Skip to main content

Ihmisiä Lähteellä: Siru Valleala

Kuvassa nainen laiturilla Lapinlahdessa. Ihmisiä Lähteellä: Siru Valleala

Etukäteen Lapinlahti merkitsi minulle syvällä tuntuvaa rauhaa, puiston ja vanhojen rakennuksien kauneutta, herkullista kahvilaa, tunnelmasaunaa ja kiehtovaa historiaa. Tällaisia ajatuksia vaalin alueesta tullessani Pro Lapinlahti mielenterveysseura ry:lle töihin viestinnän tiimiin viime vuoden elokuussa.

Saapuessani yllätyin. Mikä runsaudensarvi, värikäs kudelma ja kaleidoskooppi Lapinlahden Lähde onkaan! Vaikka tiedossa oli, että Lähteellä tapahtuu paljon, en osannut odottaa, että niin paljon! En tiennyt, että kaikki työhuonevuokraajat ja yrittäjät mukaan luettuna ihmisiä on rakennusten eri tiloissa satapäin. En tiennyt, että paikka tarjoaa jokaisena päivänä niin monille matalan kynnyksen aitoa kohtaamista, työmahdollisuuksia heille, jotka eivät niitä ehkä muualta saisi, tekemistä, taidetta, hyvinvointia ja rikasta elämänsisältöä ihan kaikille. 

En tiennyt, että taidenäyttelyitäkin on usein jopa seitsemän yhtä aikaa – ja alueella vaikka mitä kiinnostavia palveluita hävikkikukkakaupasta shiatsun kautta juurileipäleipomoon. 

Oma olo tuntui heti tervetulleelta ja turvalliselta. Kaikki sanovat, että Lapinlahdessa saa olla juuri se, joka on – ja totta se on. Engelin suunnittelema rakennus valoa tuovine ovi-ikkunoineen on kuin elävä, elvyttävä hahmo itsekin. Ihastuin etenkin päärakennuksen sisäpihan puutarhapihaan, Venetsia-talon Siniseen huoneeseen, rantamaisemaan – ja Osasto5:llä saapuessani vallitsevaan Japani-näyttelyyn. Kaikki kalligrafia nimittäin tuntui kotoisalta, sillä Japani on itselleni kuin toinen kotimaa. Olen kirjoittanut sieltä Tokio-opaskirjoja ja asunut useamman vuoden. 

Olen muutenkin viihtynyt maailmalla. Olen työskennellyt freetoimittajana yli vuosikymmenen muun muassa vastuullisen matkamedia Tripsterin päätoimittajana, Sanoma Medialla ja Kustannusosakeyhtiö Tammella. Tokion lisäksi olen viettänyt pidempiä aikoja Prahassa ja Tallinnassa. Vastapainona aiemmalta uraltani sosiaali- ja terveysalalla on rinnalle jäänyt hieronta, ja minulla on edelleen oma hieronta-alan yritys. 

Lapparin koirat myös yllättivät! Täällä on yhteensä jo liki 10 koiraa pyörimässä kokouksissa ja työhuoneissa. Ne ovat tärkeä osa yhteisöä. Oma villakoirani Melli odottaa vielä ensivierailuaan.

Toimin ja tarinoin Lapinlahden Lähteellä nyt Pro Lapinlahden kokopäiväisenä viestinnän asiantuntijana monenlaisissa tehtävissä, kuten verkkosivujen sisällöntuottajana, uutiskirjeen laatijana, somessa, vaikuttajaviestinnässä, säätiöviestinnässä, harjoittelijoiden opastajana sekä myös tuoreena työsuojeluvaltuutettuna. Päivittäin saan ihailla kollegoideni ja koko talon väen idearikkautta, taitoa ja energiaa, vaikka monilla on taustalla haasteellisia elämänvaiheita.

Toivon, että jatkossa minun työni ansiosta yhä useampi saisi kuulla vielä enemmän Lähteen mielenterveys- ja vaikuttamistyöstä, elämys- ja kulttuuritarjonnasta ja osallistumismahdollisuuksista ja haluaisi meidän lapparilaisten lailla liittyä yhteen vaalimaan tätä poikkeuksellista ja monille elintärkeää yhteisöä ja kulttuuriperintöä.

Minut löytää Osasto5:ltä – ellen sitten vanhana kirjallisuudenopiskelijana ole tunnelmoimassa Aleksis Kiven potilashuoneessa!

– Siru Valleala

Kuvat: Jukka Leppikangas

Siru Valleala, Pro Lapinlahti

Lapinlahden Lähde

Kulttuurin, mielen hyvinvoinnin ja pienyrittäjyyden keskus Lapinlahden entisessä psykiatrisessa sairaalassa Helsingissä. Olemme turvallisempi, yhdenvertainen tila ja tuomitsemme kaiken syrjinnän.