Skip to main content

Ihmisiä Lähteellä: Satu Luukkoselle Lapinlahti on kuin turvakoti työssä uupuneille 

Kuvassa nainen sateenvarjon kanssa, Satu Luukkonen

Lapinlahden Lähteellä työskentelevä Satu Luukkonen kertoo tarinansa elämästä osatyökykyisenä. Lapinlahden Lähdettä hän kuvailee työuupuneiden turvakodiksi.

Työelämän piti olla minulle antoisa ja haastava seikkailu. En haaveillut rikastumisesta tai korkeasta jakkarasta, vaan siitä, että olisin hyvä työssäni. Että tekisin jotain arvostuksen arvoista ja muuttaisin maailmaa edes rahtusen parempaan. 

Toisin kävi. Olen sairastanut, toipunut ja sairastunut uudestaan. Olen toki ollut paljon töissäkin, valmistunut ammattikorkeasta ja kokeillut yrittäjyyttä. Sattumien kautta olen työskennellyt seitsemällä eri toimialalla ja hyvin eri kokoisissa organisaatioissa. Sekä uupunut. 

Työuupumus lisääntyy vuosi vuodelta ja yleistyy erityisesti nuoremman työväestön sekä naispalkansaajien kohdalla. Uupumus ei ole sairaus mutta aiheuttaa sairauden kaltaisia haasteita: otteessaan pitävää väsymystä, työitsetunnon heikentymistä sekä aivan suoria älyllisiä ja tunteisiin liittyviä häiriöitä. Esimerkiksi muistaminen ja oppiminen voivat tuottaa vaikeuksia tai asiat tuntua täysin merkityksettömiltä.  

Ikävä kyllä moni meistä uupuneista päätyy ratkaisemaan tilanteen vaihtamalla työpaikkaa tai alaa. On uupuneen logiikkaa, että päällimmäisenä on tarve saada etäisyyttä uupumuksen aiheuttajaan. Tällöin toipumiseen on haettava apu muualta kuin työterveydestä, vaikka vastuu työuupumuksesta on nimenomaan yritetty ratkaista sopimalla yhteisesti, että vastuun kantaa työnantaja työterveyden kautta.

Työssään uupunut muuttuu siis usein uupuneeksi työnhakijaksi tai alan vaihtajaksi. Jos työnhakijan asema ei ole herkkua kenellekään, niin vielä kitkerämpää on sama meno pahasti vajaalla tankilla. Minulle ainoa realistinen vaihtoehto työhön paluuseen oli porrastaa paluu ja aloittaa niin matalan kynnyksen tehtävillä, että sen kynnyksen vierellä hiuskarva näyttäisi muurilta. Uudessa työpaikassa aloittaminen on kova koetus, kun oppiminen ontuu ja muisti on näkymättömän kirjaston sijaan kourallinen ruttuisia lappuja. 

Meillä on kasvava tarve paikoille, joissa kuntoutua takaisin työelämään

Kuvassa nainen Lapinlahden rannassa laiturilla.
Satu Luukkonen Lapinlahden rannassa.

Meillä on siis kasvava joukko uupuneita, joilla ei ole plakkarissa työpaikkaa mihin palata. Siksi meillä on myös kasvava tarve paikoille, joissa kuntoutua takaisin työelämään. Me tarvitsemme työuupuneiden turvakoteja, joissa työnkuva joustaa ihan oikeasti työkyvyn vaihtelun mukana ja pienintäkin aikaansaamista arvostetaan. Lapinlahden Lähde on sellainen. 

Mutta ennen kaikkea näitä paikkoja tarvitaan siksi, että niissä on mahdollisuus oppia pois uupumuksen juurisyistä. Uupumus nimittäin voi kulkeutua mukana uuteen työhön tai toiselle alalle kuin loiseläin. Niin kauan kuin kannan päässäni riittämättömyyden teesejä, uuvun työpaikasta huolimatta.

Työuupumus aiheuttaa riittämättömyyden kokemusta ja riittämättömyyden kokeminen nostaa riskiä työuupumukseen. Kehä on saatava rikki, ennen kuin voi todella muuttua ja toipua. 

Siksi olen Lapinlahden Lähteellä. Oppimassa, kuinka tehdä töitä uupumatta. 

Teksti: Satu Luukkonen

Lähteet:

Työhyvinvoinnin heikentymistä ei ole saatu pysäytettyä: www.ttl.fi/tutkimus/hankkeet/miten-suomi-voi 

Aihepiiri koskee erityisesti naisia ja nuoria: www.tilastokeskus.fi/tietotrendit/blogit/2020/naispalkansaajien-jaksamisongelmien-roima-kasvu-yllatti-myos-tyoolotutkijan

Työuupumuksen oireet 18.8.2022: www.terveyskirjasto.fi 

Työuupumuksesta on tullut vaarallisen normaalia: yle.fi

Katso Lapinlahden Lähteellä kuvattu video Satu Luukkosesta:

Videon tuotanto: Kreatos Films / Aaro Aho ja Antti Rekilä

STTK:n tuottamalla videolla otetaan kantaa siihen, että Suomessa arvioidaan olevan 65 000 työelämän ulkopuolella olevaa työhön halukasta ja kykenevää osatyökykyistä. Onko yhteiskunnalla varaa jättää merkittävä ryhmä ihmisiä työelämän ulkopuolelle?


Lapinlahden Lähde

Kulttuurin, mielen hyvinvoinnin ja pienyrittäjyyden keskus Lapinlahden entisessä psykiatrisessa sairaalassa Helsingissä. Olemme turvallisempi, yhdenvertainen tila ja tuomitsemme kaiken syrjinnän.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *