Skip to main content

Muistoissamme Aira Samulin – Lapinlahden suuri ystävä

Aira Samulin Hyvän Mielen Päivän konsertissa Lapinlahden Lähteellä. Kuva: Kiisi Tuomala

Alkuviikosta saimme kuulla laajaa joukkoa koskettavan suru-uutisen: valovoimainen Aira Samulin oli menehtynyt kunnioitettavassa 96 vuoden iässä. 

Aira antoi kasvonsa tanssin, muodin ja yrittäjyyden lisäksi vahvasti mielenterveystyölle. Hän oli aktiivinen useiden toimijoiden parissa, ja hänet palkittiin muun muassa MIELI ry:n mielenterveyspalkinnolla vuonna 1995. 

Lapinlahdella oli erityinen paikka Airan sydämessä. Lapinlahden historiasta kertovassa Väkevät sielut -kirjassa Aira kertoo, että vaikka hän joutui aikanaan viemään läheisiään Lapinlahden sairaalaan vaikeissa tilanteissa, silti Lapinlahtea ajatellessa hänelle tulee “lämmin ja pehmeä olo”.

“Lapinlahden tunnelma oli kodinomainen. Siellä potilaisiin suhtauduttiin arvostavasti ja järjestettiin paljon yhteisöllisiä tapahtumia. Paikka huokui hyvää henkeä. Ja ympäristö oli niin kaunis ja hoitava! Se teki hyvää sekä potilaille että meille omaisille. Joskus kun kävin katsomassa läheistäni siellä, me kävelimme puutarhassa ja kahlasimme paljain jaloin rantavedessä”, Aira muistelee kirjassa.

Hyvät kokemukset ja verkostot saivat aikoinaan Airan lähtemään mukaan Pro Lapinlahti -yhdistykseen, jonka ensimmäisiä jäseniä hän oli. Hän oli ensimmäinen allekirjoittaja Pro Lapinlahden kansalaisadressissa 22.4. vuonna 1998, järjestyksessään toisessa Pron kansalaisadresseista.

”Olen ollut mukana lukuisissa tilaisuuksissa, viimeksi joitakin vuosia sitten Lapinlahden Lähteen tukikonsertissa tanssittamassa yleisöä. Lapinlahden erityislaatuisuudesta kertoo sekin, miten paljon sen kohtalosta jaksetaan keskustella ja kuinka paljon Lapinlahdella on ollut ja on sotureita sitä ja sen historiaa puolustamassa.”

Pääkuva: Aira tanssittaa viidensadan hengen yleisöä Lapinlahden Lähteen uuden toiminnan tukemiseksi järjestetyssä Hyvän mielen päivän konsertissa Lapinlahden etupihalla vuonna 2015. Päärakennus oli silloin vielä valkoinen. Kuva: Kiisi Tuomala  

Omaiskokemustensa jälkeen Aira ryhtyi toimimaan mielenterveyskysymysten parissa. Hän kuului HUSin psykiatriseen lautakuntaan. Koska Aira on harvinaisen avoimesti kertonut usein niin vaietuista mielenterveysasioista, ihmisten oli helppo tulla puhumaan niistä hänelle. 

“He luottavat, että minä en tuomitse vaan ymmärrän heitä.” 

Tanssi on myös ollut osittain mielenterveystyötä ja hyvinvointiin panostamista. 

”Jo sota-aikana harrastin steppitanssia.”

Tapasimme Airan viimeksi joulukuussa 2022, jolloin kävimme Lapinlahden vapaaehtoisten kanssa vierailulla hänen Bulevardin-kodissaan. 

Kuvassa Pro Lapinlahden vapaaehtoisia kyläilemässä Aira Samulinin luona marraskuussa 2022.
Pro Lapinlahden vapaaehtoisia kyläilemässä Airan luona marraskuussa 2022.

Koko Lapinlahden yhteisö muistaa nyt Airaa arvostuksella, kaipauksella ja suurella lämmöllä.

– Pro Lapinlahti mielenterveysseura ry ja Lapinlahti-yhteisö 

Teksti: Katja Liuksiala

Kuvassa Aira Samulinin upea hattukokoelma, kahdeksan eri väristä hattua hyllyssä.
Airan upea hattukokoelma.

Lapinlahden Lähde

Kulttuurin, mielen hyvinvoinnin ja pienyrittäjyyden keskus Lapinlahden entisessä psykiatrisessa sairaalassa Helsingissä. Olemme turvallisempi, yhdenvertainen tila ja tuomitsemme kaiken syrjinnän.

Comments (2)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *