Skip to main content

Ihmisiä Lähteellä: Jon Puolakka

Ihmisiä Lähteellä Jon Puolakka

Keskitalven paukkuvat pakkaset ja pimeys kuljettavat ajatukset välillä Lapinlahden viime kesän lämpimien kesäpäivien ja -iltojen tunnelmaan, jota oli mukana luomassa myös päärakennuksen sisäpihalla toiminut Mental Hospitality -terassi ja sen puhelias ja toimelias isäntä Jon Puolakka. Terassin maukkaat pizzat, juomat ja tunnelma olivat upea lisä puistokirppiksiin, konsertteihin, kesäiltoihin – sekä myös Jonin omaan kesään: ”Koko viime kesä oli mieletön, kun sai olla terassilla”, hän kertoo, ”sai nähdä ihmisten hyvää fiilistä ja sen tarttumista”.

Tällä hetkellä Mental Hospitality toimii mielenterveysteemaisena tilausravintolana Lapinlahden päärakennuksen pohjoissiivessä, jonne juttusarjamme poikkesi haastattelemaan Jonia. Hänellä on pitkä tausta ravintola-alalla, vuodesta 2006 alkaen. Tosin koronaepidemian karsittua ravintola-alan töitä Jon päätyi auttamaan puolisoaan täysipäiväisesti toimistotöissä välipaloja valmistavassa Smooth It -yrityksessä, jonka tuotteita on myynnissä päivittäistavarakaupoissa. Smooth Itissä Jon on hyödyntänyt ravintola-alan kokemustaan ja on vastannut muun muassa ostosopimuksista. Toinen Jonin intohimo ovat cocktailit ja se, miten niillä voi luoda tarinoita. Hän kertoo, että cocktailit voivat avata makumuistoja kuten ruokakin, jonka maku voi viedä maistajansa vaikkapa lapsuuteensa mummolaan. Lisäksi Jon on osallistunut useisiin cocktailkilpailuihin.

Vaikka Jon asuukin melko lähellä Lapinlahtea, se ei ollut tuttu paikka hänelle ennen vuoden 2021 syksyä, jolloin hän saapui tuttunsa Kim Mikkolan KotKot-kanahampurilaisterassille, joka sijaitsi silloin päärakennuksen etupihalla. Jon näki, millaista toimintaa alueella oli, ja vaikuttui siitä, että keskustan lähellä oli Lapinlahden kaltainen paikka. Jon etsi keittiötä ja kysyi Kimiltä tietoa vapaista keittiötiloista, joissa voisi aloittaa toiminnan. Kim ehdottikin keittiönsä jakamista, ja näin paikka Lapinlahdesta avautui.

Lapinlahti on merkittävä paikka Jonille, koska Mental Hospitality -konsepti ei olisi voinut syntyä tai toimia ilman Lapinlahden sairaalaa. ”Ei Mental Hospitalityä voisi kuvitella Mannerheimintielle,” Jon toteaa. Lisäksi Lapinlahti on mahdollistanut myös hänen puolisonsa yrityksen toiminnan. Hänestä on hienoa, että Lapinlahdessa on pienyrittäjiä ja yhteisö, joka tekee töitä yhteisen asian puolesta. Tärkeää on myös Lapinlahden yhteisöllisyys: ihmiset tervehtivät tosiaan ja ovat valmiita auttamaan tilanteessa kuin tilanteessa. Jon on osallistunut myös aktiivisesti Lapinlahden toimintaan. Hänen kesäterassinsa virvokkeineen ja pizzoineen oli tervetullut lisä Lähteen viime kesän tapahtumakattaukseen. Jon tarjosi myös ravintolatiloja backstage-tilaksi Lapinlahden kesäkonserteissa esiintyneille muusikoille. Ensi kesääkin on jo suunniteltu: silloin puistossa saattaa nähdä jopa autolla liikkuvan elokuvateatterin, Jon vihjaa.

Kuten moni muukin lapparilainen yrittäjä, Jon toivoo, että Lapinlahden tulevaisuuteen liittyvä epävarmuus hälvenisi, jotta toimintaa voisi suunnitella pidemmälle tulevaisuuteen. Silloin Jon voisi esimerkiksi keskustella Museoviraston kanssa, millaisia ravintolan toimintaedellytyksiä parantavia muutoksia olisi mahdollista tehdä suojeltuun rakennukseen. Hän on seurannut myös Lapinlahden tulevaisuudesta paraikaa käytävää keskustelua ja toivoo, että alueen nykyiset päätoimijat saisivat jatkaa alueella jatkossakin. Sitä toivomme mekin!

Kiitos haastattelusta, Jon, ja onnea Mental Hospitalityn jatkoon! Voitte lukea myös Helsingin Sanomien artikkelin Jonista ja Mental Hospitalitystä.


Lapinlahden Lähde

Kulttuurin, mielen hyvinvoinnin ja pienyrittäjyyden keskus Lapinlahden entisessä psykiatrisessa sairaalassa Helsingissä. Olemme turvallisempi, yhdenvertainen tila ja tuomitsemme kaiken syrjinnän.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *