Skip to main content

Helsingin kaupunkiympäristön toimialan edustajien vierailu Lapinlahdessa 20.1.2022

Helsingin kaupungin toimialojen edustajien tapaamiset jatkuivat torstaina 20.1.2022, jolloin Lapinlahdessa vierailivat Helsingin kaupunkiympäristön toimialan toimialajohtaja Ville Lehmuskoski, maankäyttöjohtaja Rikhard Manninen, erityisasiantuntija Mia Kajan ja tonttipäällikkö Sami Haapanen. Lapinlahden sairaala-aluetta heille esittelivät Lapinlahden Lähde Oy:n toimitusjohtaja Ville Pellinen, Pro Lapinlahti mielenterveysseura ry:n toiminnanjohtaja Nonni Mäkikärki, Osuuskunta Lapinlahden Tilajakamon hallituksen puheenjohtaja Teemu Lehto, Alvilaa edustanut kuntoutusohjaaja Tiina Tuominen ja MIITTI-hankkeen projektipäällikkö Alaa Altamimi. Tilaisuus oli osa syksyn ja talven vierailujen sarjaa, johon olemme kutsuneet puolueiden valtuustoryhmät, Helsingin pormestarin ja apulaispormestarit sekä Helsingin kaupungin toimialajohtajat, jotta heillä olisi käytössään tuorein tieto Lapinlahden toiminnasta alueen tulevaisuutta päätettäessä.

Esittelimme vieraillemme muun muassa Lapinlahden nykytoimintaa, kuten Alvilaa, Venetsia-taloa ja MIITTI-hankkeen toimintaa, ja sairaalaa ympäröivää puistoa. Keskustelimme samalla ennen kaikkea Lapinlahden tulevaisuudesta, ja keskusteluissa nousi esiin muun muassa seuraavia kannatettavia näkemyksiä:

  • Lapinlahti ja sen luonnollinen, rakennettu, toiminnallinen ja aineeton kulttuurihistoria muodostavat ainutlaatuisen osan Helsingin identiteettiä, ja tätä on syytä vaalia.
  • Alueen rakennukset kaipaavat arvostavaa entisöintiä ja hallittuja parannuksia – etenkin energiatehokkuuteen ja esteettömyyteen – mutta mitään akuuttia rakennusteknistä kriisiä ei ole, vaan Lapinlahdessa on nykyiselläänkin hyvä toimia ja ylikorjaamista tulee välttää.
  • Lapinlahden nykyisen taiteiden, kulttuurin ja mielen hyvinvoinnin sekä tervehenkisen yrittäjyyden keskuksen toiminta on yhteiskunnallisesti arvokasta, ja alueen tulevaisuuden toimintoja on hyvä kehittää tältä pohjalta.
  • Alueen kehittämiseen ovat erittäin tervetulleita myös uudet toimijat, kuten kiinteistökehittäjät, kunhan toimijoiden kesken vallitsee yhteisymmärrys siitä, mitkä arvot ja yhteiskunnalliset tavoitteet asetetaan etusijalle.
  • Lapinlahden kehitys kannattaa kytkeä mahdollisuuksien mukaan osaksi lähialueiden, kuten Salmisaaren ja Länsiväylän, kehitystä.
  • Lapinlahden alueen ja sen rakennusten omistukseen, kunnostukseen ja kehitykseen tulee löytää taloudellisesti kestävät mallit.
  • Lapinlahden tulevaisuutta kannattaa suunnitella avoimessa ja osallistavassa hengessä, monitoimijayhteistyönä.

Odotamme Lapinlahti-yhteisössä mielenkiinnolla kutsua jatkokeskusteluihin. Alueelle löydetään varmasti vaikuttava, pitkäjänteinen, tervehenkinen ja kestävä toiminta- ja kehitysmalli, joka kantaa pitkälle.

Kiitos Ville Lehmuskoskelle, Mia Kajanille, Sami Haapaselle ja Rikhard Manniselle vierailusta, rakentavista keskusteluista ja hyvistä kysymyksistä ja kommenteista!


Lapinlahden Lähde

Kulttuurin, mielen hyvinvoinnin ja pienyrittäjyyden keskus Lapinlahden entisessä psykiatrisessa sairaalassa Helsingissä. Olemme turvallisempi, yhdenvertainen tila ja tuomitsemme kaiken syrjinnän.