Skip to main content

Lapinlahti-aloite rikkoi tuhannen allekirjoituksen rajan jo ensimmäisenä päivänä!

Kuvassa iso sali yleisöä kädet ilmassa kirjasto Oodin salissa.

Lapinlahden kuntalaisaloitekampanja starttasi hienolla tavalla aloituspäivänään maanantaina 5.2., jolloin TUHANNEN allekirjoittajan raja ylittyi jo alkuillasta! Klo 24 mennessä aloite oli allekirjoitettu 1200 kertaa, ja paperiallekirjoituksista laskettiin seuraavana päivänä yli sata nimeä lisää. Oodissa järjestetty lanseeraustempaus ylitti sekin kaikki odotukset!

Lapinlahden alueen julkisen omistamisen turvaamista vaativa kuntalaisaloite keräsi heti ensimmäisenä päivänään maanantaina 5.2.2024 reilusti yli 1000 ääntä. Kampanja ”Lapinlahti ON kaikkien!” ylitti kirkkaasti päivän tavoitelukemat. Nyt kolmantena päivänä lähestytään 2500 ääntä – mutta tämä on vasta alkua.

Oodin aloitetempaus keräsi koko Maijansalin täyteen

Helsingin keskustakirjasto Oodissa järjestettyyn yleisötapahtumaan saapui maanantaina koko Maijansalin täydeltä yleisöä. Tapahtumassa Lapinlahden työntekijät ja vapaaehtoiset esittelivät laajaa toimintaa, näyttelijät Laura Birn ja Pirjo Lonka lausuivat Lapinlahdelle omistetut puheet ja runoutta sekä Tuure Kilpeläinen ja Brian Mehr esittivät koskettavaa musiikkiaan.

KUUNTELE TÄSTÄ KOKO OODIN MAIJANSALIN TAPAHTUMA / Lähiradio 100,3MHz:

Lämmin ja suuri kiitos kaikille, jotka olivat paikalla tai hengessä mukana. Tunnelma oli samaan aikaan energinen ja iloinen, läsnäoleva ja liikuttunut. Useampi puhuja oli juontajia ja toimitusjohtajaa myöten kyynel silmässä moneen kertaan.

Tuure Kilpeläinen esitti kaksi koskettavaa kappaletta ja sanoi painavan sanansa Lapinlahden rosoisuuden ja aitouden puolesta.
Tuure Kilpeläinen esitti kaksi koskettavaa kappaletta ja sanoi painavan sanansa Lapinlahden rosoisuuden ja aitouden puolesta.

Laura Birn luki Rauha Talosen kauniin tekstin Lapinlahdesta. Tulisieluksi tituleerattu näyttelijä Pirjo Lonka taas välitti voimalla omat henkilökohtaiset Lapinlahti-muistonsa ja syvän pyynnön siitä, että kaupunkilaisten tulisi pysyä Lapinlahden omistajina.

Tapahtuma järjestettiin yhteistyössä MIELI Suomen Mielenterveys ry:n kanssa. Iso kiitos myös Keskustakirjasto Oodille siitä, että saimme järjestää tilaisuuden upeasti toimivassa Maijansalissa.

Pirjo Lonka ja Laura Birn
Pirjo Lonka ja Laura Birn

Lapinlahden kampanja jalkautui Oodin edustalle

Iloinen kampanjaporukka Oodin edustalla.
Iloinen kampanjaporukka Oodin pihamaalla.

Lapparin aktiiveja oli päivällä ennen tapahtumaa ja sen jälkeen Oodin edessä keräämässä allekirjoituksia. Niitä tulikin kasoittain sekä sähköisesti että paperille kerättynä.

Allekirjoituksia jalkaudutaan keräämään jatkossa ympäri Helsinkiä. Älä siis ihmettele, jos kohtaat nämä pirteät käsivarret! Jos haluat itsekin vapaaehtoiseksi keräämään allekirjoituksia, katso ohjeita kampanjasivun kysymysosiosta.

Aki ja Mika Kaurismäki kampanjan suojelijoina – juttu Helsingin Sanomissa

Kampanjan suojelijoina toimivat Aki ja Mika Kaurismäki, ja mukaan on jo lähtenyt iso joukko muitakin tukijoita eri aloilta.

Mukana ovat muun muassa Tommi Korpela, Krista Kosonen, Sixten Korkman, Ismo Alanko, Risto Isomäki, Emma Salokoski, Pia Penttala, Timo Harakka, Tarja Halonen, Ville Ranta sekä Oodin tapahtuman esiintyjät Pirjo Lonka, Laura Birn ja Tuure Kilpeläinen.

”En ymmärrä, miksi näin harvinaisen kohteen myyntiä edes harkitaan. Eihän Suomenlinnaakaan myytäisi kaupalliselle, ulkomaiselle yhtiölle.”

– Mika Kaurismäki
Tukijoiden kuvia

Helsingin Sanomat haastatteli 5.2. julkaistussa artikkelissa aloitekampanjan suojelijaa Mika Kaurismäkeä. Ote haastattelusta:

”En ymmärrä, miksi näin harvinaisen kohteen myyntiä edes harkitaan. Eihän Suomenlinnaakaan myytäisi kaupalliselle, ulkomaiselle yhtiölle.”

Kaurismäki on tietoinen Lapinlahden remonttitarpeista. Hänen käsityksensä mukaan Nrep aikoisi remontoida kohteen kerralla, mikä tarkoittaisi nykyisen toiminnan ja yhteisön hajoamista. Kaurismäen mukaan arkkitehtuurin asiantuntijat ovat sitä mieltä, että remonttia voitaisiin edistää vähitellen niin, että nykyinen toiminta voisi jatkua samalla.

”Remontin kerralla teko viittaa siihen, että tilat halutaan nopeasti valmiiksi, myydä pois ja rahastaa”, Kaurismäki sanoo.

”Hostellitoimintaa voi harjoittaa muuallakin, ei sellaista varten tarvitse hävittää kulttuurihistoriallista paikkaa.”

Allekirjoita Lapinlahden kuntalaisaloite

Lapinlahden kuntalaisaloite Turvataan Lapinlahden julkinen omistus jatkuu koko kevään. Kampanja on allekirjoitettavissa osoitteessa: kuntalaisaloite.fi

Aloitteen voi allekirjoittaa, jos on helsinkiläinen, omaa nimenkirjoitusoikeuden helsinkiläisessä yrityksessä tai hallitsee tai omistaa kiinteää omaisuutta Helsingissä. Ellet ole helsinkiläinen, voit silti tehdä paljon. JAA TIETOA, SEURAA SOMEA, TYKKÄÄ, TÄGÄÄ, KOMMENTOI JA VINKKAA! Kiitos!

Kuntalaisaloitteen tavoitteena on:

JULKINEN OMISTUS: Lapinlahden entinen sairaala-alue, puisto ja sen rakennukset pysyvät Helsingin kaupungin ja siten helsinkiläisten yhteisessä omistuksessa JA

TOIMINNAN JATKUMISEN TURVAAMINEN: Helsingin kaupunki turvaa Lapinlahden kaikille avoimen taiteiden, kulttuurin ja mielen hyvinvoinnin keskuksen tulevaisuuden.

Me allekirjoittaneet kuntalaiset esitämme, että Helsingin kaupunki jatkaa Lapinlahden entisen
sairaala-alueen, puiston ja sen rakennusten pääomistajana ja turvaa Lapinlahden kaikille avoimen
taiteiden, kulttuurin ja mielen hyvinvoinnin keskuksen tulevaisuuden. Toimintaa uhkaa
Lapinlahden rakennusten myyminen yksityiselle taholle, jolle alue olisi ensisijaisesti
kiinteistösijoitus.

Lapinlahti on kymmenien tuhansien ihmisten virkistäytymisen, rauhoittumisen ja
voimaantumisen keidas, satojen ihmisten työpaikka sekä mielenterveyttä ja osallisuutta edistävä
monialainen kohtaamispaikka. Tämä arvokas kokonaisuus on turvattava julkisella omistuksella ja
helsinkiläisten päätäntävallalla.

Allekirjoita: kuntalaisaloite.fi

Kiitos kaikille teille tuestanne!
Terveisin,
Lapinlahti-yhteisö

Kampanjasivuilta saat lisää tietoa allekirjoittamisesta ja kuntalaisaloitteesta ja löydät usein kysytyt kysymykset vastausohjeineen.

  • Teksti: Siru Valleala, Annina Loimu
  • Kuvat: Mikko Huotari, Annina Loimu, Siru Valleala

Lapinlahden Lähde

Kulttuurin, mielen hyvinvoinnin ja pienyrittäjyyden keskus Lapinlahden entisessä psykiatrisessa sairaalassa Helsingissä. Olemme turvallisempi, yhdenvertainen tila ja tuomitsemme kaiken syrjinnän.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *