapinlahdesta oli vaikuttava. Katseeni vangitsi pääportille vievä lehmuskuja, upea puistoalue ja meren pilkistys kauniiden rakennusten välistä. En voinut uskoa, että saisin työskennellä tällaisessa paikassa. Lapinlahden yhteisö teki heti suuren vaikutuksen: ilmapiiri on hyvin avoin ja hyväksyvä. Ihmiset täällä ovat todella ystävällisiä! Kaikki hymyilevät ja tervehtivät toisiaan.

Lapinlahti on minulle kuin koti. Ensimmäisen työpaikkani myötä aloin viettää paljon aikaa Lapinlahdessa ja tutustuin ihmisiin, joista sain ensimmäiset ystäväni Suomeen tultuani. Olin täällä päivittäin aamusta myöhään iltaan, jopa yöhön asti. Toimin alussa myös vapaaehtoistyöntekijänä työni ohella.

Olen ollut mukana monissa tapahtumissa Lapinlahdessa. Mieleeni on jäänyt erityisesti Suomea suomeksi -ryhmä, jossa harjoittelimme puhumaan suomen kieltä. Ohjaajamme oli stadilainen vapaaehtoistyöntekijä, joka opetti meille slangia. Mieleeni ovat jääneet erilaiset isot puistofestivaalit ja koko perheen tapahtumat, Story Sharing Cafe, Friends without Borders, joka on ollut sekä minulle että muille maahanmuuttajille erityinen ja tärkeä tapahtuma. Näiden lisäksi aloitin Rantasaunan toiminnan ja ylläpidin sitä hetken aikaa.
Toivon, että Lapinlahti saa jatkaa tärkeää toimintaansa mielenterveyden tukemisessa – keskuksena, jonne ihmiset voivat tulla ja osallistua ilmaisiin tapahtumiin luonnonkauniissa, historiallisessa miljöössä, sekä paikkana, jossa kaikki otetaan ystävällisesti ja avoimin mielin vastaan sellaisina kuin he ovat.

Teksti: Taika Korpinsola


Lapinlahden Lähde

Kulttuurin, mielen hyvinvoinnin ja pienyrittäjyyden keskus Lapinlahden entisessä psykiatrisessa sairaalassa Helsingissä. Olemme turvallisempi, yhdenvertainen tila ja tuomitsemme kaiken syrjinnän.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *