Skip to main content

Lapinlahden yhteisö Helsingissä on osa Kaikkien Helsinki -allianssia

Kaikkien Helsinki logo

Kaupun­kimme uusi paikallis­toimijoiden yhteen­liittymä on kokoontumassa

Yhteisömme muodostuu jaetulle arvopohjalle vapaan, avoimen, reilun, terveen ja paikallisen kaupunkitilan, lähiluonnon ja urbaanin kulttuuriympäristön suojelemiseksi, vaalimiseksi ja kehittämiseksi.

Tavoittelemme oikeuden- ja luonnonmukaista muutosta — kestävää ja fiksua kehitystä — tähdätessämme kohti elinvoimaista, viihtyisää ja kaunista kaupunkitilaa sekä avointa, osallistavaa ja lähidemokraattista kaupunkisuunnittelupolitiikkaa.

Kaikkien Helsinki tapahtumakuva

Manifesti:

Me olemme Kaikkien Helsinki – järjestöjen, kansanliikkeiden, yhteisöjen ja kaupunkilaisten yhteenliittymä
hyvän, kauniin, terveen ja reilun Helsingin puolustamiseksi, vaalimiseksi ja kehittämiseksi! Tässä
manifestissa julistamme Kaikkien Helsinki -yhteenliittymän keskeisimmät arvot, periaatteet, tavoitteet ja toimintamuodot.
Liittyäkseen ja kuuluakseen Kaikkien Helsinki -yhteenliittymään tulee yhteisön tai yksilön hyväksyä ja allekirjoittaa tämä manifesti.

Kaikkien Helsinki -yhteenliittymän ohjaava periaate on, että kaupunki kuuluu kaikille ja kaikkien sidosryhmien, joihin kaupunki ja sen kehitys vaikuttavat, tulisi olla aidosti osallisia kaupunkia ja kaupunkitilaa koskevissa päätöksissä. Yhteenliittymä keskittyy Helsinkiin, mutta voi ottaa kantaa ja vaikuttaa tapauskohtaisesti myös muualla pääkaupunkiseudulla sekä toimia yhteistyökumppanina ja katalyyttina vastaaville liikkeille muualla Suomessa sekä kansainvälisesti. Tavoitteenamme on tasaveroinen dialogi Helsingin kaupungin kanssa. Rakastamme Helsinkiä ja haluamme auttaa sen kehittämisessä yhä paremmaksi paikaksi elää – niin ihmisille kuin muillekin eliölajeille. Korostamme pitkää aikajännettä, kestäviä ratkaisuja ja ylisukupolvista päätöksentekoa.

Olemme huolissamme siitä, että julkisen ja yhteisen tilan asema kaikille avoimena ja helposti saavutettavana on nyt uhattuna. Yksityistetyt, kontrolloidut, kulutusta suosivat ja sijoittajavetoiset uudet kaupunkitilojen muodot ovat ottaneet enemmän jalansijaa kaupungissamme, jota suunnitellaan brändäys ja talouskasvu ensisijaisena suunnittelutavoitteena. Tällöin häviäjinä ovat kaupunkilaisten sekä muiden eliölajien hyvinvointi ja oikeudet.

Haluamme puuttua tähän ja ehdottaa toimintatapoja ja -malleja, jotka ohjaavat viihtyisämmän ja
oikeudenmukaisemman kaupungin toteutumiseen.

kaikkien helsinki tapahtumakuva

Oikeus kaupunkiin

Toimintamme päämääränä on se, että kaikilla olisi oikeus kaupunkiin. Tämä oikeus pitää sisällään oikeuden osallistua kaupungin suunnitteluun sekä oikeuden kaupungin käyttöön ja tämän myötä oikeuden tuntea kuuluvuutta kaupunkiin.

Oikeus osallistua kaupungin suunnitteluun: Helsingin kaupungin olemassa olevat osallistamis- ja
vaikuttamiskeinot ovat riittämättömiä eivätkä saavuta kaikkia tarvittavia ihmisryhmiä, ja silloinkin, kun
kaupungin suunnitteluun halutaan vaikuttaa, kaupunkilaisten ääniä ei arvosteta riittävästi. Ei riitä, että kaupunki harjoittaa osallisuuspesua toimilla, joilla on vain vähäinen merkitys ja vaikutus kaupungin kehityksessä. Päälle liimattujen osallistumis- ja vaikuttamismuotojen sijasta ehdotamme suorempaa ja kaikkien halukkaiden äänet etsivää ja huomioon ottavaa paikallisdemokratiaa.

Tämän tulee olla jatkuva prosessi, jossa päätöksenteko tuodaan lähemmäs ihmisiä ja ympäristöä, johon se vaikuttaa. Paikallisdemokratia voi pitää sisällään esimerkiksi tieteellisesti luotuja ja aktiivisia kaupunginosaraateja ja paikallistoimikuntia, joista hyvänä esimerkkinä ovat Kööpenhaminassa käytössä olevat paikallistoimikunnat (tansk. lokaludvalg), jotka tapaavat ja kuuntelevat kaupunginosien asukkaita ja yhteisöjä, ylläpitävät asukkaiden ja kaupungin dialogia ja yhteistyötä sekä esittävät
ehdotuksia kaupungin budjettiin.

Oikeus kaupungin käyttöön: Vaadimme, että Helsingin kaupungin täytyy tunnistaa, tunnustaa ja arvostaa niitä kaupunkitiloja ja paikkoja, jotka ovat merkityksellisiä ja tärkeitä eri sidosryhmille. Kaupunki ei ole pelkkä sijoituskohde, vaan pääasiassa kaupunkilaisten arjen, sosiaalisen elämän ja hyvinvoinnin areena, jossa meillä kaikilla on omat lempipaikkamme, rutiinimme ja esteettiset mieltymyksemme. Eri ihmisryhmät kokevat ja käyttävät kaupunkia eri tavoin, ja siksi meidän tulisi tunnistaa nämä kaupunkikokemuksen muodot ja huomioida ne kaupungin suunnittelussa!

Kaupunkitiloja tulisi myös jättää hengittämään: Helsingissä hälyttävän harvinaiseksi käyneille joutomaille on juurtunut matalan kynnyksen alakulttuuritoimintoja, joiden arvo niiden käyttäjille on valtava. Näitä alueita ei tulisi poikkeuksetta nähdä potentiaalisesti kehitettävänä keinottelu-, sijoitus- ja rakennuskohteena, vaan kestävän kehityksen ja sosiaalisen monimuotoisuuden kohteina, joita tulee vaalia ja suojella niiden sisältämien aineettomien arvojen takia. Kaupunki voi hyvin silloin, kun kaupunkilaiset voivat hyvin!

Suunnittelua sosiaaliset ja ekologiset arvot edellä

Kaikkien Helsinki taistelee kaupunkidemokraattisen ja ekologisen oikeudenmukaisuuden puolesta. Tarvitaan uudenlaista suunnittelua, jossa siirrytään sivistyslähtöisempään, pehmeiden arvojen lähestymistapaan. Sillä pyritään puuttumaan suoremmin, johdonmukaisemmin ja valikoivammin yhteiskunnalliseen todellisuuteen ja kehitykseen. Uusien visioiden on perustuttava kaupunkeja muokkaavien perusprosessien ymmärtämiseen. Tämä tulee tehdä tunnustamalla vallan, eriarvoisuuden sekä sosiaalisen monimuotoisuuden olosuhteet. Tulevaisuuden on symbolisoitava jotain hyvää, joitakin ominaisuuksia ja hyveellisyyksiä (monimuotoisuus, kestävyys, oikeudenmukaisuus, alueellinen laatu, osallisuus, vastuullisuus), joita nykyisestä puuttuu. Vaadimme, että myös niiden ihmisten ja muiden eliölajien, joita ei yleensä aidosti kuulla, ääni ja oikeudet otetaan huomioon ja että tähän osoitetaan riittävästi resursseja.

Helsingin kaupunkisuunnittelun keskiöön pitää ottaa periaate, että luonto-, viher- ja virkistysalueita ei
pienennetä ja heikennetä enää yhtään. Kestävän kehityksen raameissa toimiminen vaatii välittömiä ja
konkreettisia toimia, jotta voimme pitää Helsingin elinkelpoisena uusien ilmastonmuutoksen ja luontokadon aiheuttamien haasteiden edessä. Kehitys tulee kääntää luontoa ennallistavaksi ja elvyttäväksi.

Helsingissä on käynnissä useita sen ylisukupolvista elinkelpoisuutta ja -voimaisuutta uhkaavia kehityskulkuja. Yksi näistä kehityskuluista on voimassa olevan yleiskaavan synnyttämä kohtuuton uudisrakennusbuumi, jonka tieltä puretaan vanhoja kaupunkikerrostumia ja raivataan lähiluontoa. Uudisrakentamista sosiaalisesti, ekologisesti tai kulttuurillisesti tärkeiden paikkojen tilalle on jatkuvasti selitetty sillä, että Helsingissä ei ole tilaa rakentamiselle. Samaan aikaan käyttökelpoisia, erityisesti modernin rakennusperinnön kohteita alihyödynnetään, sillä ne eivät miellytä kaikkien esteettistä silmää. Tämä puolestaan verottaa rakennusperinnön monimuotoisuutta sekä ympäristöä.

Vaadimme, että purkamisen sijasta tulisi korjata vanhaa ja pohtia uusia käyttötarkoituksia rakennuksille, jotka eivät enää vastaa alkuperäisen käyttönsä toteutumista. Helsinki, Itämeren helmi, on kaunis pohjolan kaupunki, josta löytyy huomattavia arkkitehtonisia arvoja. Itseään kunnioittavan kaupungin rakenteessa on hyvä antaa historian vuosirenkaiden näkyä, sillä ne muistuttavat meitä menneestä, ohjaten samalla käytöstämme kestävämpää tulevaisuutta kohden.

Kokoamme toimijat yhteen toteuttamaan konkreettisia toimia

Tavoitteenamme on koota yhteen erilaisia paikallistoimijoita ja -ryhmiä, jotka ovat kehittämässä ja tukemassa kaupunkikulttuuria, yhteisöjä, luonnon monimuotoisuutta, rakennusperinnön suojelua ja muita kaupunkielämälle ensiarvoisen tärkeitä arvoja ja toimintoja. Yhdessä peräänkuulutamme pehmeitä arvoja ja haastamme unelmoimaan ja sen kautta toteuttamaan tasa-arvoisia, turvallisia ja kaikille avoimia matalan kynnyksen julkisia tiloja ja kaupunkeja.

Kaikkien Helsinki kokoaa paikallistoimijat ja -ryhmät yhteen, ajamatta kuitenkaan näiden toimintavaltuuksien tai autonomian yli. Tarkoituksenamme on voimaannuttaa näitä ryhmiä ja yhteisöjä sekä tarjota solidaarisuutta, tukea ja joukkovoimaa näiden tavoitteiden edistämiseen. Konkreettisia toimenpiteitämme ovat aloitteet, toimenpide-ehdotukset, mielenilmaukset, lausunnot ja valitukset, kaavoihin vaikuttaminen sekä kaupunkitulevaisuus- ja utopiatyöpajat. Yhteisömme on monimuotoinen ja avoin kaikille, jotka jakavat samat arvot ja haluavat rakentaa yhdessä parempaa Helsinkiä. Tiedämme, että monimuotoisuus on vahvuutemme ja arvostamme erilaisia näkökulmia ja kokemuksia. Luomme yhdessä yhteenliittymälle toimivat, selkeät ja oikeudenmukaiset menetelmät ja pelisäännöt keskustelulle, ideoinnille ja päätöksenteolle.

Edellytämme kaikilta yhteistyökumppaneiltamme turvallisemman tilan periaatteiden noudattamista. Tapahtumissamme, kokouksissamme ja muissa yhteistyötilanteissamme pyrimme olemaan mahdollisimman avoimia ja tasavertaisia niin, ettei kukaan koe olevansa silmätikkuna tai syrjinnän kohteena. Puutumme myös aktiivisesti häirintään, ja kaikissa tapahtumissamme tulee olla turvallisemman tilan ohjeisiin perehdytettyjä henkilöitä.

Uskomme, että avoimuus, kunnioitus ja rohkeus käsitellä vaikeitakin asioita ovat avainasemassa, kun
rakennamme yhteistä tulevaisuutta. Kaikki äänet ovat tärkeitä, ja yhdessä voimme löytää ratkaisuja
kaupunkimme haasteisiin. Kannustamme kaikkia osallistumaan, sillä jokaisella on roolinsa ja merkityksensä. Yhdessä voimme saavuttaa enemmän kuin yksin!

Olemme puoluepoliittisesti sitoutumattomia

Kaikkien Helsinki ei ole sidoksissa mihinkään puoluepoliittiseen toimijaan eikä ole sitoutunut edistämään
minkään poliittisen puolueen agendaa. Voimme kuitenkin tehdä yhteistyötä myös poliittisten puolueiden kanssa sekä edistää näiden tavoitteita, jos ne ovat yhteneväisiä Kaikkien Helsinki -yhteenliittymän tavoitteiden kanssa. Toimintaamme ovat tervetulleita kaikki sellaiset henkilöt ja toimijat, jotka sitoutuvat tähän manifestiin ja Kaikkien Helsinki -yhteenliittymän keskeisimpiin arvoihin ja periaatteisiin.

Haluamme parantaa nykyistä edustukselliseen demokratiaan nojaavaa päätöksentekojärjestelmää tuomalla siihen paikallisempia ja osallistavampia elementtejä. Tässä olemme valmiita tekemään yhteistyötä kaikkien puoluepoliittisten toimijoiden kanssa, kunhan ne jakavat riittävällä tavalla Kaikkien Helsinki -yhteenliittymän keskeiset arvot ja periaatteet.

Autamme Helsingin kaupunkia onnistumaan

Kaikkien Helsinki haluaa olla osa positiivista muutosta kaupungissamme! Pyrimme toimimaan sillanrakentajana eri yhteisöjen ja Helsingin kaupungin välillä sulkematta pois alueiden kehitystä. Tarjoamme Helsingille mahdollisuuden olla inhimillisempi, ekologisempi ja kaupunkilaisten arvoja paremmin peilaava sekä prosesseiltaan toimivampi kaupunki, jota kehitetään kaupunkilaisten – ei rakennusyhtiöiden, kiinteistökeinottelijoiden tai -sijoittajien – ehdoilla. Kaikkien Helsinki haluaa rakentaa maailman elinkelpoisinta kaupunkia!

Helsingin kaupunkiorganisaatiossa, sen eri toimialoilla, on jo valtavasti hienoa osaamista ja hyväsydämisiä ihmisiä muun muassa kaupunkisuunnittelussa, kulttuuri- ja vapaa-aikapalveluissa, kasvatuksen, koulutuksen ja tutkimuksen alueilla sekä sosiaali-, terveys- ja pelastustoimessa. Kaikkien Helsinki -yhteenliittymä haluaa, että nämä ihmiset ja osaamiset pääsevät paremmin esiin ja päätöksenteon keskiöön. Samoin kaupungilla on jo paljon tutkittua tietoa, ohjelmia ja strategioita, joita seuraamalla kaupungista tulisi alati parempi, kauniimpi, terveempi ja reilumpi – aivan, kuten yhteenliittymämme toivoo. Helsinkiä ei siis tarvitse keksiä kokonaan uudestaan, vaan sen arvokkaimmat ja olennaisimmat ominaispiirteet ja asujaimisto tarpeineen ja toiveineen tulee saada paremmin esiin. Niitä tulee arvostaa enemmän niin, ettei talouskasvua, rahaa ja “tehostamista” pidettäisi enää tärkeimpinä mittareina. Myös Helsingin kaupungin edustajat ovat lämpimästi tervetulleita liittymään Kaikkien Helsinki -yhteenliittymään!

Pyrimme dialogiin ja yhteiskehittämiseen kaupungin kanssa. Ajamme sitä, että kaupunkisuunnittelun
lähtökohdaksi tulee ottaa olemassa olevien kulttuurien, rakenteiden, paikallisyhteisöjen ja lähiluonnon
elinvoimaistaminen sekä omaleimaisten ja omaehtoisten kaupunkikulttuuri-ilmiöiden tunnistaminen ja
kaupungin kehityksen suunnittelu näiden ympärille – ei syrjäyttäen ja tuhoten, vaan vaalien. Näin rakennamme Helsingille myös kansainvälisesti tunnistettavaa, persoonallista ja positiivista kuvaa, josta voimme olla ylpeitä. Voisiko Helsinki olla kansainvälisestikin tunnettu siitä, että metrolla pääsee sienimetsään? Tai että meillä arvostetaan omaehtoista ja omaleimaista kaupunkikulttuuria, joka tekee kaupungistamme uniikin ja mielenkiintoisen eikä vain kopiota muista vastaavan kokoisista vauraista kaupungeista?

Helsinki on ainutlaatuinen kaupunki ja helsinkiläiset itse tekevät tästä kaupungista niin kauniin, hyvän ja
houkuttelevan paikan, kuin se jo on, mutta käynnissä on myös kehityskulkuja, jotka uhkaavat näitä arvoja. Näihin kehityskulkuihin voi kuitenkin vaikuttaa. Kaikkien Helsinki -yhteenliittymä suojeleekin Helsinkiä myös seuraaville sukupolville.

Tämä on meidän Kaikkien Helsinki! ❤️

– Kaikkien Helsinki -allianssi


Lapinlahden Lähde

Kulttuurin, mielen hyvinvoinnin ja pienyrittäjyyden keskus Lapinlahden entisessä psykiatrisessa sairaalassa Helsingissä. Olemme turvallisempi, yhdenvertainen tila ja tuomitsemme kaiken syrjinnän.