Skip to main content

Lapinlahti kuuluu kaupunkilaisille – vastine Helsingin Sanomissa julkaistuille artikkeleille

Kuvassa merta, syyskukkia ja Venetsia-rakennus.

Helsingin Sanomissa julkaistiin 11.9.2023 kirjoitus Kerran kuopattu kytky kiinteistöjätin kanssa kuumottaa taas Helsingissä, ja perään 13.9. tiedotus Poliitikot kumosivat suoran kytkyn Lapinlahden sairaala-alueen ja kiinteistö­jätin kortteli­varauksen väliltä.

Lapinlahti-yhteisö laati seuraavan mielipidekirjoituksen koskien kaupunginhallituksen elinkeinojaoston päätöstä ja Lapinlahden omaa näkökulmaa. Kirjoitustamme ei julkaistu lehtien sivuilla, joten julkaisemme sen nyt omissa kanavissamme:

Lapinlahden alue palvelee kaupunkilaisia parhaiten kaupungin omistuksessa

Kaupunginhallituksen elinkeinojaosto käsitteli 11.9. kiinteistöjalostaja NREP:n roolia Lapinlahden entisen sairaalan tulevaisuuden suunnittelussa. Kaupungin elinkeinojohtaja uusi jo kertaalleen hylätyn esityksen, että NREP sidotaan tontinvarauksella Lapinlahtea koskeviin suunnitelmiin. Kaupungin päättäjät tyrmäsivät toistamiseen yksimielisesti tämän kytköksen.

Kaupunkiympäristön toimialalla on toimittu sen eteen, että tanskalaislähtöinen NREP kehittäisi uutta toimintakonseptia Lapinlahden alueelle. Kiinteistösijoittaja NREP on kunnostautunut kaupallisten kiinteistöjen kehittäjänä ja omistaa useita ostoskeskuksia. 

Pyrkimyksissään kiinnittää NREP Lapinlahden alueeseen kaupunki tulee samalla väheksyneeksi alueelle kymmenen vuoden aikana syntynyttä kaupunkilaislähtöistä laajaa mielenterveys- ja kulttuuritoimintaa. Lapinlahden yhteisö tarjoaa matalalla kynnyksellä kaupunkilaisille monenlaista hyvää ja työmahdollisuuksia välityömarkkinoilla. 

Lapinlahden nykytoimijat ovat vuodesta 2016 maksaneet kaupungille yli 4 miljoonaa euroa vuokraa ja korjanneet rakennuksia. Olemme sitoutuneet edelleen kehittämään kiinteistön käyttöä ja toivomme kaupungilta pitkää vuokrasopimusta. Vuokrallamme osallistumme kiinteistön korjaus-, ylläpito- ja rahoituskuluihin.

Kaupunkilaisille ei tuota lisäarvoa se, että kansalaisjärjestöjen ja muiden yleishyödyllisten toimijoiden vuokra nousee kohtuuttomaksi, jotta NREP:n rahastoihin sijoittaneiden voitot saataisiin turvattua. Lapinlahden alue palvelee kaupunkilaisia parhaiten kaupungin omistuksessa, kaikille avoimena mielen hyvinvoinnin, taiteen ja kulttuurin keskuksena. Tilat ovat jo nykyisin täydessä käytössä ja toimintamme on valtaosin maksutonta kaupunkilaisille.

Pidetään kaikkien Lapinlahti kaupunkilaisten käsissä!

Kristian Wahlbeck, puheenjohtaja, Lapinlahti-säätiö

Ville Pellinen, toimitusjohtaja, Lapinlahden Lähde

Nonni Mäkikärki, toiminnanjohtaja, Pro Lapinlahti mielenterveysseura

Kuva: Jukka Leppikangas


Lapinlahden Lähde

Kulttuurin, mielen hyvinvoinnin ja pienyrittäjyyden keskus Lapinlahden entisessä psykiatrisessa sairaalassa Helsingissä. Olemme turvallisempi, yhdenvertainen tila ja tuomitsemme kaiken syrjinnän.

Comments (4)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *