Skip to main content

Kaikkien Lapinlahti vai sijoitusrahaston pelinappula?

Kaupunkiympäristötoimiala otti yhteyttä Lapinlahti-yhteisöön ja halusi tulla tutustumaan sen toimintaan. Otimme avosylin vastaan delegaation, johon yllätykseksemme kuului myös kansainvälisen kiinteistösijoitusyhtiö NREPin (Nordic Real Estate Partners) edustajia ja kaksi tanskalaista konsulttia. Esittelimme Lapinlahden monipuolista toimintaa ihmislähtöisestä näkökulmasta ja alleviivasimme paikan merkitystä kulttuurihistoriallisena maamerkkinä ja rentoutumispaikkana vilkkaan pääkaupungin sydämessä.

Aloitimme Kahvila Lähteen toiminnasta ja kerroimme sen hienosti työllistävästä vaikutuksesta, asiakasmääristä ja tapahtumien rikastuttavasta vaikutuksesta kävijämääriin vuosittain. Käytävägalleriassa taiteilijat Jennifer Ramirez ja Paula Talvikki kertoivat omasta työllistymisen polustaan Lapinlahden kanavien kautta. He painottivat osallisuuden ja onnistumisen merkitystä motivoivina tekijöinä sekä hyväksyvää ilmapiiriä. Lisäksi kuulimme Lapinlahden tukihenkilötoiminnasta.

Siirryimme Identity-näyttelyn ääreen Osasto5:een, jossa kerroimme Lapinlahden toimijoiden tarjoamista monipuolisista terapeutti- ja hyvinvointipalveluista, jotka ovat tarjolla vuokrahuoneissa. Korostimme, että taloon on helppo kaikenlaisten ihmisten tulla ja olla haluamallaan tavalla: voi kohdata toisia, ihailla taidetta, käydä kahvilla, kulkea itsekseen ja mietiskellä ilman mitään suorituspaineita. Talo palvelee kattavasti, ja täällä voi esimerkiksi kerätä voimia, palautua ja hiljentyä.

Vierailimme psykoterapeutti-kirjailija Satu Pihlajan vastaanottohuoneessa, jossa hän korosti paikan tärkeää merkitystä sellaisena paikkana, jossa viihtyy ilman kassakoneen kilinää jokaisesta minuutista. Kohtuullisilla tilavuokrilla on mahdollista tarjota korkeatasoista psykologista ohjausta ilman ylipääsemättömiä kustannuksia palveluja tarvitseville.

Esittelykierros jatkui Osuuskunta Tilajakamon puolelle, jossa kerroimme Galleria Kujan toimintaperiaatteesta ja esiteltiin Kristallipallo-näyttely. Kurkistimme myös juuri avattuun tilausravintola Mental Hospitalityyn, jossa on esillä unkarilais-ranskalaisen taiteilija Timea Jankovicsin valokuvavedosnäyttely hylätyistä mielisairaaloista Euroopassa.

Jatkoimme suljettujen ovien taakse, jossa on mm. muusikkojen, kirjailijoiden, mediatyöläisten ja kuvataiteilijoiden työtiloja. Vierailimme visuaalisen journalismin maailmassa Klaus Welpin studiossa ja jatkoimme matkaa talon päätyyn, Book Gardeniin. Siellä kustantaja Aku Vainikainen kertoi äänikirjojen menekistä. Tänä vuonna Book Garden tuottaa 400 äänikirjaa kustantamoasiakkailleen: uusissa tiloissa on viisi äänitysstudiota ja päivittäin talossa vierailee nimekkäitä kirjailijoita, näyttelijöitä ja fonetiikan ammattilaisia tekemässä äänikirjoja. Myös he käyttävät talon palveluja joogatunneista lounaskahvilaan ja hyvinvointipalveluihin.

Siirryimme Book Gardenista tutustumaan Venetsia-taloon ja sen toimintaan. Miitti-hankkeessa työskentelevä Maija Mustajoki esitteli hankkeen toimintaa, jonka tavoitteena on mm. edistää maahanmuuttajien sopeutumista suomalaiseen yhteiskuntaan. Miitti järjestää lukuisia tapahtumia ja työpajoja Lapinlahdessa vuosittain. Lisäksi vierailimme Venetsia-talon tunnelmallisessa Sinisessä huoneessa. Esittelykierros päättyi Lähteen saunalle, joka on eräs Helsingin vanhimmista yleisistä saunoista.

Kiitokset vierailusta ja antoisista keskusteluista NREPin ja Helsingin kaupungin edustajille. Seuraava keskustelutilaisuus Lapinlahden omistajuudesta järjestetään tammikuussa 2023. Tutustu myös Lapinlahti-yhteisön julkaisemaan kannanottoon Lapinlahden tulevaisuudesta osoitteessa: https://lapinlahdenlahde.fi/…/lapinlahti-yhteiso…/


Lapinlahden Lähde

Kulttuurin, mielen hyvinvoinnin ja pienyrittäjyyden keskus Lapinlahden entisessä psykiatrisessa sairaalassa Helsingissä. Olemme turvallisempi, yhdenvertainen tila ja tuomitsemme kaiken syrjinnän.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *