Skip to main content

Ihmisiä Lähteellä: Taina Laaksoharju

Rakkaus luontoon on määrittänyt Tainan monipuoliset opinnot ja ammatillisen polun

Taina Laaksoharju on työskennellyt Lapinlahden Lähteen Kaupunkiluontokeskuksen ohjaajana noin neljä vuotta. Hän on ideoinut huiman määrän erilaisia luontoon ja hyvinvointiin liittyviä työpajoja ja mindfulness-tunteja. Lisäksi hän toimii projektipäällikkönä Pro Lapinlahti ry mielenterveysseuran ensimmäisessä EU-hankkeessa ’Escape to Happiness’.

– Ammatinvalinnassa on ollut keskeistä, että työn täytyy liittyä luontoon. Etsin jatkuvasti uutta tietoa ja keinoja hyvinvointia parantavan luontoyhteyden edistämiseen ja syventämiseen. Olen opiskellut puutarhuriksi, maa- ja metsätieteiden tohtoriksi, ympäristökasvattajaksi, luontoliikunnanohjaajaksi, oppaaksi ja mindfulness-ohjaajaksi. Voin ammentaa kaikkea elämän varrella kokemaani ja oppimaani niin työssä kuin omassa elämässäni. Rakkaimmat harrastukseni ovat puutarhanhoito ja kasvimaan viljely, meditaatio, ruoanlaitto ja säilöminen, koirien kanssa metsissä ulkoilu sekä uiminen. Maalla asuessa tätä kaikkea voi toteuttaa.

Lapinlahteen Taina Laaksoharju sujahti Paikka auki -ohjelman työllistämänä 2018. Lapinlahden työtehtävällä on ollut parantava vaikutus silloisessa raskaassa elämäntilanteessa.

– Olin jäänyt leskeksi eikä työkykyni surun vuoksi ollut kovin hyvä. Olin aikaisemmassa työssäni toiminnanjohtajana kokenut myös vakavan burnoutin. Lapinlahdessa aloitin osa-aikaisena tapahtumajärjestäjänä, ja tuntui heti, että tämä paikka ja minä sovimme mainiosti yhteen. Parasta Lapinlahdessa on, että ihmiset saavat olla sellaisia kuin ovat ja omia ideoita saa toteuttaa hyvinkin vapaasti.

– Melkein alusta asti sain tehdä merkityksellisiä luontoon ja hyvinvointiin liittyviä tapahtumia. Voi hyvin sanoa, että löysin oman ‘ekologisen lokeroni’ Lapinlahden ekosysteemistä. Etenkin Yhteisöviljelykerhon ohjaajana toimiminen on ollut mahtavaa!

“Lapinlahti auttoi minua pääsemään jaloilleni ja nousemaan uuteen kukoistukseen”

– Koen suurta kiitollisuutta siitä, että on olemassa sellainen paikka kuin Lapinlahti. Lapinlahti auttoi minua pääsemään jaloilleni ja nousemaan uuteen kukoistukseen. Lapinlahden miljöö tekee hyvää mielelle, mutta ympäristön lisäksi Lapinlahdessa voi tuntea ihmisten välistä hyvää tahtoa ja solidaarisuutta. Yhteisöllisyys on sitä, ettei haeta ‘sulkaa omaan hattuun’, vaan tehdään asioita yhteiseksi hyväksi. Lapinlahdessa tuntee, että voi vaikuttaa asioihin.

– Lapinlahti on täynnä taitavia ja loistavia ihmisiä, jotka ovat pyyteettä tehneet suurenmoisia asioita yhteisön eteen. Odotan ja toivon enemmän kuin mitään muuta, että Helsingin kaupunki antaa vihdoin tunnustusta, oikeutuksen ja kaiken tukensa nykyisille toimijoille. Lisäksi toivon, että Kaupunkiluontokeskus saisi pysyvän rahoituksen, jonka avulla saisimme riittävän työntekijäresurssin sekä toimivat vakituiset tilat.

– Luontokeskus on jo matkalla kohti Helsingin luontokouluverkostoa, ja toivonkin, että voisimme jatkossa palvella paremmin kaiken ikäisiä helsinkiläisiä.

Hyvinvointi ja sen edistäminen on keskeinen kantava voima Tainan elämässä. Hän on paneutunut aiheeseen EU-hankkeessa ‘Escape to Happiness’.

– Hankkeessa etsitään parhaita käytänteitä edistää aikuisten hyvinvointia harrastus-, aikuiskoulutus- ja kurssitoiminnassa. Tekeillä on myös hyvinvointiteemainen pakopeli aikuisille. Olemme juuri julkaisseet kattavan oppaan hankekumppaneiden parhaista käytänteistä, ja oppaat voi ladata suomen- tai englanninkielisinä hankkeen nettisivulta. 

– Olen hyvin ylpeä siitä, että Lapinlahdessa tehtävä hyvinvointityö saa kansainvälistä huomiota ja meistä halutaan ottaa oppia!

‘Escape to Happiness’ -hankkeen kuulumisia ja edistymistä voi seurata projektin nettisivulta.

Teksti ja kuva: Taika Korpinsola


Lapinlahden Lähde

Kulttuurin, mielen hyvinvoinnin ja pienyrittäjyyden keskus Lapinlahden entisessä psykiatrisessa sairaalassa Helsingissä. Olemme turvallisempi, yhdenvertainen tila ja tuomitsemme kaiken syrjinnän.