Toimintaa Lähteellä: Terve työyhteisö tutuksi työharjoittelun kautta

Pro Lapinlahti mielenterveysseura ry:n toimintaan osallistuu runsaasti eri alojen opiskelijoita. Toimintaa Lähteellä -sarjassa yhteisöpedagogiopiskelija Aicha Niquén Maula pohtii, mitä hän on oppinut työharjoittelunsa aikana.
Harjoitteluni Pro Lapinlahti mielenterveysseura ry:ssä on ollut eheyttävä matka, jolla olen saanut oppia konkreettisesti sen, minkälaista on työskennellä terveessä työyhteisössä. Terve työyhteisö on ympäristö, jossa työntekijät voivat hyvin sekä fyysisesti että henkisesti ja jossa työskentely on turvallista, tuottavaa ja mielekästä. Luottamus, avoin vuorovaikutus ja oikeudenmukaisuus vallitsevat tällaisessa yhteisössä.
Valitettavasti terve työyhteisö ei ole kuitenkaan itsestäänselvyys, ja monien työpaikkojen jatkuva kiire, paine, korkeat vaatimukset ja heikko työilmapiiri voivat kuormittaa työntekijöitä ja johtaa uupumukseen. Pro Lapinlahdessa arki ei tuntunut pohjautuvan suorittamiseen vaan inhimillisyyteen, luottamukseen ja ihmisten väliseen kohtaamiseen. Hyvinvoivan työyhteisön rakenne tarjosi erityisen opettavan kokemuksen, jota haluan hyödyntää myös tulevissa työyhteisöissäni.
Viestintää sydämellä
Pro Lapinlahti tarjosi minulle mahdollisuuden astua syvemmälle järjestön viestintätyöhön. Harjoitteluni alussa tutustuin yhdistyksen verkkosivuihin, ja siellä silmiini osui “Ihmisiä Lähteellä” -osio, joka kertoo koskettavia tarinoita ihmisten elämästä. Ymmärsin, miten laaja merkitys viestinnällä on ja miten sillä voidaan purkaa ennakkoluuloja, lisätä vertaistukea ja vuoropuhelua, voimaannuttaa ihmisiä ja tukea yhteenkuuluvuuden tunnetta.
“Sinä olet tärkeä” -kyltti kahvilassa vahvisti, ettei järjestön viestintä ole vain informaation jakamista, vaan myös siltojen rakentamista yhteisön jäsenten välille. Harjoitteluni aikana sain luoda päivityksiä ja tapahtumia sosiaaliseen mediaan. Lisäksi pääsin osallistumaan lukuisiin järjestön sisäisen ja ulkoisen viestinnän kokouksiin.

Järjestötyön tulevaisuus
Järjestötyö elää vaihtelevaa aikaa Suomessa, koska rahoitus on epävarmaa ja julkiset avustukset ovat jatkuvien leikkausten kohteena. Tämä uhkaa monia järjestöjä ja niiden tarjoamia palveluita. Toivoisin, että järjestötyöhön panostettaisiin tulevaisuudessa enemmän, sillä järjestöt tarjoavat merkittävää matalan kynnyksen apua, ennaltaehkäisevät ongelmia ja tukevat yhteisöllisyyttä tavalla, johon julkinen sektori ei yksin pysty. Ilman järjestöjä moni voi jäädä ilman tukea. Järjestöt tarvitsevat tulevaisuudessa laajaa rahoituspohjaa niin julkisen rahoituksen kuin monilähteisen varainhankinnan kautta, jotta tärkeä työ voi jatkua!
Yhteistyöverkostoilla on keskeinen rooli järjestöjen tulevaisuutta ajatellen. Yhteistyö eri toimijoiden, kuten muiden järjestöjen, yritysten ja julkisen sektorin kanssa, vahvistaa järjestöjen toimintakykyä ja mahdollistaa laajemman tuen tarjoamisen. Pro Lapinlahden verkostot ja talon sisäiset toimijat tuovat mukanaan asiantuntemusta, resursseja ja vaikuttamisvoimaa, mikä tukee järjestön kestävää kehitystä ja palveluiden jatkuvuutta.
Kiitos!
Opiskelijoiden ottaminen työharjoitteluun tarjoaa opiskelijoille eli tulevaisuuden ammattilaisille mahdollisuuden kehittää ammatillista identiteettiään rauhassa ja vahvistaa itseluottamustaan ammatillisessa ympäristössä. Opiskelijat voivat tuoda yhteisöön uudenlaista energiaa sekä näkökulmia. Olen kiitollinen, että minä sain olla osa Lapinlahden yhteisöä!
Työyhteisö, jossa ketään ei mitata suoritusten perusteella, vaan jossa ihmisyys itsessään riittää, on harvinaista. Pro Lapinlahden lämmin ja hyväksyvä ilmapiiri osoitti, ettei tarvitse olla täydellinen ollakseen tärkeä osa yhteisöä. Tällaista ilmapiiriä jos mitä maailma tarvitsee enemmän!
Teksti: Aicha Niquén Maula
Pääkuva: Matti Koskinen