Toimintaa Lähteellä: Yksilöhoitoja Lapinlahdessa – Syvähoitoa ja arjen luksusta
Näillä käytävillä on etsitty lohtua ja helpotusta monenlaisiin oireisiin jo pian 200 vuoden ajan. Hoitomuodot ovat vaihdelleet historian saatossa, mutta edelleen Lapinlahdessa vaalitaan hyvinvointia monin eri tavoin. Tule esimerkiksi hierontaan, akupunktioon, kraniosakraaliterapiaan, shiatsuun tai ayurvediseen paineluhierontaan.
Tällä kertaa Toimintaa Lähteellä -sarjassa tutustumme Lapinlahdessa toimiviin, yksilöhoitoja palveluna tarjoaviin yrittäjiin ja esittelemme muutamia heistä tarkemmin. Jutun lopussa on linkki Lapinlahden palveluluetteloon, josta löydät muita hyvinvointipalveluja tarjoavia toimijoita Lapinlahdessa.
“Mä haluaisin tuoda esiin sitäkin tässä toiminnassani, että hieronnan ei aina tarvi olla sellaista kliinistä jyystämistä, vaan että siitä saisi voimavaroja arkeen. Vähän sellaista arjen luksusta, kun asiat mättää.”
Näin kertoo Taukotilan Anne, joka on kahdeksan vuoden ajan tuottanut ”joutohetkiä keholle ja mielelle” elämyksellisten hierontojen avulla. Taukotila löytyy päärakennuksen ensimmäisen kerroksen Osasto5:n perältä avautuvalta Mielentila-käytävältä.
“Hieron samalla olemisen tuskaa tai sen sietämätöntä keveyttä, eli käytännössä tarjoan rentoa fiilistä hieronnalla kelle tahansa sitä kaipaavalle, myös itämaisten perinnehierontojen avulla. Voimankäyttöäkin löytyy tarvittaessa“, jatkaa Anne. Hän hoitaa mielellään ryhmiä, kuten vaikkapa tyhy-päivän porukoita, ja voi ottaa vastaan 5–10 henkilöä päivässä. Anne tarjoaa hierontahoitoja usein tapahtumissa, sään salliessa myös ulkosalla Lapinlahden puistossa. Toisinaan listalla on myös nelikätistä hierontaa kollegan kera. Moni lapparilainen on ihastunut myös Annen rentouttavaan hawaiilaiseen hierontaan.
Anne haluaisi olla kehittämässä Lappariin monipuolisia hoitolapalveluita siten, että pienituloisetkin otetaan huomioon. Saman toiveen on jakanut useampi hoitoja tarjoava henkilö sekä asiakkaat. Haavetta kokonaisesta hoitolasiivestä Lapinlahdessa on myös vilauteltu muun muassa yrittäjäyhteisön tapaamisessa. Toivotaan, että esimerkiksi remontin ja sitä seuraavien uudistusten yhteydessä tällainen mahdollisuus voisi avautua.
Elämäntehtävänä ihmisten eheyttäminen
Janita Lavonen työskentelee Venetsia-talon 3. kerroksen Aava-huoneessa ja tarjoaa siellä kraniosakraaliterapiaa yksilöille. Lyhyesti kuvattuna kraniosakraaliterapia on kehollista ja käsintehtävää manuaalista terapiaa, kuten osteopatia tai kiropraktiikka. Se on kuunteleva, lempeä ja ei-invasiivinen hoitomuoto, jolla hoidetaan koko kehon eri järjestelmien epätasapainoa ja jännitystiloja, tukoksia ja häiriöitä. Hoitaja kerää informaatiota kehon kudoksista kevyen ja läsnä olevan kosketuksen avulla. Näin saadaan selville hoidettavan kehon tarpeet, ja niin hoidettavan kehon itsekorjausmekanismit saavat aktivoitua.
Janita kertoo, että kraniohoito, joksi sitä voi tuttavallisemmin kutsua, on hellävaraista ja sopii kaikille. Hoito voi auttaa esimerkiksi migreeniin, tinnitukseen, stressiin, hartia- ja selkäkipuihin, ahdistukseen sekä raskauteen ja synnytykseen liittyvän kivun hoitamiseen. Erityisesti Janita suosittaa hoitoa ihmisille, jotka oikeasti haluavat kohdata rohkeasti ja moniulotteisesti omaa elämäänsä ja oivaltaa oireilun taustalla olevia juurisyitä.
Hoidon aikana on mahdollisuus terapeuttiseen dialogiin, jos asiakkaalla on halukkuutta siihen. Terapeutti on täysin hyväksyvä kaikkea sitä kohtaan, mitä asiakas tuntee ja kokee, ja se on tärkeä osa hoitokokemusta. Hiljentymisen ja läsnä olevan keskustelun avulla voidaan herätellä esiin asiakkaan omaa sisäistä viisautta ja kehon kykyä parantaa itseään.
Usein asiakkaat ovat todella levollisia hoidon jälkeen, hermosto on rauhoittunut ja henkilö on syvästi rentoutunut. Toiset saavat myös selkeyttä ja tärkeitä oivalluksia omasta elämästään. Hoito voi myös tukea isojen elämänmuutosten ja valintojen keskellä.
Tämän hoidon tekeminen on Janitalle elämäntehtävä.
“Haluan tukea ihmisiä ja ihmiskuntaa eheytymisessä. On todella tärkeää hiljentyä oman uniikin arvon äärellä ja rohkeasti ilmaista sitä. Tukea kanssakulkijoita, jotta voimme ihmisinä kukoistaa.”
Hierontakin on yhteistyötä
Myyri Sysivesi on tutkimussukeltaja, äänitaiteilija ja joogaohjaaja, jolla on viidakkomaisen vehreä työhuone Tilajakamon kolmannessa kerroksessa. Muiden monipuolisten tehtäviensä ohella hän on alkanut tarjota ayurvedistä paineluhierontaa ja liiketerapeuttista konsultaatiota yksilöille, joilla on erilaisia vaivoja tai kipuja kehossa. Ensin suoritetaan tunnin kokonaisvaltainen avaava hieronta, jota tehdään jaloilla painamalla. Hieronta voitelee faskioita, saa veren kiertämään ja lihakset rentoutumaan. Hieronnasta pehmentymisen jälkeen varataan noin tunti aikaa keskustelulle ja liikeratojen katsomiselle yhdessä. Myyri painottaa, että on tärkeää antaa hoidolle tarpeeksi aikaa.
“Tämä hoito on tarkoitettu ihmiselle, joka on kiinnostunut kuulemaan kehoaan herkemmin ja löytämään sitä kautta tasapainoa elämään. Jos on vakavampi vaiva, kannattaa ensin käydä lääkärissä tai fysioterapeutilla”, kertoo Myyri.
Hoidot lähtivät liikkeelle orgaanisesti, kun ihmiset tulivat kyselemään apua omiin vaivoihinsa.
“On mahtavaa, kun ihminen on yhteydessä jälkeenpäin ja kertoo, miten hoito on vaikuttanut. Voi olla hyvä osallistua useampaan tapaamiseen, jotta todellista muutosta saa aikaan, tai tulla esimerkiksi joogatunnille, niin työstö voi jatkua siellä luontevasti.”
Kehotietoisuus ja liike ovat kiinnostaneet Myyriä jo pitkään. Hän on perehtynyt ensin joogaan ja sen filosofiaan joogaohjaajan opinnoissa ja sen jälkeen paneutunut ayurvediseen paineluhierontaan sekä opiskellut anatomiaa ja terapeuttista liikettä.
“On inspiroivaa tuntea, miten parantavaa tietoinen liike on. Haluan auttaa ihmisiä vapautumaan ja tulemaan hienovaraisemmin tietoiseksi siitä, mitä viestejä kehosta nousee. Haluaisin kohdata mahdollisimman paljon erilaisia ihmisiä ja oppia siitä. Tässä on tärkeää olla myös nöyrä, sillä koskaan ei voi tietää toisesta paremmin kuin hän itse. Hierontakin on yhteistyötä ja yhteisen kielen löytyminen on todella tärkeää.”
Olipa kiehtovaa kuulla näistä upeista hoidoista ja hemmotteluista. Tuntuu, että omakin keho alkaa jo rentoutua ja hoitaa itseään tätä juttua kirjoittaessa. Huomaan myös miettiväni, että olisipa kaikkea tällaista hoitoa ja tarjontaa ollut olemassa jo sairaalan potilaille aikanaan – kuinka hyvää se olisi voinut heille tehdä.
Onneksi meillä Lapinlahdessa on nykyään tätä ja kaikkea muutakin. Voit tutkia alla olevien listauksien kautta tarkemmin, millainen hoito tai hemmottelu voisi kutsua sinua tällä hetkellä. Olet lämpimästi tervetullut hoitojen ja hyvinvoinnin äärelle Lapinlahteen: https://lapinlahdenlahde.fi/palvelut/
Ps. Mikäli sinulla itselläsi on yritystoimintaa tai muita palveluja Lapinlahdessa ja haluaisit palvelusi mainittavan sivuilla, ota yhteyttä: [email protected]
Jutussa mainitut palveluntarjoajat:
Taukotilan Anne: http://bit.ly/taukotila
Janita Lavonen, www.janitalavonen.fi, instagram: janitalavonen
Myyri Sysivesi, [email protected]
Teksti: Annina Loimu