Skip to main content

Satamatunnelin kairaukset pysäytetty kirvelilattakoin esiintymisalueella

Kulttuurihistoriallisesti arvokkaan puiston ja siellä asuvien uhanalaisten lajien suojelu vaatii jatkuvaa hereilläoloa! Pro Lapinlahti mielenterveysseura jätti Helsingin Satama Oy:lle huomautuksen luonnonsuojelulain vastaisista kairauksista Lapinlahden puistossa. Kairauksien alueella puiston eteläosissa esiintyy myös suojeltu kirvelilattakoi, jonka isäntäkasvia mukulakirveliä raskaat tela-alusteiset maakairauskoneet voivat todennäköisesti vahingoittaa. Huomautus tuli oikealla hetkellä, sillä kairaukset keskeytettiin.

Muistutamme Helsingin Satamaa velvollisuudesta luonnonsuojelulain mukaisesti olla heikentämättä lattakirvelikoin elinolosuhteita. Kairaukset tela-alusteisella koneella tulee keskeyttää ja toteuttaa tavalla joka ei uhkaa kirvelilattakoin elinympäristöä. Kirvelilattakoi on tällä hetkellä munavaiheessa, ja on vaarana että munat murskautuvat telan alle. Helsingin sataman tulee varmistaa että aliurakoitsijalla ja sen työtekijöillä on tarkat tiedot alueen suojelukohteista.” Kirjoittaa huomautuksen laatinut Kristian Wahlbeck kirjelmässään.

Huomautus oli aiheellinen, ja kairaukset on tältä erää keskeytetty. Helsingin Sataman Kestävän kehityksen päällikkö Andreas Slotte toteasi vastauksessaan 4.4.2024, että “Helsingin Satama jakaa huomautuksen antajan huolen siitä, että mukulakirvelin elinympäristö säilyy. Sataman lähtökohtana on, että kairaustöiden aikana ei tuhota mitään kasvillisuutta. Helsingin Satama on keskeyttänyt kairaukset alueella. Kun vastasatanut lumi sulaa, asiantuntija käy Helsingin Sataman toimeksiannosta tutkimassa maastoa. Tavoitteena on saada asiantuntija-arvio, onko kirvelilattakoin elinympäristöä huomioitu riittävästi tutkimusten aikana. Tulosten perusteella mahdollisia lisätoimia arvioidaan ympäristöviranomaisyhteistyönä. Lähtökohtana on pitää huolta mukulakirvelin ja kirvelilattakoin säilymisestä.

Seuraamme tilannetta ja kannustamme yleisöä tarkkaavaisuuteen.

Kaikki kirvalilattakoin ja Lapinlahden puolesta!


Kaupunkiluontokeskus

Lapinlahden Lähteen Kaupunkiluontokeskus. Koordinaattorit Ilona Rautiainen ja Taina Laaksoharju.